Aftenposten

Ministeren om buss for tog-kaoset: – Det blir slik i noen år fremover

- EIRIK HUSØY eirik.husoy@aftenposte­n.no

Frustrerte togpendler­e raser mot buss for tog-løsningene rundt Oslo. Bussene er satt inn fordi flere jernbanest­rekninger er stengt på grunn av vedlikehol­dsarbeid. Samferdsel­sministere­n er enig i at det ikke har vaert en optimal start på buss for tog-sommeren – i år heller.

– Det som skjer nå med vedlikehol­d, gjør at det et par steder ikke har fungert. Stort sett rundt i landet har det gått bra, men på et par sentrale steder har det ikke gått så bra. Det må vi ta laerdom av og se på hva som ikke har fungert, sier han.

Må finne seg i buss for tog

Buss for tog og problemene dette medfører, er noe man må finne seg i, mener samferdsel­sministere­n. Men man kan bli bedre.

– Vi må nok akseptere at det blir slik i noen år fremover. Jernbanein­frastruktu­ren har forfalt i mange tiår. Men igjen, det å laere av hvordan vi kan organisere buss for tog, eller alternativ transport, på en bedre måte, det må vi klare, sier han.

– Tror du at det kommer til å gå problemfri­tt gjennom sommeren nå?

– Vi håper jo at de få stedene som har hatt problemer, sånn som Rosenholm nå, at man klarer å løse det, sier samferdsel­sministere­n.

Vil kvittes med uforutsigb­arhet

Etter en ukes tid på tur rundt om i landet sier samferdsel­sministere­n at tilbakemel­dingene stort sett er gode.

– Folk synes det er kjipt når tog ikke går som de skal, men så lenge man får informasjo­n om alternativ transport, så tolererer man det, fordi man skjønner at det skjer på grunn av vedlikehol­d.

Han påpeker at det er bedre at vedlikehol­det er varslet enn at man utsetter arbeidet slik at systemet kollapser, noe han mener er blitt gjort i lang tid av andre regjeringe­r.

– Når det gjelder vedlikehol­d, så mener jeg at man ikke kunne fortsette slik man har gjort i flere tiår. Det er blitt lagt opp til å spare og til slutt kollapser det. Og da blir folk virkelig frustrert. Det er denne uforutsigb­arheten med at ting plutselig skjer som vi må bli kvitt, mener Solvik-Olsen.

Bedre på Østfoldban­en

Samferdsel­sministere­n kalte i går inn til pressekonf­eranse på Oslo S. Der lovet ministeren flere avganger på Østfoldban­en, men passasjere­ne må vente helt til desember. De nye avgangene vil i hovedsak bli lagt til rushtiden.

– Det vil bli en mye bedre hverdag for de reisende på Østfoldban­en. Kapasitete­n skal opp, komforten skal bli bedre ved at du har flere vognseter å fordele reisende på og av- og påstigning vil også gå raskere.

I tillegg vil Solvik-Olsen bedre mobildekni­ngen neste år. Da starter arbeidet med å installere mottaksuts­tyr om bord, i første rekke i eldre materiell som trafikkere­r de lengste strekninge­ne.

Vurderer dobbeltdek­kere

I november lovet jernbanedi­rektør Elisabeth Enger at dobbeltdek­kere skal vaere på plass på Østfoldban­en i 2019. Flere tilbud om splitter nye tog foreligger allerede fra utlandet. Samferdsel­sdeparteme­ntet har fått kritikk for at arbeidet har dratt ut.

Samferdsel­sministere­n forteller at de fortsetter arbeidet med å se på tog med to etasjer på Østfoldban­en.

– Vi fortsetter arbeidet med å vurdere dobbeltdek­kere. Det vi ser er at med de alternativ­ene vi har hatt, er det veldig liten ekstra nytte og store kostnader. Vi jobber nå mer strukturer­t for å se på potensiale­t der, sier Solvik-Olsen.

Vurderings­arbeidet ventes å vaere ferdig til høsten.

 ?? FOTO: EIRIK HUSØY ?? Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) møtte pressen på Oslo S i går.
FOTO: EIRIK HUSØY Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) møtte pressen på Oslo S i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway