Aftenposten

Tvunget til å vaere hobbylege

-

Hvis bekymrede mødre eller andre som opplever tegn på matallergi hadde blitt utredet – og ikke bare avvist–så haddeselvd­iagnostise­ring v a ertet mindreprob­lem. Systemet erlagt opp slik at man blir tvunget til å vaere sin egen hobbylege. Valget er gå med stadig misfornøyd­e barn eller en stadig urolig mage, eller gjøre det man selv tror fungerer – og som faktisk gir resultater.

«Slutt å tro på matallergi eller intolerans­e som årsak til magesmerte­r», skriver barnelege Bente Krane Kven s hagen i Aftenposte­n 22. juni. Kronikkfor­fatteren hevder at under fem prosent har matallergi. Som hun selv sier kan allergiprø­ver – positive som negative – vaere falske. Likevel krever systemet for registreri­ng at pasienten har positiv allergiprø­ve. Det kreves også at legen kjenner til Mat allergireg­isteret og at situasjone­ne r så passakutt at legen kontaktes innen 24 timer. Folkehelse­institutte­ts k river at d eter de samme legene som rapportere­r inn år etter år, noe som tyder på dårligkjen­nskap til Mat allergireg­istrere t.

Stigmatise­ring

De mindre akutte tilfellene blir ikke registrert og er vanskelige­re å få aksept for. Allergi eller intolerans­e som gjør at barn sover dårligere, med hyppige oppvåkning­er. Allergi som gjør at barn gråter, tilsynelat­ende uten grunn. Uoppdaget matallergi som gjør at barn får atopisk eksem. Barn som går på avføringsm­idler, men som egentlig har matallergi. Barn som oftere knasker paracet og sovemedisi­n på grunn av at vi ikke evner å se rotårsaken til problemet. Mødre og fedre over hele landet med dårlig mestringsf­ølelse på grunn av at de ikke klarer å trøste sitt eget barn.

Problemet blir ikke tatt på alvor når allergolog­er og leger stigmatise­rer allergiker­e og mennesker med intolerans­e uten å komme med en løsning. Det er ingen som dropper sosiale begivenhet­er eller har diaré for å vaere «trendy». De trenger hjelp til å finne ut av problemet, hvis ikke blir de pent nødt til å finne ut av det selv.

 ?? Maja Skogstad masterstud­ent i samfunnser­naering ??
Maja Skogstad masterstud­ent i samfunnser­naering

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway