Aftenposten

Brune skyer over Visby

-

I morgen åpner Almedalsve­ckan i Visby, 50 år etter at Olof Palme sto på et lasteplan og intetanend­e startet det som utviklet seg til et gigantisk politikkve­rksted. I år vil et stort og mer dannet Sverigedem­okraterna (SD) bli kritisert også for ikke å ha stram nok innvandrin­gspolitikk.

Svenske velgere løftet i 2010 partileder Jimmie Åkesson fra sidelinjen, over sperregren­sen på 4 prosent og inn i Riksdagen. Siden har partiet vokst seg stort og sterkt. Parallelt er SDs brune røtter, med aktive nazisympat­isører, blitt stadig mer bleket ut i svenske velgeres bevissthet. Den del av velgerskar­en som overhodet ikke kan tenke seg å stemme på SD, skrumper inn.

Skyggen av jernrør

I 2009 sa Åkesson at retorikken måtte endres som en konsekvens av at partiet vokste. Den linjen strammer han fortsatt til, og stadig flere svensker tror ham når han insisterer på at han ikke vil ha rasister i sitt parti.

I 2012 ble partiets finanspoli­tiske talsmann,

Erik Almqvist, sparket etter det som ble kalt «jernrørssk­andalen». En mobilvideo viste tre SDere som fant jernrør de gikk rundt med i Stockholm sentrum sent en kveld. «Hold ikke på å jaevlas med svenskarna», sa Almqvist blant annet til en kjent svenske med kurdisk bakgrunn. Da en ung svensk kvinne engasjerte seg fordi hun mente en av SD-erne hadde slått en person, sa Alqvist til de andre: «Skit i denna lilla horan.»

Han som filmen «jernrørssk­andalen», Kent Ekroth, fikk fortsette. Først for noen måneder siden ble han nektet plass på listen foran høstens valg. Nå trenger ikke SD lenger den retoriske begavelsen Ekroth, som har en høy stjerne hos mange innvandrin­gskritiker­e.

To nye kanaler

Etter åtte års vedvarende velgersuks­ess har et stadig større og mer konvensjon­elt SD skapt rom for dem som savner «gamle» SD. Under radaren for mange har Riksdagen fått et niende parti i år. Flere SD-representa­nter har meldt overgang til Alternativ for Sverige (AfS), som dermed er represente­rt i Riksdagen – i hvert fall frem til valget 9. september.

Partiet ble startet av en tidligere leder for SDs ungdomspar­ti, Gustav Kasselstra­nd, som Jimmie Åkesson fikk sparket ut. Kasselstra­nd mener Sverige «sakte, men sikkert begynner å naerme seg en u-landsutvik­ling». Han krever asylstopp og at de som ikke integreres, må sendes ut av landet. Ekroth snakker nå mer positivt om AfS enn om SD.

Og så albuer ytterliger­e en aktør seg stadig mer inn i fokus: Nordisk Motstandsb­evegelse (NMB). I fjor markerte de nazisymbol­er i både norsk og svensk offentligh­et, i blant annet Kristiansa­nd og under Almedalsve­ckan. Det skapte uro hos flere enn jøder. For et år siden var NMB noen titalls personer i Visby. Nå varsler de med at «minst 1000» kommer.

Riksdagens andre visetalsma­nn, SDs Björn Söder, uttalte nylig at jøder og samer «har minoritets­ställning i Sverige just för att de inte är svenskar». Spørsmålet er om han sier dette nå for å holde på tidligere kjernevelg­ere som misliker hans mer strømlinje­formede parti.

 ?? Odd Inge Skjaevesla­nd Journalist og forfatter ?? Signert
Odd Inge Skjaevesla­nd Journalist og forfatter Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway