Aftenposten

18 års fengsel for ti år gammelt drap

- WASIM RIAZ

Lagmannsre­tten setter ned straffen for 36-åringen som er dømt for et ti år gammelt drap. Den andre tiltalte i samme sak er frifunnet.

Natt til mandag 24. mars 2008 ble en mann i 20-årene drept med tre skudd på Johan Sverdrups plass på Torshov i Oslo. I tillegg ble en annen mann forsøkt drept, men slapp unna med minimale skader.

To jevnaldren­de menn kom raskt i politiets søkelys for drapet. En av disse meldte seg for politiet allerede dagen etter, mens den andre valgte å rømme fra Norge. Våren 2016 ble rømlingen, som nå er 36 år gammel, pågrepet i Tyskland. Han ble utlevert til Norge etter få dager.

I mellomtide­n hadde den andre siktede flyttet til utlandet. I fjor ble han utlevert fra Kenya.

Tidligere i år ble 36-åringen dømt til fengsel i 19 år i Oslo tingrett. Hans medtiltalt­e, som nå er 34 år gammel, ble frikjent. Nå har Borgarting lagmannsre­tt kommet frem til at riktig straff for drapet skal vaere 18 år. Også lagmannsre­tten har frikjent 34-åringen.

Falskt nachspiel

Ut fra bevisførse­len er rettens flertall overbevist om at 34-åringen etter avtale med drapsmanne­n inviterte offeret på et fiktivt nachspiel for å få ham til åstedet.

Offeret kom til stedet i følge med to andre menn. Alle de involverte har somalisk bakgrunn.

I mellomtide­n hadde 36-åringen gjemt seg. Plutselig dukker han opp med en pistol og skyter offeret tre ganger. 24-åringen blir truffet i lungene og hjertet og dør på stedet etter kort tid.

Reddet av mindretall­et

Når det gjelder den andre tiltalte som er frikjent, mener et flertall bestående av fire meddommere at han må dømmes. Rettens mindretall, som består av begge fagdommern­e og en meddommer, mener de at han må frikjennes.

Minst fem av syv dommere må si ja til domfellels­e i en slik sak. Dermed er 34-åringen frikjent også i lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway