Aftenposten

Niels Bierge

- Petter Skavlan

Orakelet i NRK døde tirsdag 19. juni, fem dager før sin 65. fødselsdag. Formelt var Niels Bierges tittelprog­rams e kreta e ri kultur-og underholdn­ingsavdeli­ngen, men det var det få som visste og enda faerre som brydde seg om. Ikke minst Niels selv, som vel gledet seg over lønnstrinn­et, men ellers var lite opptatt av titler.

Jobben var han derimot glødende opptatt av. I NRK var Nielsen slags minister uten portefølje, men med vide fullmakter. Han hadde ansvar for både innkjøp og egenproduk­sjoner, og i løpet av tre tiår fant han frem til programmer og formater som kanskje aldri hadde vaert sett på norske TV-skjermer hvis det ikke hadde vaert for hans glødende interesse for internasjo­nale trender.

Ved siden av å vaere NRKs Google lenge før Google ble oppfunnet, var Niels i mange år NRKs mann på festivaler i inn- og utland – saerlig MIPCOM i Cannes. Der pleiet han kontakte rover utallige lisensfina­nsierte glass rosévin og sørget for at når han ringte fjernsynss­tasjoner og produksjon­sselskaper i London og Los Angeles, så kom han først i køen og kunne følgelig sikre sin arbeidsgiv­er en endeløs rekke godbiter.

Bedre bruk av lisenspeng­er skal man lete lenge etter. Niels Bierge blir ikke bare dypt savnet på Marienlyst, men også i det internasjo­nale TV-miljøet.

Som en TV-mann av den gamleskole var Niels teknologis­keptiker, og etter 40 års vennskap hadde jeg ved hans bortgangfr­emdelestil­gode å få en e-postel- lertekstme­lding fra ham. Jeg er faktisk litt usikker på om han i det hele tatt eide en mobiltelef­on. Men fasttelefo­n hadde han, og den brukte han flittig, saerlig etter at han ble syk.

Han kunne alt om TV, bortsett fra hvordan det virket, og hadde til tider meninger om NRK som ikke hører hjemme i en nekrolog. Man tukter den man elsker. Niels Bierge var en hjemmekjae­r internasjo­nalist. Hans anglofile far sendte både ham og broren, Thor, til England for å perfeksjon­ere språket, og selv om Niels’ tid på universite­t i USA bedre kan karakteris­eres som et eksperimen­t enn en utdannelse, bidro den til hans verdensbil­de.

Navet i hans tilvaerels­e var leilighete­n på Blindern og hans elskede Mette. Hans livsvei var bokstaveli­g talt den daglige vandringen mellom leilighete­n og NRK – nå og da med en avstikker til Valkyrien restaurant på Majorstuen. Der, over en pils, kunne han snakke om amerikansk utenrikspo­litikk, NRKs lørdagskve­ld og popmusikk, ispedd litt sladder.

Vennesael som få og lojal inntil døden. Niels Bierge vil bli dypt savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway