Aftenposten

Enige om historisk toppmøte

- PER ANDERS JOHANSEN Moskva per.anders.johansen@aftenposte­n.no

USAs president Donald Trump og Russland Vladimir Putin er enige om det de begge betegner som «et svaert viktig» møte.

– Moskva har aldri ønsket konfrontas­jon med Washington. Vi må diskutere tiltak for å reparere vårt forhold, sa Russlands president Vladimir Putin.

Allerede nå varsler Kreml at de to presidente­ne vil bli enige om «felles initiativ på den internasjo­nale scenen».

Hvor og når toppmøtet vil finne sted, skal offentligg­jøres i morgen, opplyste Putins sikkerhets­rådgiver Jurij Usjakov etter en rekke møter i Moskva i går.

Russland-kritisk hauk til Moskva

Trump sendte en av sine hardeste Russland-kritikere til Moskva for avklare om det var grunnlag for et politisk toppmøte med Putin.

Nasjonal sikkerhets­rådgiver John Bolton møtte onsdag både Putin, utenriksmi­nister Sergej Lavrov og Putins sikkerhets­rådgiver under en rekke møter i Moskva.

Bolton betegnes som en av de tøffeste haukene i Trump, og har vaert en forkjemper for en hardere linje mot Russland.

Bolton har tidligere omtalt Putin som løgnaktig.

Onsdag var tonen mellom de to i Moskva meget positiv.

Bolton roste russerne for et vellykket fotball-VM, og Putin på sin side lovet å hjelpe USA når det om åtte år er amerikaner­nes tur.

Derfor er et nytt toppmøte viktig

Toppmøtet kommer på et tidspunkt hvor forholdet mellom Russland, USA og Vesten er det dårligste siden under den kalde krigen.

Trumps venner i Moskva feiret med champagne da valgresult­atet ble kjent.

Siden den gang har etterforsk­ningen av russisk innblandin­g i presidentv­alget og hacking-avsløringe­ne gjort forholdet mellom USA og Russland dårligere enn på flere tiår.

I Syria har russiske og amerikansk­e styrker vaert i direkte kamper etter at Kreml gikk inn i krigen på Assads side. Dette fikk katastrofa­le følger for en stor gruppe russiske leiesoldat­er under et slag i ørkenen i februar.

I Ukraina står russiske soldater på opprørssid­en mens amerikansk­e offiserer trener opp ukrainske soldater til å bruke nye Javelin-missiler fra USA ved fronten.

Flere hundre russiske og vestlige diplomater er utvist, noe som har gjort at den diplomatis­ke kontakten mellom landene er meget begrenset.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway