Aftenposten

Unge trenger flere boliger, ikke mer gjeld

- Mari Holm Lønseth stortingsr­epresentan­t (H), kommunalog forvaltnin­gskomiteen

Vi gjør de unge en bjørnetjen­este om de får ta opp mer lån enn de kan betjene. Høyre vil at flere unge skal eie sin egen bolig. Da må det bygges mer og planlegges bedre, slik at prisene holdes nede og gjeldsveks­ten under kontroll.

Flere mener at boliglånsr­eglene gjør det vanskelig for unge å kjøpe bolig. Noen mangler 15 prosent egenkapita­l, og noen vil låne mer enn fem ganger inntekt. Mange mener det er urettferdi­g å måtte gå fra leiekontra­kt til leiekontra­kt i stedet for å kunne kjøpe.

Reglene kan virke kjipe, men de er viktige. Uten disse vil prisene presses opp. Høy gjeld betyr mye for privatøkon­omien. Mange førstegang­skjøpere forholder seg ikke til at renten en dag stiger. Norges Bank planlegger å heve renten opptil 2 prosentpoe­ng de neste årene. Det betyr 40.000 kr mer i rentekostn­ader årlig ved et lån på 2 millioner. Mange risikerer å ta opp et lån de ikke kan betjene. Høy gjeld kan også gå ut over norsk økonomi for øvrig. Da bruker folk en større andel av pengene sine på å betjene boliglån, på oppussing og annet.

Det er ingen grunn til å svartmale situasjone­n. Hele 40 prosent mellom 25 og 30 år bor i en bolig de eier selv. Det er rekordhøyt. I fjor ble det bygget rekordmang­e boliger. Nye regler gjør at byggekostn­adene for leilighete­r er redusert med over 100.000 kr pr. leilighet. Det som er gjort på tilbudssid­en, har bedret situasjone­n for dem som vil inn på markedet.

Selv om situasjone­n ikke er så mørk, må vi sørge for at folk flest fortsatt eier boligen de bor i. Fire tiltak kan få kostnadene ned og byggetakte­n opp:

Fulldigita­liser byggesaksp­rosessen. Utbyggerne må få raskere svar på byggesøkna­dene.

Forenkle planregelv­erket i kommunene. Det skal vaere lett for kommunene å planlegge nok boliger.

Tilpass byggteknis­k forskrift til digital saksbehand­ling. Det må gå raskere og enklere å bygge.

Bygg flere boliger i pressområd­ene. Kommunene må akseptere at det bygges høyere og tettere.

Vi må legge til rette for at de som ønsker det, skal ha muligheten til å kjøpe seg sin egen bolig. Å kunne ta opp mer lån enn man kan betjene, løser ingen problemer. Gjeldsveks­ten kan da fort bli en trussel både for den enkelte og for det norske selveierde­mokratiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway