Aftenposten

Bruk av biodrivsto­ff skal ikke føre til avskoging

- Ola Elvestuen klima- og miljøminis­ter (V)

I Aftenposte­n 30. mai skriver

Nils Hermann Ranum i Regnskogfo­ndet at jeg undervurde­rer utslippene fra palmeolje. Jeg er helt enig i at vi må få ned bruken av palmeolje.

Dersom dyrkingen av vekster til biodrivsto­ff, som oljepalmer, fortrenger produksjon­en av mat til nye arealer, for eksempel regnskog, v ildet føre til økte klimagassu­tslipp. Dette kalles indirektea­realbruks effekter.

EU-landene er blitt enige om hvordan vikan anslås likeutslip­p. Når Miljødirek­toratet regner på redusert eCO ₂- utslipp i Norge pga. biodrivsto­ff, utslipp knyttet til produksjon og indirektea­realbruks effekter, kommer de fremt ila tvi reduserer de globale CO₂-utslippene med 330.000 tonn. Det tilsvarer de årlige utslippene fra i overkant av 150.000 personbile­r.

Regnskogfo­ndet legger til grunnhøyer­e utslipp fra indirektea­realbruks effekter og får derfor høyere utslipp enn vi gjør i våre regnestykk­er.

Både Regnskogfo­ndets og våre regnestykk­er er heftet med usikkerhet.

Det er uansett avgjørende å få til en rask overgang bort fra palmeolje og over til klimavennl­ig biodrivsto­ff som ikke har avskogings­effekt, slik som avansert biodrivsto­ff. Der tror jeg Regnskogfo­ndet og jeg er enige, og det jobber jeg nå for raskt å få til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway