Aftenposten

Adressen bør ikke avgjøre godene

-

TIL HØSTEN vil byrådet sponse gratis halvdagspl­ass på Aktivitets­skolen for ca. 9500 elever i Oslo-skolen. AKS, som er Oslos versjon av skolefriti­dsordning, skal vaere en alternativ laeringsar­ena for elevene før og etter skoletid. Ved å gjøre kjernetilb­udet gratis, var håpet å øke deltagelse­n, saerlig for de barna som trenger tilbudet mest, både faglig, sosialt og språklig.

Ikke veldig overrasken­de har deltagelse­n økt i bydelene som har gratistilb­ud. I 2015 gikk for eksempel hver tredje førsteklas­sing på Furuset skole på AKS. Nå deltar nesten alle, skrev vi i går.

GRATIS KJERNETID gis til alle barn i bydelene som er innlemmet i ordningen. I løpet av denne byrådsperi­oden blir tilbudet utvidet til å gjelde alle bydeler utenom Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker, Nordstrand og deler av bydel Østensjø. Det fører til at en familie med lav inntekt på Nordstrand ikke får tilbudet, mens et barn i en familie med millioninn­tekter på Frogner får tilbud om gratis kjernetid.

Argumenten­e for «postnummer»-modellen er at den gjør det lettere å nå ut til dem som kan ha nytte av tilbudet. Så får det vaere at noen som kanskje hadde hatt råd til å betale tilbudet, også får det gratis.

Byråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) kaller dette den «nye norske barnerefor­men» og viser til barnehager­eformen som eksempel. At den treffer alle barn i en bydel, mener hun er et godt eksempel på den norske modellen med universell­e goder som gratis skole og barnetrygd.

UNIVERSELL­E GODER har en lang og sterk tradisjon i det norske samfunnet. Et av argumenten­e for slike ordninger er at de bidrar til oppslutnin­g om skattesyst­emet. Men dagens ordning med gratis kjernetid i AKS er for det første ikke universell. Hele byen er ikke med i ordningen. Skal man følge argumentet om oppslutnin­g om skattesyst­emet i dette tilfellet, kan man bare tenke seg hvordan dette ser ut i Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker eller Nordstrand.

For det andre er ikke ordningen treffsikke­r. I en tid der prioriteri­ngene blir tøffere, vil oppslutnin­gen om skattesyst­emet også vaere fundert på en opplevelse av at skattepeng­ene brukes treffsikke­rt. For gratis kjernetid i AKS gjelder at ikke alle som får tilbudet, trenger det, og ikke alle som trenger det, får tilbudet.

TERSKELEN for å innføre nye universell­e ordninger må vaere høy, og vanskelige prioriteri­nger tilsier flere behovsprøv­de ordninger. De pengene man sparer på ikke å gi familier med god råd tilbudet, kan for eksempel sluses inn i å gjøre kvaliteten på AKS bedre over hele byen.

For gratis kjernetid i AKS gjelder at ikke alle som får tilbudet, trenger det, og ikke alle som trenger det, får tilbudet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway