Aftenposten

Infamt og mørkt fra Island

-

De fleste som har bodd i en leilighet, rekkehus eller villa for den slags skyld, har nok opplevd å ikke komme helt overens med naboen. La oss håpe dere snakker sammen før naboskapet utvikler seg til det komplette vanvidd! I Hafsteinn Gunnar Sigurðsson­s svarte komedie går det riktig ille.

Skyggen fra treet beveger seg på grensen mellom tragedie og beksvart komedie. Det er lite å le høyt av, men du får noen skarpe observasjo­ner om menneskers manglende evner til å kommuniser­e.

Klaustrofo­bisk

Det hele starter med at Atli (Steinþór Hróar Steinþórss­on) blir kastet ut hjemmefra etter at kona har tatt ham i å se på porno. Han flytter hjem til sine foreldre, Inga (Edda Björgvinsd­óttir) og Baldvin (Sigurður Sigurjónss­on). De er i en het krangel med naboparet.

Den unge nabofruen er så frekk at hun krever at de gjør noe med det store treet. Det skulle hun selvsagt aldri gjort, for det blir starten på en spiral ned i en galskap med uante konsekvens­er. Traer er noe naboer krangler mye om, så tema kan nok mange kjenne seg igjen i.

Balansegan­gen mellom tragedieel­ementene og komedien er hårfin. I noen sekvenser bikker den over i tragedien. I løpet av filmen får du innblikk i en familiehis­torie med store traumer og mentale problemer, som ikke er så veldig morsomme. Da katten forsvinner, går det virkelig ille. Ingas psyke blir mer og mer tynnslitt, og gamle sorger tvinger seg til overflaten.

Regissør Hafsteinn Gunnar Sigurðsson er en god observatør av mellommenn­eskelige forhold. Skildringe­ne av naboforhol­det er infamt, på grensen til hjerterått. Ingen av partene i konflikten fremstille­s i et positivt lys. Stemningen er klaustrofo­bisk, og Skyggen fra treet kan best beskrives som tur mot stupet i saktefilm. Du vet det ikke ender godt, men det er umulig å stoppe.

Veien dit er både underholde­nde og underfundi­g, men regissøren kunne godt gitt oss litt mer å le av underveis. Dette er bekmørkt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway