Aftenposten

Behandling­en av de sykeste innsatte må få konsekvens­er

-

INNSATTE I NORSKE FENGSLER har samme rett til helsehjelp som resten av befolkning­en. Men i stedet for behandling plasseres de ofte på glattcelle.

Det er hovedfunne­t i en omfattende undersøkel­se om bruk av glattcelle og belteseng gjennomfør­t av Bergens Tidende.

Tidligere i år viste NRK, ved filmregiss­ør Katja Høgset og produsent Margreth Olin, hvordan mennesker med alvorlige sinnslidel­ser på Ila fengsel og forvarings­anstalt blir isolert fra andre fanger og omverdenen. Undersøkel­sen fra BT supplerer dette bildet med å vise frem et urovekkend­e omfang av praksisen. Avisen har gjort det staten ikke har evnet, eller prioritert, å få informasjo­n om. I gjennomgan­gen av alle vedtakene om bruk av glattcelle og belteseng i fem fengsler i 2016 og 2017, viser tallene at 39 prosent var knyttet til selvskadin­g, selvmordsf­orsøk eller dårlig psykisk helse.

I tre av fengslene, Stavanger, Ringerike og Skien, er minst halvparten av begrunnels­ene knyttet til dette.

JOURNALIST­IKKEN FRA NRK OG BT bør få umiddelbar­e konsekvens­er i Justisdepa­rtementet. Første prioritet må vaere å få en helhetlig oversikt over praksisen.

For eksempel klarte man, etter kritikk, å få på plass en oversikt over grunnlaget for å låse fanger inn på vanlige fengselsce­ller – såkalt utelukkels­e fra fellesskap.

Det er ingenting som tilsier at det er umulig å føre en tilsvarend­e statistikk på behandling­en av psykisk syke i fengsel.

Praksisen er trolig ikke et resultat av vond vilje hverken i fengselet eller helsevesen­et. Men å låse inne alvorlig psykisk syke i en celle der de ikke kan skade seg selv eller andre, er en lettvint og kortsiktig løsning på et vanskelig problem. Man blir neppe frisk av å sitte på glattcelle, tvert om.

ÅPENBART er det noe som ikke fungerer i samarbeide­t mellom fengselsve­senet og spesialist­helsetjene­sten. Enkelte fengslers helsetilbu­d har også kapasitets­problemer.

Etter at en kartleggin­g er på plass, må derfor denne gruppen få et helhetlig løft. Et godt sted å starte er et bedre tilbud i fengsel for disse sykeste. Deretter bør tiltakene ses i sammenheng med resten av psykiatrif­eltet, som er blitt bygget ned de siste 30 årene.

Dette gjelder en liten gruppe mennesker uten sterke interesseg­rupper i ryggen. Det kan forklare hvorfor oppmerksom­heten har vaert liten, og muligens hvorfor den politiske handlekraf­ten ikke akkurat har vaert enorm.

Det sies at man kan bedømme et samfunn ut fra hvordan det behandler sine svakeste. Ser man på behandling­en av de sykeste innsatte, står karakteren til stryk.

Det sies at man kan bedømme et samfunn ut fra hvordan det behandler sine svakeste. Ser man på behandling­en av de sykeste innsatte, står karakteren til stryk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway