Aftenposten

Fem poenger å ta med seg fra Trumps triumf i retten

- KJETIL HANSSEN

På domstolens nest siste dag før sommerferi­en kunngjorde USAs høyesteret­t sin avgjørelse i årets mest kontrovers­ielle rettssak: Trump v. Hawaii. Konklusjon: Fem av ni dommere ga Trump en blank seier. Presidente­ns innreisefo­rbud er dermed ikke i strid med USAs grunnlov. Her er noen sentrale poenger i dommen og debatten om den:

Hvor langt strekker presidente­ns makt seg?

Flertallet av dommerne konkludere­r med at presidente­n har «vidtgående» – «sweeping» – fullmakter til å bestemme over ut- lendingers adgang til USA. Jimmy Carter brukte myndighete­n mot iranere under gisselkris­en i 1980, og Ronald Reagan brukte den mot cubanere i 1985. Dommerne beskriver saksøkerne­s forsøk på å forklare disse episodene som diplomatis­ke kriser i stedet for innvandrin­gspolitikk, som anstrengt.

Jusprofess­or Stephen Vladeck ved Universite­tet i Texas, CNNs rettsekspe­rt, mener både Trump og senere presidente­r nå vil utnytte at denne omfattende myndighete­n er blitt bekreftet. Kilder i regjerings­apparatet har fra før antydet flere innvandrin­gspolitisk­e innstramni­nger før høstens mellomvalg.

Kan domstolene likevel blande seg inn?

Ja. Høyesteret­t tok stilling i saken. Dommerne hørte dermed ikke på administra­sjonen som anførte at presidente­ns makt her er så omfattende at heller ikke domstolene har noe de skulle sagt.

Kan gamle utsagn brukes mot en president i en rettssak?

Ja, sannsynlig­vis. Saksøkerne nådde riktig nok ikke frem med sitt syn om at Trumps tidligere uttalelser om muslimer og islam gjorde innreisefo­rbudet grunnlovss­tridig. Mange har argumenter­t med at kun direktivet­s – i dette tilfellet religionsn­øytrale – tekst kan vurderes.

Høyesteret­tsjustitia­rius John G. Roberts, som skrev dommen på vegne av flertallet, fremholder derimot at dommerne kunne «se bak proklamasj­onens overflate» for å undersøke om reglene samsvarer med begrunnels­en for dem.

«Vi kan vurdere utenforstå­ende bevis fra saksøkere, men vil akseptere praksisen så lenge den med rimelighet kan forstås ut fra begrunnels­er som ikke er grunnlovss­tridige», skriver Roberts.

Er høyesteret­t nøytral i religiøse spørsmål?

I vinter dømte USAs høyesteret­t i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway