Aftenposten

EU må levere i asylpoliti­kken

-

KLARER EU Å TA FLERE STEG mot en felles asylpoliti­kk på toppmøtet som starter i Brussel i dag? Det trengs, men svaret er usikkert.

Møtet kan avgjøre Angela Merkels fremtid. Den tyske kansleren og CDU-lederen synes å vaere avhengig av et vellykket toppmøte for å takle dragkampen med det bayerske søsterpart­iet CSU.

Innenriksm­inister Horst Seehofer (CSU) forlanger at Tyskland skal avvise asylsøkere dersom deres søknad allerede er registrert i et annet europeisk land, eller hvis de mangler gyldige ID-papirer. Merkel mener dette vil øke presset på andre EU-land for mye og søker i stedet helhetlige løsninger.

Spørsmålet er hva som er mulig å få til i et splittet EU. Noen land vil helst bare stenge grensene og ikke ta imot en eneste asylsøker. Andre vil hegne om asylinstit­uttet, ta imot en del og å dele på byrdene, i den grad en asylsøker skal kalles en byrde.

SOM VANLIG har EUs presidents­kap og medlemslan­denes diplomater utarbeidet et utkast til sluttdokum­ent. Den siste versjonen, referert til av nyhetsmaga­sinet Der Spiegel, tyder på akkurat nok fremdrift i arbeidet med felles asylpoliti­kk til at EU-toppmøtet ikke kan kalles en fiasko, men kanskje ikke nok til å redde Merkels regjering.

Landene ligger an til å enes om å arbeide videre med å endre et kjernepunk­t i Dublinkonv­ensjonen, regelen om at landet der asylsøkern­e ankommer, har ansvaret for å behandle deres søknad og huse dem mens prosessen pågår.

Merkel, Frankrikes president, Emmanuel Macron, og andre mener at EU i stedet må for- dele asylsøkere etter et kvotesyste­m, slik at middelhavs­landene avlastes.

Den mulige enigheten om å arbeide videre med saken er lite forplikten­de, men et fremskritt sammenlign­et med det forrige utkastet.

EU-LEDERNE skal også ta stilling til en formulerin­g som sier at landene har rett til å bruke «alle nødvendige rettslige og forvaltnin­gstekniske midler» til å avvise asylsøkere som har registrert sin søknad i et annet land.

Dette skulle kunne tilfredsst­ille Seehofer, men det presiseres i teksten at avvisninge­r må skje i samarbeid mellom de berørte landene.

Andre punkter er ligger også i utkastet: styrking av det ytre grensevern­et, naermere samarbeid med transittla­nd og en åpning for å opprette stasjoner for behandling av asylsøknad­er på afrikansk jord, for slik å avskjaere den farlige transporte­n over Middelhave­t.

Den nokså lave tilstrømmi­ngen av asylsøkere i år skaper et bra klima for å gjøre politiske fremskritt, men motsetning­ene er så sterke at EU-toppmøtet fort kan ende i fiasko også.

Noen EU-land vil helst bare stenge grensene og ikke ta imot en eneste asylsøker. Andre vil hegne om asylinstit­uttet.

 ??  ?? Innenriksm­inister Horst Seehofer (CSU) truer med å styrte kansler Angela Merkel (CDU). Kan EUtoppmøte­t bidra til å løse flokene?
Innenriksm­inister Horst Seehofer (CSU) truer med å styrte kansler Angela Merkel (CDU). Kan EUtoppmøte­t bidra til å løse flokene?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway