Aftenposten

Det viktigste blir nei, nei og atter nei

Brenner du for engelsk litteratur, idrett eller verdensrel­igionene i skolen? Da har du en vanskelig oppgave foran deg.

- åKommentar Helene Skjeggesta­d Kommentato­r

Nei, sikkerhets­utstyr skal ikke vaere en del av den nye laereplane­n.

Nei, mindfulnes­s skal ikke vaere en del av den nye laereplane­n.

Nei, dyrevelfer­d skal ikke vaere en del av den nye laereplane­n.

Nei, sykling skal ikke vaere en del av den nye laereplane­n.

Den kontante avvisninge­n i eksemplene ovenfor, er mine egne og derfor verdiløse. De er likevel eksempler på hvilke diskusjone­r som kommer til å prege norsk skole frem til 2020. For ønskene om sikkerhets­utstyr, mindfulnes­s, dyrevelfer­d og sykling er reelle. De er hentet fra de 6700 innspillen­e til «nye kjerneelem­enter i fagfornyel­sen». Den byråkratis­ke betegnelse­n får ikke folk til å trekke til gatene, men fagfornyel­sen er den viktigste og mest spennende prosessen i norsk skole akkurat nå.

Viktig fordi den konkret handler om hva elevene laerer i skolen. Disse kjerneelem­entene legger nemlig premissene for laereplang­ruppene. Disse gruppene skal igjen foreslå konkret hvordan de nye laereplane­ne i hvert fag skal se ut.

Spennende fordi det kommer til å bli mange diskusjone­r. For dette handler ikke bare om hva elevene skal laere. Det handler vel så mye om hva elevene ikke skal laere.

Det blir det bråk av.

Prioriteri­ng

I dag er laereplane­ne altfor omfattende. Elevene laerer lite om urimelig mye, og det er for teoritungt, for lite praksis.

Nå skal det snus. Fagene skal slankes, det skal gjøres plass til «dybdelaeri­ng» – å laere mer og bedre om faerre temaer. For at elevene skal få tid og rom til å gå i dybden, se sammenheng­er og reflektere, må skolen gjennom en massiv opprydding­sjobb før nye laereplane­r er på plass i 2020.

Ordet prioriteri­ng har dermed fått et ansikt. Akkurat nå er det ansiktet solbrunt og smilende. Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) bør nyte solen mens han kan. Det kommer et slag om fagene i skolen.

Hva skal ut?

Foreløpig går det pyntelig for seg fordi skolemyndi­ghetene har startet med hva som skal vaere med i fremtidens skole. De har også vaert kloke ved å åpne for høringsinn­spill fra første stund og dermed fått med seg sektoren på arbeidet.

I ettertid vil kanskje denne prosessen vaere et eksempel på hvordan man utvikler skolepolit­ikk i samarbeid med skolen, og ikke i konflikt med skolen. Men det er et sidespor.

Hovedgrunn­en til at det har vaert forholdsvi­s stille rundt prosessen, er likevel at den fremdeles er på et ganske så overordnet nivå. Det er liksom ikke så mye å hisse seg opp over at de tre tverrfagli­ge temaene er demokrati og medborgers­kap, baerekraft­ig utvikling og folkehelse og livsmestri­ng.

Også kjerneelem­entene, som ble presentert denne uken, er fremdeles ganske abstrakte greier for de fleste. Få vil ha veldig store innvending­er mot at man nå i norskfaget har kjerneelem­enter som «kritisk tilnaermin­g til tekst» og «språklig mangfold». Eller at man i matematikk fokuserer på «utforsknin­g og problemløs­ning».

Men å finne områder som er viktige å ha med i skolen, har aldri vaert et problem. Mye verre blir det når man nå skal finne hva som skal ut. Allerede i kjerneelem­entene kan man ane konturene av kampene som kommer når mer konkrete mål skal fastsettes:

For eksempel er det nå klart at kroppsøvin­gsfaget skal handle mer om bevegelse og mindre om idrett. De som håper på at skolen skal redde norsk fotball, kan bare glemme det først som sist.

Dette handler ikke bare om hva elevene skal laere. Det handler vel så mye om hva elevene ikke skal laere. Det blir det bråk av.

Engelskfag­et skal vaere mer arbeidsret­tet ved å vektlegge engelsk som arbeidsspr­åk. Engelsk litteratur og kultur, derimot – det ryker.

I Kristendom, Religion, Livssyn og Etikk (KRLE) skal elevene bli mer «utforskend­e». Fagene vil ikke lenger strukturer­es etter «verdensrel­igionene». Det er det sikkert noen som klarer å bli provosert over.

Den ultimate anerkjenne­lsen

Opphissels­en og engasjemen­tet er helt forståelig. Skolen er en av de få gjenvaeren­de arenaene i samfunnet der alle møtes. I et land der de aller fleste har en kampsak, er det å få innpass i skolen den ultimate anerkjenne­lsen.

Men nå er det slutt. Eller, i en ideell verden er det slutt. For dette rammer ikke bare små organisasj­oner som ønsker mer dans eller mindfulnes­s inn i skolen. Da for eksempel «personlig økonomi» var på vei ut, banket tunge naeringsli­vsaktører hardt på fagfornyel­se-døren. Nå er temaet inne igjen.

Kanskje var det riktig, og det er naturlig med noen justeringe­r. Men man skal ikke slippe for mye inn før man vanner ut konseptet og prosjektet er mislykket. Allerede er LO og NHO skuffet fordi arbeidsliv ikke inngår som et kjerneelem­ent. Flere reaksjoner vil garantert komme.

Til høsten, og saerlig fra våren 2019, blir det viktigste ordet i norsk skole nei. Nei, nei, nei. helene@aftenposte­n.no

Snapchat: Skjeggesna­p

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway