Aftenposten

Clemet villeder om velferdspr­ofitt

- Magnus E. Marsdal leder for Manifest Tankesmie

Civita-leder Kristin Clemet kommer i skade for å villede Aftenposte­ns lesere når hun vil ha oss til å tro at motstanden mot «velferdspr­ofitørene» er uttrykk for en «anti-naeringsli­vsvind» som blåser fra ytre venstre og river med seg ubetenksom­me sjeler i Ap og KrF.

I sin undersøkel­se blant naer tusen respondent­er, dokumenter­te Ipsos en bred opinion mot privat velferdspr­ofitt i februar 2016.

Det var halvannet år før Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Audun Lysbakken gjorde dette til en sentral sak i stortingsv­algkampen.

88 prosent av de spurte i Ipsos-målingen sa seg uenige i at «de kommersiel­le aktørene bør selv bestemme hvor mye profitt de henter ut». Bare 11 prosent støttet ideen om at bedriftene­s makthavere selv skal styre profitt og utbytte på disse velferdsom­rådene.

Lenge før Rødts fremgang ved siste stortingsv­alg, sa 54 prosent av Ap-velgerne i februar 2016 ja til at «private tilbud innen sykehus, eldreomsor­g, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersiel­le».

Dette er ikke mer venstrerad­ikalt enn at 59 prosent av Krf-velgerne sa seg enige i det samme. Bare 7 prosent av KrF-erne synes det er en dårlig idé å fase ut kommersiel­le aktører til fordel for offentlige og private ideelle.

Betyr dette at Krf-velgere flest anno februar 2016 var grepet av en «anti-naeringsli­vsvind»? Selvsagt ikke. Det naer ni av ti nordmenn sier nei til, er ikke normal forretning­sdrift, men kommersiel­le sugerør ned i fellesskap­ets velferdska­sse. Dette er to forskjelli­ge ting.

Jeg tror Kristin Clemet gjør det ordinaere forretning­slivet en bjørnetjen­este når hun forsøker å blande dem sammen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway