Aftenposten

– Hva Giske gjør nå, er uinteressa­nt for meg

- THOMAS SPENCE STINE BARSTAD ALF OLE ASK

Sunniva Andreassen sto frem som varsler mot Trond Giske. Hun mener personfoku­set eren avsporing fra #metoo.

For et halvt år siden fortalte hun om den uønskede seksuelle oppmerksom­heten hun ble utsatt for fra Trond Giske.

Det var for 10 år siden. Han var statsråd. Andreassen var 18 år og AUF-politiker. Hun beskriver tiden etter at hun sto frem som «tøff og arbeidskre­vende».

– Det har kommet mange henvendels­er, både fra medier og fra folk som har opplevd seksuell trakasseri­ng i det politiske liv. Det tar tid å svare, men jeg gjør det fordi jeg synes det er viktig. Inntrykket er at folk setter pris på at jeg gidder å ta kampen for dem, sier hun.

– Jeg har stått godt i det, for jeg var på forhånd veldig klar over hvorfor jeg gjorde dette. Da går det bra.

– Hvorfor sto du frem?

– Det var et direkte resultat av den situasjone­n varslersak­en hadde havnet i. Jeg ville gi varslerne mer tyngde og troverdigh­et, for de var alle sammen i ferd med å bli bagatellis­ert og marginalis­ert. Giske fikk ufrivillig hjelp av dem som ikke ville ha historiene sine frem i offentligh­eten.

– Men det var også et poeng at hvis jeg skulle delta i en debatt jeg synes det er meningsfyl­t å delta i, kunne jeg ikke lenger påberope meg anonymitet, sier hun.

Etter at hun sto frem på Dagsnytt 18 i januar, har Andreassen deltatt i debatten om #metoo, blant annet under mediedagen­e i Bergen. I dag deltar hun i paneldebat­t sammen med blant annet Kjetil Rolness under festspille­ne i Nord-Norge. Men det er ikke alle debatter hun ønsker å delta i.

– Jeg vil ha budskapet ut, og løfte det bort fra å handle om Trond Giske, til å handle om det samfunnspr­oblemet seksuell trakasseri­ng er, konsekvens­ene av det, og hva det koster oss som samfunn, sier hun.

Nesten hver gang debatten rundt Giske blusser opp, som da han ble utnevnt som mediepolit­isk talsmann, eller satt til å lede fornyingsa­rbeidet til Ap i Trøndelag, får hun spørsmål om hva hun som varsler mener om saken.

– Det er helt uinteressa­nt for meg. Det er nesten så jeg får spørsmål om hva jeg som varsler tenker om at Giske har begynt å sykle til jobben. Jeg vil ikke vaere i en posisjon der jeg kommentere­r alt han gjør, sier hun.

– Hvorfor er det uinteressa­nt? – Hvis personfoku­set blir for stort, glemmer vi at det handler om meg og deg og vår egen oppførsel – hvordan vi er mot andre.

– Har det blitt et problem i varsler-saken i Ap?

– Nei, egentlig ikke. I Norge har debatten rundt #metoo vaert ganske ryddig. Problemene i Arbeiderpa­rtiet nå har ingen ting med #metoo å gjøre.

– Hvorfor mener du det?

– Behandling­en av varslene er ferdig, og de urolighete­ne og det kaoset som foregår i partiet nå, handler om posisjoner og politisk spill, ikke #metoo.

– Enkelte vil mene at #metoo brukes i dette spillet?

– Det er litt farlig for meg å begi meg ut på det, for jeg har ikke noen tilknytnin­g til partiet, og kjenner ikke hva som foregår internt akkurat nå. Men sånn jeg ser det, har det ingen ting med #metoo å gjøre.

– Da du sto frem, var du kritisk til måten Ap behandlet varsler-saken din på. Hvordan ser du på det nå?

– Håndtering­en tok seg veldig fint opp underveis i prosessen. Varselet ble tatt ordentlig tak i, og saksbehand­lingen var grundig.

– I hvilken grad kontroller­te partiet innholdet i varslet ditt? – Veldig grundig, sier hun. Trond Giske har bestridt innholdet i flere av varslene. Når det gjelder Andreassen­s sak, har han beklaget og sagt at han under hendelsene var for beruset og at hans opptreden var upassende både ut fra hans posisjon og alder. Men han har også sagt at han ikke kan huske at han gjorde fysiske tilnaermin­ger overfor henne, eller at hun opplevde møtene som ubehagelig­e.

– At han sier han ikke husker, har jeg ikke noe å si til. Jeg husker godt hva som skjedde, sier hun.

– Flere politikere mener Hadia Tajik bidro til å fremskaffe varsler, og at de ble brukt i en kampanje for å bli kvitt Giske. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at varslene mot Giske har kommet på grunn av hans dårlige oppførsel i mange år. Og det synes jeg de som påstår slike ting burde ta på større alvor.

 ?? FOTO: MARIUS FISKUM ?? – Jeg håper varslet mitt har bidratt til at unge får god kjennskap til hvordan man varsler om seksuell trakasseri­ng. Men vel så viktig er det at man får kjennskap til hvordan man skal bringe slike varsler videre når noen betror seg til deg, sier hun.
FOTO: MARIUS FISKUM – Jeg håper varslet mitt har bidratt til at unge får god kjennskap til hvordan man varsler om seksuell trakasseri­ng. Men vel så viktig er det at man får kjennskap til hvordan man skal bringe slike varsler videre når noen betror seg til deg, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway