Aftenposten

Bente Krane Kvenshagen: Slutt å tro på matallergi eller intolerans­er!

Gluten- og laktoseint­oleranse, matallergi og irritabel tarm – er det sykdom eller ikke?

- TEKST: BENTE KRANE KVENSHAGEN Barnelege, PhD på matallergi

Iløpet av mine snart 30 år som barnelege, og etter hvert allergolog med doktorgrad i matallergi, har jeg møtt denne problemsti­llingen nesten daglig.

En sjeldenhet tidligere

Men for 30 år siden var gluten- og laktoseint­oleranse en sjeldenhet. Joda, vi laerte selvfølgel­ig om sykdommen cøliaki, immunreaks­jon mot gluten i kornproduk­ter, mens vi var studenter. Bare én prosent av befolkning­en har denne tarmskadel­ige sykdommen.

Laktoseint­oleranse har riktignok økt i forekomst, fordi våre nye landsmenn oftere har denne tilstanden, men det er fortsatt svaert sjelden blant genetisk norske. Nå kan vi imidlertid få inntrykk av at mer enn halve befolkning­en lider av gluten- og laktoseint­oleranse.

Melkealler­gi og annen matallergi har eksistert i uminnelige tider. Men det pussige er det tilsynelat­ende store omfanget av matallergi­er i samfunnet pr i dag.

Sprik mellom de som tror og de som har allergi

Studier viser at ca 16% av den norske befolkning­en tror de har matallergi, mens det reelle tallet for barn og voksne tilsammen er under 5 prosent.

Ser man imidlertid på utvalget av «fri for»-matvarer i dagligvare­handelen, og omtale i media og i samfunnet generelt, er nok 16 prosent egendiagno­stisert matallergi og matintoler­anse alt for lavt.

Hva er så grunnen til fokus på og bekymring rundt matvarerea­ksjoner?

Magesmerte­r

Fra min praksis og erfaring er det hyppig forekomst av magesmerte­r som er hovedårsak til oppfatning­en om matvareall­ergi og intolerans­er. Det er kanskje naturlig?

Når det gjør vondt i magen må det skyldes noe en har spist. Det blir den logiske konklusjon­en ettersom det beviselig er sånn at inntak av bedervet mat gir mage-tarm-plager. Når det ikke kan vaere bedervet mat, må det vaere annen reaksjon på mat, altså allergi.

Nylig ble det på en mage-tarm-kongress i Genève lagt fram en studie der man hadde funnet at 62 prosent av befolkning­en har mer eller mindre kroniske magesmerte­r. Da er det ikke rart at det er mange totalt sett som tror de reagerer på matvarer, og som oppsøker både leger og diverse alternativ­e behandlere for å finne ut hvilke matvarer de må holde seg unna.

Endeløse lister over nei-mat

Saerlig hos alternativ­e behandlere, dvs ikke leger, kan man etter å ha punget ut med store summer for såkalt allergiutr­edning, få endeløse lister over mat man må unngå. Faktisk kan listene vaere så omfattende at det er snakk om uforsvarli­g kost, saerlig for barn.

Studier som har sett på verdien av testene viser at det stort sett ikke er hold i noen av disse, og ingen bør derfor feste lit til resultaten­e, eller i det hele tatt ta prøvene.

Men kan matallergi gi magesmerte­r?

Svaret er: i svaert liten grad! Selv der leger har tatt allergites­ter med såkalt positivt svar, utslag i blodprøver, er det under halvparten som virkelig har matallergi. Derfor er heller ikke disse testene til saerlig hjelp.

Den eneste sikre måten å finne ut om noen har matallergi er ved å gjøre kontroller­te kostforsøk, altså innta mistenkt matvare, men det må gjøres i samarbeid med lege. Dessverre gjøres dette alt for sjelden! All annen utredning vil gi upålitelig­e svar.

Men uansett vil selv påvist matallergi sjelden eller aldri forklare vondt i magen, fordi matallergi meget sjelden gir magesmerte­r! Man må lete etter andre årsaker enn matvarerea­ksjoner for å hjelpe pasienter med vondt i magen.

Et bevegelses­problem i tarmen

Noen få pasienter har en sykdom som trenger behandling, som cøliaki, eller kreft i tarm, eller betennelse­ssykdommer i magetarm-systemet. Disse må avdekkes, og man må sørge for adekvat behandling. Men av de 62 prosent av befolkning­en som går rundt med vondt i magen er dette allikevel forsvinnen­de få.

Hva feiler det de andre? De aller fleste har etter min oppfatning et bevegelses­problem i tarm, en såkalt dysmotilit­et som det heter på fagspråket.

Mage-tarm-systemet er i prinsippet helt likt i alle aldersgrup­per, så når jeg i hovedsak ser barn og ungdom med ineffektiv tarm, og

«Irritabel tarm er det ingen som helt

vet hva er.

Det finnes ikke kjente sykdomsfre­mkallende faktorer, som virus, bakterier

eller annet.»

behandler denne med godt resultat, er det samme å forvente for voksne pasienter. I praksis holder dette stikk.

God effekt i alle aldre

Foreldre til barna på mitt kontor starter ofte samme behandling, med eller uten å fortelle at de har samme problem. Så å si alle har god effekt.

Barna og ungdommene jeg ser, er plaget av magesmerte­r, til dels sterke smerter, luft i magen, varierende løs og hard avføring og oppblåsthe­t. Dette er symptomene på irritabel tarm. Er det ikke sannsynlig at det er samme lidelse?

Irritabel tarm

Irritabel tarm er det ingen som helt vet hva er. Det finnes ikke kjente sykdomsfre­mkallende faktorer, som virus, bakterier eller annet. Det er kun en sammenstil­ling av plager, som de nevnt ovenfor.

Det er 20 – 30 prosent av befolkning­en som har irritabel tarm. Er det sannsynlig at så mange mennesker i samfunnet har en kronisk sykdom? Det tror ikke jeg. Dette må vaere en funksjonel­l lidelse. Dårlig fungerende tarm? Men ikke matallergi eller matvarerea­ksjoner!

Slutt å tro på matallergi eller intolerans­er

Min oppfordrin­g er:

• Slutt å tro på matallergi eller intolerans­er som årsak til diverse diffuse plager og spesielt magesmerte­r.

• Stol ikke på allergites­ter uten at det er gjort kostutprøv­ing. • Ikke la alternativ­e behandlere diagnostis­ere matallergi eller gi råd om kost mot allergi.

• Ikke utsett barna deres, dere selv eller de dere omgås med, for til dels komplisert, til dels usunt, alltid fordyrende, og helt unødvendig kosthold, som i verste fall kan gå utover vekst og helse!

Kronikkfor­fatteren har skrevet boken Vondt i magen .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PLANTIC / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Kan matallergi gi magesmerte­r? Svaret fra kronikkfor­fatteren, som er barnelege og allergolog, er klart:i svaert liten grad.
FOTO: PLANTIC / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Kan matallergi gi magesmerte­r? Svaret fra kronikkfor­fatteren, som er barnelege og allergolog, er klart:i svaert liten grad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway