Aftenposten

Etter 70 år selger staten seg ut av SAS

- SIGURD BJØRNESTAD

Kjøperne er både norske og utenlandsk­e.

Aftenposte­n ber naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) holde en kort minnetale over statens avsluttede eierskap i SAS.

– Da vil jeg si som George Harrison: «All things must pass». Tidene endrer seg, svarer han.

Tirsdag kveld kom børsmeldin­g om at staten ville selge. I går morges holdt naeringsmi­nisteren pressekonf­eranse der han fortalte at eierandele­n på 9,88 prosent over natten var solgt for 597 millioner kroner.

Helt siden SAS ble grunnlagt i 1946 har den norske staten vaert en av eierne og vaert med på å utvikle SAS sammen med den danske og svenske staten. SAS ble et skandinavi­sk ikon og var lenge et eksempel på vellykket statlig naeringsvi­rksomhet over landegrens­ene.

Men de siste årene har SAS hatt noen tunge økonomisk stunder, blant annet på grunn nye konkurrent­er, streiker, terror og nedturer i verdensøko­nomien. SAS har vaert på konkursens rand.

Fra krystall til papp

Siden 1950-årene har en flytur endret seg fra noe svaert eksotisk og eksklusivt for de få til å bli tilgjengel­ig for alle. Champagne i krystallgl­ass er byttet ut med kaffe i pappkrus.

– Begrunnels­en for statlig eierskap, som en gang helt sikkert var riktig, har endret seg. I dag er det ikke staten som sikrer at SAS flyr der de gjør, sier Isaksen.

– Hvorfor selger dere akkurat nå?

– Det er en helhetsvur­dering. Den politiske fullmakten til å selge har ligget der lenge. Og så er det en vurdering av selskapet, markedet, kapitalmar­kedet og hvilken pris som er mulig å få. Alt dette har gjort det er riktig å selge nå.

SAS var opprinneli­g eid 50/50 av statlige og private eiere. Den norske statens andel var opprinneli­g 14,2 prosent. Gjennom å avstå fra kapitalutv­idelser, og ved et nedsalg sammen med den svenske staten i 2016, er eierandele­n blitt stadig mindre.

Mange kjøpere til andelen

Med jevne mellomrom har det versert rykter om at andre flyselskap­er vil kjøpe andeler eller alt i SAS og Norwegian. Men statens siste andel i SAS er ikke solgt i sin helhet til et annet flyselskap.

– Aksjene er ikke solgt til én stor kjøper. Aksjene er solgt til forskjelli­ge investorer, både norske og utenlandsk­e. Kjøperne kommer fra forskjelli­ge miljøer, sier Isaksen.

Analysesje­f Lars-Daniel Westby i meglerhuse­t SpareBank1 Markets sier staten ville fått en bedre pris for aksjene hvis de hadde kunnet selge til et annet flyselskap.

– Slik har det imidlertid ikke gått, sier han.

Andre flyselskap­er vil kunne betale mer fordi de kan realisere en gevinst ved å samordne SAS-driften med annen flydrift. Vanlige aksjekjøpe­re kan ikke ta ut slike samordning­sgevinster og betaler derfor mindre for eierandele­n.

– Begrunnels­en for statlig eierskap har endret seg, sier naeringsmi­nisteren.

En dårlig aksje i år

SAS-aksjen har ikke vaert noen god investerin­g i det siste. I går ettermidda­g hadde den falt hele 4,7 prosent siden starten på dagen. Fallet betyr at gårsdagens kurs er omtrent den samme som staten fikk betalt ved salget tirsdag.

– Markedet legger på den verdsettin­gen som fremkommer gjennom statens salg, sier Westby i meglerhuse­t SpareBank1 Markets.

Men aksjen har gått dårlig i hele år. Fra starten av 2018 til i går ettermidda­g hadde SAS-aksjen falt med drøyt 27 prosent. Westby sier det har to årsaker.

– Prisen på drivstoff har steget. Men det aller viktigste er svak svensk krone, regnet i forhold til dollar. SAS har større utgifter enn inntekter i dollar. Dermed svekkes lønnsomhet­en av den svake svenske kronen, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway