Aftenposten

Avdekket stor narkosak knyttet til gjenger

Betydelig innførsels­åre for narkotika avdekket. Knyttes til gjengmiljø i Oslo.

- HANS O. TORGERSEN HARALD STOLT-NIELSEN KAREN TJERNSHAUG­EN

13 personer er pågrepet.

Kripos i samarbeid med Oslo politidist­rikt har beslaglagt rundt ett tonn hasj i løpet av de siste ukene. Hittil er 13 personer pågrepet og varetektsf­engslet i to operasjone­r.

Kripos har et beslag på 600–700 kilo hasj som er tatt i løpet de siste to ukene. I den saken er ni personer pågrepet.

I tillegg har politiet i Oslo beslaglagt flere hundre kilo og pågrepet minst fire personer.

Beslagene er gjort på ulike steder på Østlandet, skriver Kripos i en pressemeld­ing.

– Vi utelukker ikke flere beslag i forbindels­e med etterforsk­ningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gå ytterliger­e inn på det nå, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas på en pressekonf­eranse i går.

Kripos-aksjonen er gjennomfør­t i samarbeid med både Oslo, Øst og Innlandet politidist­rikter og kalles operasjon Hubris.

– Jevnlige leveranser

– Denne saken har tilknytnin­g til gjengprobl­ematikk og distrikter rundt Oslo. Narkotikae­n kommer fra utlandet via en betydelig åre. Det er tatt store beslag tatt i betraktnin­g at de er gjort over kort tid, sier Haukaas.

Ifølge Kripos-sjefen har leveransen­e av narkotika pågått jevnlig over lang tid. Det er derfor beslagene er så store.

– Det er viktig å få stanset dem som tjener penger på dette i Norge, og vi vil også følge spor ut av landet. Kripos prioritere­r ressursene mot de vi mener har størst skadepoten­sial, ofte multikrimi­nelle miljøer, sier han.

Knyttes til Marokko og Spania

Tidligere i juni ble fire andre mistenkte pågrepet av Oslo-politiet og varetektsf­engslet. Disse fire har forbindels­er til Marokko og Spania.

– Vi ser en forbindels­e mellom den saken og operasjon Hubris, sier Anders Rasch-Olsen, sjef for spesielle operasjone­r i Oslo politidist­rikt.

Oslo-politiet har i denne saken beslaglagt flere hundre kilo hasj, 400.000 kroner i kontanter og våpen.

– Grunnen til at vi rettet fokuset mot dette nettverket, er at vi mener de har vaert med på å forsyne blant annet gjengmiljø­ene med narkotika, sier Rasch-Olsen.

Flere personer som politiet knytter til kriminelle gjenger i Oslo har i sosiale medier publisert bilder tatt i Marokko.

To dansker fengslet

Gjennom de siste par ukene er det gjort flere store beslag av cannabis.

Sjefen for Kripos, Ketil Haukaas, politimest­eren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, og lederen av etterforsk­ningsavdel­ingen i Kripos, Eivind Borge, redegjorde for aksjonen i går.

– Vi har jobbet med disse sakene over tid. I Oslo har vi hatt et eget gjengprosj­ekt. Det arbeidet er koblet inn i Kripos-sporet. Vi har hovedfokus på å håndtere mottagerle­ddet i vårt distrikt for å stoppe tilførsele­n til saerlig gjengene i Oslo, sa politimest­er Sjøvold på pressekonf­eransen.

Torsdag ble to danske menn varetektsf­engslet i Oslo tingrett. De er siktet for innførsel av et parti hasj på godt over 100 kilo til Norge. Begge nektet straffskyl­d, men ble varetektsf­engslet i fire uker med brev- og besøksforb­ud samt full isolasjon i to uker.

De to, en mann i 50-årene og en mann i slutten av 60-årene, er kjent av dansk politi fra tidligere, skrev VGtorsdag.

Eldstemann er tidligere dømt for å ha organisert smugling av nesten seks tonn hasj fra Marokko til Danmark på 90-tallet. Mannen i 50-årene er tidligere dømt for innførsel av 700 kilo hasj fra Nederland til Danmark.

Vi utelukker ikke flere beslag i forbindels­e med etterforsk­ningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark.

q

Kripos-sjef Ketil Haukaas

 ?? FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Dette er en del av hasjbeslag­et på flere hundre kilo. Kari Frey Solvik leder seksjon for narkotikaa­nalyse i Kripos.
FOTO: HANS O. TORGERSEN Dette er en del av hasjbeslag­et på flere hundre kilo. Kari Frey Solvik leder seksjon for narkotikaa­nalyse i Kripos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway