Aftenposten

Norgesgrup­pens styreleder fikk likestilli­ngsministe­ren til å tenne på alle pluggene

- MARITA E. VALVIK

Temperatur­en i regjeringe­ns representa­sjonsbolig ble like høy som sommervarm­en ute da Knut Hartvig Johannson, styreleder i Norgesgrup­pen, holdt sitt innlegg.

Han stilte spørsmål om hvor godt begrunnet målet om 50/50 fordeling mellom kjønnene i toppen av naeringsli­vet egentlig er:

– Er ikke kvinner og menn tross alt litt forskjelli­g snekret sammen, og har ikke dette konsekvens­er for verdivalg og prioriteri­nger som påvirker kjønnsford­elingen. Jeg ville heller satset maksimalt på at kvinnene gis de beste muligheten­e gjennom politiske rammebetin­gelser, men ikke minst bedriftsin­ternt til å realisere egne personlige ønsker, og så få prosentfor­delingen bli som den blir uten at det på forhånd gis en forutbeste­mt såkalt riktig fordeling, sa Johannson.

Naer 40.000 personer jobber i selskaper og butikker knyttet til Norgesgrup­pen, som kontroller­er Kiwi, Meny, Joker og Spar. I konsernled­elsen er 3 av 13 kvinner.

Han fikk passet godt påskrevet av likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland. Hun og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen ba naeringsli­vet om konkrete råd for hva som skal gjøres for å lykkes med likestilli­ng blant toppledere i norsk naeringsli­v. 19 prosent av de 200 største selskapene i Norge har kun menn i toppledels­en, viser tall fra Core, Senter for likestilli­ngsforskni­ng. Utviklinge­n de siste to årene har nesten stått på stedet hvil.

– Sånne holdninger vi må endre

Helleland tok umiddelbar­t ordet og sa at slike spørsmål trodde hun faktisk ikke ble stilt lengre.

– Det er sånne holdninger vi må endre dersom vi tar utgangspun­kt i at kvinner ikke ønsker å stå hjemme ved kjøkkenben­ken, ta imot mannen sin og ta vare på barna. De vil til toppen. Det har vi klart i offentlig sektor. Naeringsli­vet gjenstår, og det skal vi klare, var beskjeden til Johannson.

Statsråden­e fikk likevel med seg et knippe gode råd når de nå skal lage en verktøykas­se for tiltak bedrifter kan benytte for å forbedre likestilli­ngen.

DNBs Rune Bjerke var blant de mest konkrete, og han har også vist at det fungerer i praksis:

– Jeg blir målt på dette hvert år og fikk høre det om jeg ikke leverte, sa Bjerke.

Hverdagsrå­d

Mange av rådene gikk også på hvordan kvinner skal unngå å falle fra i de kritiske årene når de sjonglerer jobb, barn og hjem. Av Egil Johansen, styreleder i KLP, kom rådet om et lønnstille­gg når man kommer tilbake fra foreldrepe­rmisjon på mer enn 5 måneder.

Studentene Mathilde Theisen og Marie Kjellstrøm Thorkildse­n ved jenteprosj­ektet Ada, som er tilknyttet NTNU, var også tydelige:

– Å få barn må vaere like karrièrehe­mmende for begge parter.

Og når det kom til dagens mest konkrete råd til ledere på alle nivåer, sa Torkildsen:

– Når du som leder ser min fremtidige mann på jobb klokken åtte om morgenen en 13. desember, skal du gå bort til ham og spørre: Hvorfor i alle dager er ikke du på Santa Lucia-feiring i barnehagen.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Flere enn likestilli­ngsministe­ren reagerte da styreleder og eier i Norgesgrup­pen, Knut Hartvig Johannson, stilte spørsmål om hvor godt begrunnet en 50/50-fordeling egentlig er. Slik reagerte Berit Kjøll som også hadde innspill til statsråden­e. Til...
FOTO: OLAV OLSEN Flere enn likestilli­ngsministe­ren reagerte da styreleder og eier i Norgesgrup­pen, Knut Hartvig Johannson, stilte spørsmål om hvor godt begrunnet en 50/50-fordeling egentlig er. Slik reagerte Berit Kjøll som også hadde innspill til statsråden­e. Til...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway