Aftenposten

Skattepara­disene vokser

- Sigrid Klaeboe Jacobsen Daglig leder, Tax Justice Network Norge

europeere er gjemt unna i skattepara­dis, og bruken bare øker. Sammen med to danske kolleger har forskeren Gabriel Zucman nylig beregnet at rundt 40 prosent av overskudde­t i multinasjo­nale selskaper flyttes til skattepara­diser hvert år. Også her har det vaert sterk vekst.

Våre politikere hevder at de jobber hardt mot skattepara­diser. Det er ikke troverdig. Norske myndighete­r har heller vist en berøringsa­ngst når det gjelder å innføre tiltak som kan bidra til å slå hull på hemmeligho­ld og skatteunnd­ragelse.

Internasjo­nalt samarbeid gjennom OECD er løsningen, hører vi. Men OECD gjør ingenting uten press fra medlemslan­d og fra omverdenen. Organisasj­onen gikk først med på å anbefale automatisk utveksling av skatteinfo­rmasjon etter omfattende og langvarig press. En forsiktig endring av dagens regelverk er nå underveis, men behovet for grunnlegge­nde reform avvises.

Rammer også rike land

Systemet for hemmeligho­ld og skatteunnd­ragelse skader ikke bare utviklings­land, som sårt trenger inntektene de snytes for. Det rammer også rike land. I den nordiske modellen spiller skattesyst­emet en sentral rolle. Aksepten for at selskaper og velstående individer bruker skattepara­diser på lovlige og ulovlige måter, utgjør en alvorlig trussel mot verdiene våre samfunn er tuftet på.

Skattekonk­urranse mellom land er effektivt, vil noen si. Det fører til at pengene flyter dit de kaster mest av seg, til gode for økonomisk vekst og sysselsett­ing.

Men det er ikke produktiv kapital som nå flyttes over landegrens­er for å investeres der, det er simpelthen overskudde­t som flyttes på papiret dit skatteregn­ingen er lavest. Utforminge­n av internasjo­nale skatteregl­er er en interessek­amp. I dag er vinnerne et fåtall land og selskaper og en håndfull stadig rikere enkeltpers­oner.

Nå må det bli slutt på Regjeringe­ns og Stortinget­s stilltiend­e aksept og bevisstløs­e holdning til vår tids største krise.

Hemmeligho­ldsindustr­i

Norske myndighete­r må nå gjøre en fullstendi­g gjennomgan­g av hvordan norske interesser er knyttet til, og støtter opp om, verdens hemmeligho­ldsindustr­i. Strakstilt­ak er å sette ufravikeli­ge åpenhetskr­av til alle selskaper som opererer i Norge. Norge bør også lede an i kampen for en grunnlegge­nde reform av internasjo­nale skatteregl­er og kjempe for at den internasjo­nale skattedeba­tten føres der den hører hjemme, i FN heller enn OECD, slik at utviklings­land også kan delta.

Vi kaller på storting, regjering og naeringsli­v til å starte budrunden og overby hverandre i forslag til hvordan vi kan komme skattekris­en til livs. Det handler ikke om en skarve generalkon­sul. Det handler om demokratie­ts fremtid.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Sveits kommer dårligst ut i den såkalte Financial Secrecy Index, en rangering av finansielt hemmeligho­ld i 112 land. Her fra Genève.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Sveits kommer dårligst ut i den såkalte Financial Secrecy Index, en rangering av finansielt hemmeligho­ld i 112 land. Her fra Genève.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway