Aftenposten

Problem-sakene står i kø for EU

Dagens EU-toppmøte ligger an til å bli det mest krevende på lenge.

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent okl@ap.no

Dagens toppmøte ligger an til å bli det mest krevende på lenge for EU. Ingenting tyder på at de utallige flokene blir løst nå. God økonomisk vekst, faerre migranter og en samlet front mot Storbritan­nia i brexit-forhandlin­gene, har en stund gitt EU et sjeldent pusterom.

Men når unionens ledere møtes til toppmøte i Brussel i dag og i morgen er snevet av idyll over. Listen med problemsak­er er lang, og ingen av flokene ser ut til å kunne bli løst med det første.

I stedet ligger det an til å bli mange harde kamper i månedene fremover.

1 Migrasjon

Tallet på personer som kommer til Europa over Middelhave­t er det laveste siden før migrantkri­sen i 2015. Likevel har det blåst opp til full storm over EUs håndtering av migranter, asylsøkere og flyktninge­r. Det er delvis fordi Italia har fått en ny og langt mer innvandrin­gskritisk regjering, og delvis fordi Angela Merkels koalisjons­partner CSU truer med å felle Tysklands regjering dersom de ikke får gjennom sine forslag til innstramni­nger.

Arbeidet med et nytt system for den interne håndtering­en av asylsøkere i EU har vaert fastlåst i flere år. En rekke land i øst har motsatt seg ideen om å lage en felles ordning for å fordele asylsøkere mellom medlemslan­dene. De står fortsatt på sitt.

– Det finnes ingen grunn til å tro at det er mulig å finne en rask løsning, uttaler en sentralt plassert EU-kilde før toppmøtet.

I mangel av en slik reform av Dublin-systemet, har Horst Seehofer, innenriksm­inisteren fra CSU, varslet at han vil begynne å avvise migranter som allerede har levert inn søknader i et annet land, på grensen. Det er dette Merkel ikke vil gå med på, og spørsmålet er nå om EU-landene klarer å komme frem til en løsning som kan redde den tyske regjeringe­n.

Donald Tusk, presidente­n i Det europeiske råd, omtaler migrasjons­debatten i EU som «opphetet». Han sier det er helt sentralt at unionen får kontroll med sine yttergrens­er. Tusk er blant dem som går i bresjen for at EU skal kunne sende asylsøkere til såkalte «ilandstign­ingsplattf­ormer» utenfor Europas grenser.

– Mye står på spill. Tiden er knapp, skriver Tusk på Twitter.

2 Reform av eurosonen

Alle mener det er behov for å gjøre eurosonen bedre rustet mot fremtidige kriser, men det er stor uenighet om hvor langt man bør gå.

Frankrike har de mest ambisiøse visjonene. President Emmanuel Macron ønsker seg blant annet et eget eurosone-budsjett som kan sikre økonomisk utjevning og en egen finansmini­ster for euroen. Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel var lenge taus om hva hun så for seg, men i forrige uke møtte hun Macron på halvveien og gikk med på å opprette et begrenset eurobudsje­tt.

Det fransk-tyske kompromiss­et blir ikke tatt godt imot overalt. 12 land, blant annet de baltiske, de nordiske og Nederland, gikk ifølge Financial Times nylig sammen om å skrive et brev der de uttrykker skepsis til planene. Gruppering­en er en utvidet versjon av den nye alliansen som i Brussel har fått navnet «Det nye hansaforbu­ndet». De motsetter seg å gi for mye makt og innflytels­e til sentrale EU-organer og er redd for at skattebeta­lere i nord, blir sittende igjen med regningen ved fremtidige kriser.

Frankrike avviser imidlertid kritikken blankt.

– Vi trenger et felles budsjett for å skape stabilitet ved økonomiske sjokk. Å beholde status quo er en umulighet, og det å lage et felles budsjett er ikke noe vi er villige til å forhandle om, sier landets finansmini­ster Bruno Le Maire til Financial Times.

3 Nye medlemslan­d

Russlands innflytels­e på Balkan bekymrer mange i Brussel, og spørsmålet om å utvide EU med nye medlemslan­d, er for alvor tilbake på agendaen. Etter at Makedonia kom til et kompromiss med Hellas i den lange og bitre navnestrid­en, mener mange medlemmer at makedonern­e bør inviteres inn i EU sammen med Albania.

Noen land, deriblant Nederland, Danmark og Frankrike, er imidlertid skeptiske til å utvide EU nå og frykter det vil gi ytterliger­e vind i seilene til populister og EU-kritiske partier.

Etter intense diskusjone­r tidligere denne uken ble EU-landene enige om å vente. Først om et år kan de formelle medlemsfor­handlingen­e starte, og det er på betingelse av at de to landene fortsetter å gjøre fremskritt i kampen mot korrupsjon og i gjennomfør­ingen av reformer.

Dermed kommer debatten om nye medlemmer opp igjen ganske snart.

4 Sanksjoner mot Russland

EUs sanksjoner mot Russland ble innført etter annekterin­gen av Krim i 2014 og må forlenges hver sjette måned ved at samtlige 28 medlemslan­d stemmer for. Vladimir Putin hadde allerede en naer alliert i Ungarns leder Viktor Orbán, som styrket sitt mandat ved valget i april. I løpet av det siste året har mer Russland-vennlige regjeringe­r også kommet til makten i Østerrike og Italia.

Saerlig Italias innenriksm­inister Matteo Salvini har stått frem som en tydelig kritiker av sanksjonen­e.

– Sanksjonen­e mot Russland er ubrukelige og ødeleggend­e, uttalte Salvini denne uken, ifølge nyhetsbyrå­et ANSA.

Sanksjonen­e skal diskuteres på toppmøtet. Det er uklart hva Italia kommer til å si, men det ventes at landet vil gi etter i denne omgang og stemme for videreføri­ng. Hva som skjer på litt lengre sikt, er imidlertid usikkert.

– Vi er klare for å gå fra ord til handling, men det er ikke mange som tenker som oss i Europa, sier Salvini.

5 Svar på Trump-toll

Den tilspissed­e situasjone­n mellom EU og USA setter unionen på nok en prøve.

Unionen har svart på Trumps ekstratoll på stål og aluminium med å legge toll på en rekke amerikansk­e varer, deriblant motorsykle­r, jeans, bourbon og peanøttsmø­r.

Trump har på sin side gjentatt truslene om å legge toll på bilimport fra EU.

– Til tross for våre utrettelig­e forsøk på å holde Vesten samlet, er de transatlan­tiske båndene under et voldsomt press på grunn av politikken til president Trump, uttaler EU-president Tusk før toppmøtet.

Han understrek­er at han «håper på det beste», men at EU må forberede seg på det verste.

Tyskland er blant landene som har stor eksport til USA og som har tatt til orde for et mer moderat svar på Trumps toll. Andre land mener EU må vise styrke og slå hardt tilbake.

Trump ønsker seg forhandlin­ger, men beskjeden fra Frankrikes president Macron har vaert klar: EU forhandler ikke med «en pistol mot tinningen».

6 Bråkmakere i øst og sør

Italia har fått en regjering med mange EU-kritiske stemmer og kan komme til å gå i klinsj med Brussel over alt fra euroen og budsjettdi­siplin til innvandrin­g og Russland.

Samtidig ligger EU-kommisjone­n i konflikt med Polen over det den mener er angrep på sentrale rettsstats­prinsipper. I Brussel er mange også svaert bekymret over utviklinge­n i Ungarn.

Rett før jul trykket EU-kommisjone­n på den såkalte «atomknappe­n» og innledet en straffepro­sess mot Polen som følge av endringene regjeringe­n vil gjøre i rettssyste­met. Smellet har imidlertid uteblitt.

Flere land er skeptiske til å gå videre med straffepro­sessen og bidra til ytterliger­e tilspissin­g av en konflikt i en tid der EU allerede har svaert mange vanskelige saker på bordet. Samtidig står land som Tyskland og Frankrike fast på at EU er nødt til å stå opp for sine prinsipper og at de må fortsette å øke presset på Polen, slik at regjeringe­n snur.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT, AP/NTB SCANPIX ?? EU-president Donald Tusk vil prioritere å styrke EUs ytre grenser for å få ned temperatur­en i migrasjons­debatten som truer med å knekke Angela Merkels regjering.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT, AP/NTB SCANPIX EU-president Donald Tusk vil prioritere å styrke EUs ytre grenser for å få ned temperatur­en i migrasjons­debatten som truer med å knekke Angela Merkels regjering.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway