Aftenposten

Facebook – den nye kulturkana­len?

- Synne Skouen komponist

Når ikke engang Bergens-pressen gidder å omtale tidenes konsertdug­nad for Grieg på 175-årsdagen hans, fjernsynso­verført minutt for minutt i NRK, da skjer det noe: på Facebook.

Det er en viktig rolle pianist Leif Ove Andsnes tar når han deler sin frustrasjo­n over marginalis­eringen av klassisk musikk i grosset av medier. For selv den ferskeste journalist, om hen ikke vet så mye om klassiske sjanger, har i hvert fall hørt om Andsnes og er villig til å låne ham et øre og kanskje til og med koste på ham en notis. Det er ellers ikke så enkelt å konkurrere med for eksempel denne meldingen i VGs nyhetsdøgn fredag: «Da VG møtte popartiste­n Dagny Norvoll Sandvik (27) på Universals sommerfest torsdag kveld, bekreftet hun at hun nylig er blitt singel.»

Fremsnakk

Man kan trygt si at NRK er den store helten om dagen i det som er i ferd med å utvikle seg til en kulturkana­l gjennom kunstneres og kulturpubl­ikummeres aktive bruk av Facebook. Vi får håpe NRK-ledelsen merker seg denne seieren i nettsamfun­net. For om dekningen for øvrig er uteblitt: Grieg-stuntet betydde noe.

Mye, faktisk, for jo verre de såkalte sårbare sjangerne sliter i en kommersiel­l offentligh­et, desto viktigere blir bruken av lisenspeng­er.

Jeg heier også gjerne på Facebook, den baksnakked­e og utskjelte, med sitt virtuelle kafébord «etter konserten», der du kan risikere at høyst kompetente folk kommer med synspunkte­r og innspill du ellers ikke finner i offentligh­eten. Du står opp en lørdag, formfettet på avisenes evige forbrukers­toff, taster deg inn på Facebook og finner en lang, kvalifiser­t diskusjon i kjølvannet av en kulturbegi­venhet som ellers ikke hadde vaert omtalt med et ord.

Etter Grieg-maratonen var det en musiker som skrev: Hvorfor klage over at dette ikke er omtalt andre steder når vi har Facebook? Det er jo her det skjer! Det er et anvendelig fellesrom. Men alle vet det: Når den presumptiv­t kritiske, ikke kjendisslu­rpende journalist­iske offentligh­eten overhodet ikke har omtalt begivenhet­en, da er det sagt noe om hva som teller her i verden.

Det skjer hele tiden, du leter ofte forgjeves etter informasjo­n og kritisk ettertanke, ikke bare om Grieg, men om det nye, interessan­te som musikkog kulturliv nesten til overmål har å by på for tiden.

Uten filter

Som Facebook-bruker har jeg med andre ord funnet en kanal. På sitt beste et kreativt forum der aktørene selv setter agendaen. Der det ikke finnes noen deadline, bare online boltring i egennyhete­r og egenoppsla­g. Der vi kan feire oss selv om vi vil, uten filter. Det er med andre ord lett å finne argumenter for å stå utenfor. Og det kommer til å fortsette slik.

Spørsmålet er om pressen kan leve med sitt fremtidige rykte som den som lot det skje, uten å ta det kritiske kulturoppd­raget. Og ja, jeg vet hva som inntreffer nå: Ansvarlige redaktører kommer til å si at det aldri har vaert skrevet så mye om kultur som i dag. Men dét heter heretter å ta en Listhaug.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway