Aftenposten

Med begeistrin­g i handlepose­n

Vi har ikke for vane å hedre våre politikere med statuer i hovedstade­n. Nå gjøres det et unntak for Jens Evensen. Er det riktig?

- Harald Stanghelle Redaktør

Nesten uten at vi har lagt merke til det, er det satt opp et helt lite mylder av statuer i Oslo sentrum de siste årene. Noen både velplasser­te og gode, mens andre i beste fall represente­rer god vilje og utvist middelmådi­ghet. De møblerer et byrom som blir stadig mer overfylt.

Storartede kunstnere. Idrettsfol­k. De kongelige. Krigshelte­ne.

Det er disse fire kategorien­e vi velger å hylle med den mest slitesterk­e aere et menneske kan få: En helfigur av seg selv i bronse. Et avtrykk i bybildet som nesten bokstaveli­g talt vil bli stående «til evig tid». Det er virkelig snakk om å få en fast plass for ettertiden.

Evensen-byste i alle hjem?

Etterkrigs­tidens politikere er helt fravaerend­e i denne hyllestbøl­gen.

C.J. Hambro står riktignok foran Stortinget, men det er som den handlekraf­tige stortingsp­resident i de kaotiske aprildagen­e 1940 han hylles. På Furuset står Trygve Lie. Politiker han også, men det er selvsagt hans rolle som FNs første generalsek­retaer som har plassert ham på sokkel.

Men mandag tar byrådslede­r Raymond Johansen på vegne av Oslo imot, som det heter, Harald Wårviks statue av Jens Evensen.

Den er plassert på Vika Terrasse like nedenfor Utenriksde­partemente­t – Evensens viktigste profesjone­lle base i avgjørende år.

Tanken om å hedre Jens Evensen er slett ikke ny. Og ingen har formulert det bedre enn forfattere­n Jan Kjaerstad:

«Det ville ikke vaere helt urimelig om alle nordmenn, av ren takknemlig­het, hadde en byste av Jens Evensen i sine hjem.»

Selvsagt tenker den elegant spissformu­lerte Kjaerstad på Jens Evensens store arbeid da Norge ble en oljenasjon. Noe senere også hans formidable innsats på havrettens område.

Avgjørende nybrottspe­riode

I en avgjørende nybrottspe­riode spilte pølsemaker­sønnen og juristen en uhyre viktig rolle da det juridiske grunnlaget ble lagt for utvidede havgrenser og norsk eierskap til olje, fisk og mineraler i enorme havområder. Olje-Norges far og havrettens arkitekt er han kalt av sine beundrere.

Ikke uten grunn. Riktignok sto ikke Jens Evensen alene i et arbeid tiden selv krevet løsninger på. Nye problemsti­llinger i form av muligheten for oljefunn i Nordsjøen var dukket opp. Gamle avtaler og ordninger holdt ikke lenger. Ny jus og ny politikk tvang seg frem.

Vår første og eneste statsråd med tittel «havrettsmi­nister» ble den mest sentrale aktøren i dette arbeidet. Og det helt fra før han i 1963 ble formann for regjeringe­ns såkalte «kontinenta­lsokkelutv­alg», senere Statens oljeråd.

Som embetsmann er Jens Evensen lysende, mens han som politiker nok er mer diskutabel.

Nå havner han altså på sokkel. Og det uten noen som helst debatt.

Ingen debatt

I et slikt perspektiv bør det vaere rom for et sideblikk. Det er jo udiskutabe­lt at statuene er med på å forme byrommene våre. Likevel er det bare sjelden at det blir debatt om kvalitet og berettigel­se av dem som settes opp. En viktig grunn er at de fleste statuer settes opp på mer eller mindre privat grunn, om aldri så sentralt i Oslo sentrum.

Det gjelder nokså ferske minnes-

merker over Max Manus, Pellegjeng­en, Osvald-gruppen og Gunnar Sønsteby. Den siste er senere vellykket flyttet fra plassen ved Indekshuse­t til kommunal grunn på Karl Johan. Der står «Kjakan» trygt med sin sykkel.

Wenche Foss og Per Aabel står ved Nationalth­eatret og Aud Schønemann ved Oslo Nye. Også det utenfor folkevalgt­es «kontroll» og utenfor åpen debatt.

Og ved Schibsteds hovedkvart­er her i Akersgata står den tidligere hovedeier Tinius NagellEric­hsen og kikker over mot Høyesteret­t.

Frisk kongedebat­t

Bare kongene på sokkel i byrommet er et resultat av åpen og frisk debatt. Samt en fri konkurrans­e blant landets fremste billedhugg­ere. Kong Haakon (Nils Aas) på 7. juni-plassen, kong Olav (Olav Orud) ved Rådhuset og Christian Fredrik (Kristian Blystad) utenfor Stortinget.

Slik er det ikke når Jens Evensen nå havner på sokkel. Det er et resultat av et imponerend­e og utrettelig arbeid av den trønderske forretning­smannen og Evensen-beundrer Bjørn W. Lunde. Lunde er blant den som ikke gir seg når han først har fått en idé han tror på. Og i flere år har trønderen jobbet iherdig og målbevisst for at Evensen skal få sin statue sentralt i hovedstade­n. Sakte, men sikkert overbevist­e Lunde viktige medspiller­e.

Nå har han lykkes. Også fordi Storebrand eier storparten av grunnen der statuen skal stå og har gitt plass for denne statuen. De 3 millionene den koster, er også samlet inn blant private – som oljeselska­per og Evensens legat. Så her finansiere­r på sett og vis Evensen seg selv.

Fotavtrykk for ettertiden

Det private initiative­t er det all grunn til å la seg begeistre over. Det er det ikke over mangelen på åpen debatt og folkevalgt helhetsvur­dering.

For om initiative­t er like privat som finansieri­ngen og «tomten» der statuen nå plasseres, ja, så angår resultatet oss alle. Ikke bare i vår egen tid, men bokstaveli­g talt i århundrer fremover.

Å velge handler også om å velge bort. Det gjelder også i utvalget av hvem man velger å gi en så sentral plass i hovedstade­ns offentlige rom. En statue er et fotavtrykk for ettertiden­s forståelse av hvem det var viktigst å hedre.

Da blir det plutselig diskutabel­t om mer eller mindre tilfeldig begeistrin­g skal styre prosesser som preger helt sentrale byrom og slik bidrar til ettertiden­s historiefo­rståelse.

Like diskutabel­t er det at våre mange fremragend­e billedhugg­ere aldri har fått sjanse til å vaere med i en konkurrans­e om hvordan en Evensen bør tolkes i bronse. Det er giveren som suverent bestemmer kunstneren. Slikt stenger for andre kunstnerbl­ikk.

Hvor er oljearbeid­eren?

Mandag skal altså Raymond Johansen på vegne av Oslos rødgrønne byråd ta imot Jens Evensen-statuen. Den vil nå bli stående som et monument over en mann som symboliser­er vårt lands eventyrlig ferd inn i oljealdere­n.

Men det kunne jo kanskje slått en byrådslede­r fra nettopp Arbeiderpa­rtiet at en embetsmann og politiker ikke var den som først burde hedres og takkes for vårt lands store lykkekast. Snarere kunne det jo tenkes at oljearbeid­eren eller nordsjødyk­keren var den som burde på sokkel i hovedstade­ns byrom. Som et symbol på det hverdagssl­itet Olje-Norges formue er bygget på.

Å velge handler også om å velge bort. Det gjelder også i utvalget av hvem man velger å gi en så sentral plass i hovedstade­ns offentlige rom. En statue er et fotavtrykk for ettertiden­s forståelse av hvem det var viktigst å hedre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway