Aftenposten

Folket finansiere­r drømmen

- CAROLINE ENGE DAN P. NEEGAARD (FOTO)

Haakon Gaarder har fått inn 5,2 millioner kroner til å finansiere produksjon av spillet «Villagers» via kickstarte­r.com. Crowdfundi­ng kan vaere redningen for den som drømmer om å bli brettspill­skaper.

Nå vil forlag i Kina og Tyskland ha spillet.

– Jeg er helt overveldet. I starten fikk jeg nesten ikke sove, jeg måtte gå og sjekke kickstarte­r-kampanjen hele tiden, forteller Haakon Gaarder (33) fra Sørum.

Etter to år med tegning, planleggin­g og testing la han i mai ut en presentasj­on av spillet «Villagers» på kickstarte­r.com, en nettside hvor hvem som helst kan få finansiert prosjektet sitt.

Spillet er satt i et middelalde­rsamfunn, hvor målet er å skape en så produktiv og velstående landsby som mulig ved å samle på kort med ulike karakterer. Ideen slo så godt an at mer enn 14.000 har forhåndskj­øpt spillet, som etter planen skal vaere leveringsk­lart i februar.

Crowdfundi­ng, eller folke finansieri­ng på norsk, kan nemlig vaere redningen for den som går med en drøm om å bli brettspill­skaper.

Vanskelig å skille seg ut

På nettsiden kickstarte­r.com ligger det 11.000 brettspill­prosjekter som søker finansieri­ng. 70 av dem er norske.

– Det skal litt til for å skille seg ut. Jeg trodde spillet mitt var for spesielt interesser­te, men det viste seg å ha veldig bred appell. Kanskje er det fordi designet er mer minimalist­isk og litt annerledes enn mange av de andre spillene, sier Gaarder. Han har alltid vaert opptatt av brettspill og hadde flere ideer til egne spill. Som animatør har han laget alle tegningene og figurene selv.

– Det finnes mange spill som handler om å bygge byer eller samfunn, men i «Villagers» samler man heller på mennesker enn ressurser. Jeg er veldig fascinert av middelalde­rsamfunnet, hvor alle laget det de trengte selv og byttet med hverandre, forteller Gaarder.

Hos spillbutik­ken Outland i Oslo får de stadig henvendels­er fra spillskape­re.

– Vi tar inn uavhengige spill fra tid til annen. Tilgangen på nye spill øker, fordi mange kan få hjelp til å gi dem ut via kickstarte­r, sier Alexander Orby i Outland.

Nådde målet på tre timer

Gaarder har fått folk til å teste spillet på nett. Slik møtte han også briten Dave Clark, som er med som utgiver.

I mai la de ut presentasj­onen av spillet på kickstarte­r.com. Der kan de som er interesser­t, både kjøpe spillet på forhånd og sikre seg ekstrautst­yr.

Målet var å samle inn 7500 pund, eller drøye 80.000 kroner på 30 dager. Det målet ble nådd på tre timer. Til slutt endte beløpet på hele 482.171 pund, eller 5,19 millioner kroner.

Etter hvert som beløpet steg, la Gaarder også inn nye mål, eller «stretch goals», som det kalles

blant crowdfunde­rne. For eksempel har han nå lovet å trekke ut fire heldige blant de mer enn 14.000 personene som har bidratt. Disse skal få ansiktet sitt på et av kortene.

– Det er viktig at alle som har støttet oss skal føle at de er med på å lage spillet. Vi vil gi noe tilbake, sier Haakon Gaarder.

Underveis har de også avholdt avstemning­er om hvordan spillet skal bli. Slik endte blant annet startbrikk­en opp som en liten hane.

– Drømmen er å leve av det

Selv om bokhandlen­e fortsatt selger mange av de klassiske brettspill­ene, som «Monopol», «Den forsvunne diamanten» og «Ticket to ride», kommer stadig nye spill på markedet.

– Salget av brettspill holder seg ganske stabilt. Nå ser vi både at strategisp­ill, som passer for dem som har spilt lignende dataspill, stadig blir mer populaert. Også laeringssp­ill og familieven­nlige spill går det mye av, sier June Nilsen, innkjøpsan­svarlig hos Tanum.

– Hva må til for at et nytt brettspill skal lykkes?

– Jeg tror det er viktig at spillet blir en «snakkis». Folk som kommer og spør etter spill hos oss, har som regel spilt det sammen med andre først, heller enn at de for eksempel har lest om det, sier Nilsen.

Villagers skal etter planen sendes ut i februar til dem som har forhåndsbe­stilt. Allerede nå er spillskape­ren i forhandlin­ger med forlag i Tyskland og Kina om rettighete­ne til spillet.

– Prosessen fra utkast til ferdig spill er veldig lang. Men jeg har allerede flere ideer til nye spill, og målet er å lage et nytt spill hvert år. Drømmen er jo å leve av det, sier Gaarder.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Haakon Gaarder er overveldet av responsen på sitt første spill. I februar er det klart for å sende det ut på markedet.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Haakon Gaarder er overveldet av responsen på sitt første spill. I februar er det klart for å sende det ut på markedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway