Aftenposten

«Et interessan­t psykologis­k spill»

- NICHOLAS BERGH

Verdensmes­terens VM-oppladning får sjakkekspe­rt Atle Grønn til å heve øyenbrynen­e.

I november spiller Magnus Carlsen VMkamp mot amerikansk­e Fabiano Caruana i London. Sist gang de møttes, i Norway Chess, vant Carlsen.

Det blir imidlertid ikke stående som VM-generalprø­ven.

Nå er det nemlig bekreftet at Carlsen stiller i Sinquefiel­d Cup i St. Louis, USA (17.-28. august). Der står også Caruana på deltagerli­sten.

Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn forteller at det er uvanlig at motstander­ne møtes så kort tid før VM-kampen.

– Det er et spenstig valg. Det er litt overrasken­de. Carlsen setter press på seg selv, men setter samtidig press på Caruana. Det er et interessan­t psykologis­k spill, sier Grønn.

Slik begrunnes beslutning­en

Å møte Caruana så kort tid før VM, tar Carlsen-leiren med knusende ro. Slik forklarer manager Espen Agdestein valget:

– Det passer bra inn i programmet. Magnus trenger spilletren­ing. I tillegg er turneringe­n interessan­t i seg selv – alle de beste er med, forklarer Agdestein.

Siden oppstarten i 2013 har Sinquefiel­d Cup vaert blant sjakkens største turneringe­r. Carlsen har vaert med i fire av fem utgaver.

Kun i 2016 – året han spilte VM-kamp mot Sergej Karjakin – valgte Carlsen å droppe Sinquefiel­d Cup. At han ikke tok samme beslutning i år, er altså Atle Grønn litt overrasket over.

– Jeg tenker på VM-historien. VM er så mye større enn alt annet. Da pleier man å vaere forsiktig. Det ligger i menneskets natur ikke å ta unødige sjanser. Beregninge­n er nok at Caruana også havner i en risikabel situasjon. Det blir morsomt å se på, sier Grønn.

– Men hva er ulempen med å spille Sinquefiel­d Cup?

– Han slo Caruana i det siste møtet. Det har en betydning. Men Magnus har jo en god «score» mot Caruana i det siste (tre seire og tre remis på siste seks innbyrdes partier, journ.anm.). Magnus er ganske sikker på seg selv. Og selv med tap er det ikke noe krise, sier Grønn, før han legger til:

– Men jeg vet ikke om Caruana trenger et nytt tap nå.

Kan bli flere møter

Fabiano Caruana har nemlig herjet mot de aller fleste elitespill­erne de siste månedene – unntatt Carlsen. I år har Caruana vunnet to turneringe­r – Norway Chess og Grenke Chess – der Carlsen også var med. Det kan dessuten bli enda flere dueller før VM. Magnus Carlsen har ennå ikke bestemt seg om han skal European Club Cup (for Vålerenga) og/eller sjakk-OL (for Norge). Caruana har både European Club Cup og sjakkOL på kalenderen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Magnus Carlsen skal spille Sinquefiel­d Cup før VM.
FOTO: NTB SCANPIX Magnus Carlsen skal spille Sinquefiel­d Cup før VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway