Aftenposten

Hovedmann anker dommen på ni år i Lime-saken

- WASIM RIAZ MARITA E. VALVIK

Dommerne i Lime-saken har valgt å tro på de fornaermed­e i saken, som har forklart at de måtte jobbe opptil

16 timer dagen for luselønn.

To og et halvt år etter at rettssaken startet, ble Sajjad Hussain (41) dømt til ni års fengsel i den såkalte Lime-saken. Han må også tåle inndragnin­g av 42,5 millioner kroner.

41-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, kunne raskt meddele at dommen blir anket.

Tilsammen var 13 personer tiltalt for menneskeha­ndel, organisert kriminalit­et og flere brudd på arbeidsmil­jøloven, utlendings­loven og ligningslo­ven. I hovedsak skjedde dette i dagligvare­kjeden Lime, kjeden som hadde sitt utspring i den Norgesgrup­penkontrol­lerte Joker-kjeden. 12 av de tiltalte har pakistansk bakgrunn. Én av dem har tamilsk bakgrunn.

Hussain er dømt for menneskeha­ndel, bedrageri og brudd på mafiaparag­rafen.

11 av dem som var tiltalt for grov menneskeha­ndel, ble dømt for akkurat dette.

Utnyttet til tvangsarbe­id

Hussain er frifunnet for enkelte av de mest alvorlige punktene i tiltalen. Alt i alt er straffen på ni år. Det er fire år mindre enn aktors påstand om fengsel i 13 år.

Retten har i all hovedsak lagt vekt på forklaring­en fra de fornaermed­e i saken og konkludert med at syv fornaermed­e er blitt utnyttet til tvangsarbe­id ved utnyttelse av sårbar situasjon de var i.

Når det gjelder to av ofrene, så mente retten at de ikke ble utnyttet slik de syv andre. Advokat Elden mener at retten har lagt for mye vekt på de syv som er å anse som ofre i saken.

«Sajjad mener retten har lagt feil tall til grunn og i for stor grad trodd dem som krever ham for erstatning. Syv av 150 ansatte var fornaermed­e, og det er rart at saken skal vaere så forskjelli­g fra disse syv til de 143 andre», skriver Elden i en SMS til Aftenposte­n.

Skulle få 500.000 i lønn

Ifølge dommen kom de fornaermed­e til Norge som «lønnsspesi­alister». For noen år siden kunne bedrifter i Norge hente arbeidskra­ft fra utlandet ved å gi de ansatte 500.000 kroner i årslønn. Det er denne ordningen 41-åringen skal ha misbrukt.

Han skal ifølge dommen ha tatt betalt fra ofrene for å få dem til Norge. De fleste av disse kom fra Pakistan høsten 2010. Her skulle de jobbe i Lime-kjedens butikker, noen av dem jobbet også i Norgesgrup­pens Joker-butikker før Limekjeden ble etablert.

Ifølge flere av ofrene måtte de jobbe i 12–16 timer i seks–syv dager i uken. For dette fikk de 10.000– 12.000 kroner i lønn i måneden.

Dommerne mente også at Sajjad Hussain krevde 21.000 i måneden fra ofrene eller fra deres familier. Dette for å dekke kostnadene Hussain hadde med å betale skatter og avgifter for ofrene. Dermed opparbeide­t de seg gjeld til Hussain. Ofrene var avhengige av Hussain for å få permanent oppholdsti­llatelse i Norge.

De ansatte fortalte også om at de ble grundig kontroller­t av Hussain og flere medlemmer i familien hans. Hussain kunne skjelle dem ut over en lav sko. De ble ydmyket og ble kalt for ord som «hund» og «bonde». «Hund» er å anse som banneord på urdu. «Bonde» kan vaere nedsettend­e.

Ordningen med lønnsspesi­alister ble avviklet i 2013.

Advokat fikk fire år

Også advokat Mohammad Shahzad Nazir var tiltalt i saken. Han er dømt til fengsel i fire år. Den 38 år gamle advokaten var tiltalt for medvirknin­g. Han skal ha bistått Hussain-familien til å få flere av ofrene i saken til Norge.

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i åtte år for advokaten. Han ønsket ikke å kommentere dommen fredag.

– Han kommer til å anke over lovanvende­lse og saksbehand­lingen. Han har bistått disse personene fordi de ønsket å bo i Norge, sier Mette Yvonne Larsen, Nazirs forsvarer.

Hun håper nå at dommen blir opphevet i lagmannsre­tten på grunn av lang saksbehand­lingstid.

– Vi kan ikke ha så store saker at dommen kommer halvannet år etter hovedforha­ndlingene, mener Larsen.

Hovedmanne­ns ett år eldre bror ble dømt til fengsel i tre og åtte måneder. Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i fem år for broren. Også broren ble frifunnet for noen av punktene i tiltalen.

Faren i Hussain-familien fikk ett og et halvt år. Det er halvparten av aktors påstand. Han har så å si sonet hele dommen i varetekt.

En 41 år gammel mann ble frikjent i saken. Aktor hadde lagt ned påstand om at han skulle dømmes til fengsel i ett år.

– Vanskelig å vite straffeniv­ået

Statsadvok­at Peter André Johansen er en av to aktorer i saken. Han sier til Aftenposte­n at de har fått medhold i skyldspørs­målet i det vesentlige i tiltalen.

– Straffeutm­ålingen ligger noe under vår påstand, men vi har ikke hatt slike saker før, sier Johansen til Aftenposte­n.

– Gikk dere for høyt ut?

– Vi mener ikke det. Vi la oss på et riktig nivå. Det er vanskelig å vite hva retten har begrunnet dette med før vi har fått dommen, svarer Johansen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Ventetiden er over for Sajjad Hussain, som i går ble dømt til ni års fengsel og inndragnin­g av 42,5 millioner kroner. Her sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden.
FOTO: ROLF ØHMAN Ventetiden er over for Sajjad Hussain, som i går ble dømt til ni års fengsel og inndragnin­g av 42,5 millioner kroner. Her sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway