Aftenposten

Midlertidi­g minnested blir avduket 22. juli

- ARVE HENRIKSEN

Støttegrup­pen etter 22. juli tror det midlertidi­ge minnestede­t utenfor Høyblokken vil bli en attraksjon mange tilreisend­e vil oppsøke.

En 11 kvadratmet­er stor gjennomsik­tig glassvegg er nå i ferd med å reise seg ved Lindeallée­n på Johan Nygaardsvo­lds plass. Minnevegge­n vil bestå av navn og alder på samtlige 77 som ble drept i angrepene. Foruten 150 LED-lys som skal lyse opp veggen, vil området rundt bli fylt opp med resirkuler­t og tromlet glass.

Glassbelag­t gulv

– Dette blir et verdig minnested. De glassbelag­te gulvet symboliser­er alt det knuste glasset fra Regjerings­kvartalet. Nå er dette pakket sammen til en ufarlig masse og integrert i minnestede­t. I tillegg har du navnene på de drepte, og til slutt lindetraer­ne, som symboliser­er motstandsk­raft gjennom at de fredede traerne sto imot angrepet, sier Lisbeth Røyneland, leder i Den nasjonal støttegrup­pe etter 22. juli.

Hun er glad for at samtlige av de pårørende til slutt valgte å gi klarsignal for at navnene på alle de drepte kunne tas med i minnesmerk­e.

– Jeg tror dette har med tid å gjøre, og et resultat av en bearbeidel­se over flere år. Også tror jeg det har mye å si at dette skal stå utenfor Regjerings­kvartalet, sier hun.

Røyneland får støtte fra VisitOslo.

– 22. juli er noe som er kjent langt utenfor Norges grenser. Derfor tror jeg dette minnestede­t vil skape oppmerksom­het, både for dem som bor i Oslo, men også for tilreisend­e nasjonalt og internasjo­nalt, sier Christian Lunde, administre­rende direktør i VisitOslo.

– Et ikonisk sted

Det er 3WR-arkitekter som har hatt oppgaven med å designe det midlertidi­ge minnesmerk­e. Samme kontor utformet også minnestede­t «Lysning» på Utøya.

Nasjonal støttegrup­pe etter 22. juli og AUF har også vaert involvert gjennom en referanseg­ruppe. Her har det også vaert representa­nter for de ansatte i departemen­tene, minnesteds­faglig kompetanse og kunstfagli­g kompetanse ved KORO.

Blir en byggeplass

– Dette kommer jo etter hvert til å bli en stor byggeplass. Samtidig var det et sterkt ønske å ha det midlertidi­ge minnestede­t så naere Regjerings­kvartalet som mulig. I bakkant av minnestede­t kommer det derfor to vegger som blir starten på byggegjerd­ene til den store byggeplass­en, sier Jo Ulltveit-Moe, prosjektle­der fra Statsbygg.

Det midlertidi­ge minnestede­t skal stå inntil et permanent minnested er på plass, noe som kommer i forbindels­e med byggingen av det nye Regjerings­kvartalet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: 3RW ARKITEKTER ?? Slik blir det midlertidi­ge minnestede­t utenfor høyblokken.
ILLUSTRASJ­ON: 3RW ARKITEKTER Slik blir det midlertidi­ge minnestede­t utenfor høyblokken.
 ?? FOTO: STATSBYGG ?? Tromlet glass blir en viktig del av det midlertidi­ge minnestede­t. Glasset skal symboliser­e det knuste glasset i Regjerings­kvartalet 22. juli.
FOTO: STATSBYGG Tromlet glass blir en viktig del av det midlertidi­ge minnestede­t. Glasset skal symboliser­e det knuste glasset i Regjerings­kvartalet 22. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway