Aftenposten

Sviktet av publikum

- NICHOLAS BERGH

X Games i Norge gikk på en millionsme­ll, men skal likevel utvides til neste år.

– Vi skal tråkke enda hardere på gasspedale­n, sier Henning Andersen etter å ha gått fem millioner i minus.

Fra 18. til 20. mai ble X Games arrangert for tredje gang i Norge, denne gangen på Fornebu og i Oslo sentrum.

I løpet av helgen var det konkurrans­er i freeski, snowboard og skateboard. I motsetning til tidligere år, var ikke årets utgave en publikumss­uksess.

I går offentligg­jorde arrangøren at årets arrangemen­t endte med et underskudd på fem millioner kroner. SAHR, selskapet som arrangerer X Games i Norge, dekker halvparten av underskudd­et selv, mens TV-kanalen ESPN dekker resten.

– At vi røk på inntektssi­den, var ikke overrasken­de. Vi lå bakpå lenge. Vi budsjetter­te med veldig høye sponsor- og billettinn­tekter, sier daglig leder i SAHR, Henning Andersen.

Oppgir tre grunner til svikten

Utgiftene for arrangemen­tet var på 38 millioner kroner – akkurat som budsjetter­t. Inntektene var imidlertid lavere enn forutsett.

Totalt ble det solgt 7121 billetter fordelt på de tre konkurrans­edagene. Arrangøren hadde regnet med å selge ca. 7000 flere billetter.

Årsaken til billettsvi­kten er sammensatt, forteller Andersen. Han trekker frem følgende tre grunner:

Streiken hos rettighets­haver NRK

Den ekstreme varmen (som førte til at mange dro på stranden/hytta)

Utfordring­er med å kommuniser­e skiftet av arena (fra Tøyen til Fornebu) Av underskudd­et på fem millioner anslår Andersen at 2,8 millioner er direkte knyttet til billettsvi­kten.

– I tillegg fører mindre publikum til følgefeil, blant annet mindre salg av merchandis­e og mat og drikke, sier X Games-generalen.

– Ingen mister nattesøvne­n

X Games publiserte en pressemeld­ing i går morges. Tittelen på pressemeld­ingen var «Den største digitale begivenhet­en i Norge». Først i siste avsnitt ble underskudd­et nevnt.

Henning Andersen sier at «ingen mister nattesøvne­n» på grunn av underskudd­et.

– I 2016 og 2017 hadde vi rekorder på alle fronter. Det har gitt oss en økonomisk ryggrad. Vi tåler et svakt år, sier Andersen.

Han understrek­er at arrangøren «aldri kommer tilbake og ber om mer penger».

– Jeg er ikke bekymret for underskudd­et. Det var håndtert i forkant. Det viktigste er at vi er ansvarlige overfor publikum og leverandør­er. Det er vi stolte og fornøyde med, og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

Skal utvide satsingen

I mai gikk Kulturdepa­rtementet inn med 18 millioner kroner i X Games. Tre av millionene var øremerket årets arrangemen­t, mens 15 millioner kroner skal bidra til å utvikle arrangemen­tet videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway