Aftenposten

Knuser myter om massedrap

- TARJEI KRAMVIKEN

En typisk massedraps­mann i USA bruker lovlig kjøpte våpen til å gjennomfør­e godt planlagte angrep mot folk de kjenner, viser kartleggin­gen. Bare i fjor var det 30 slike masseskyti­nger som oppfylte kravene i FBIs definisjon. Det er det høyeste antallet siden kartleggin­gen startet. Torsdag ble fem journalist­er drept i lokalene til en avis i Annapolis, like utenfor Washington.

Mens det er for tidlig å fastslå detaljene i motiv og modus for gjerningsm­annen i Annapolis, har det føderale politiet undersøkt 63 lignende angrep som skjedde mellom 2000 og 2013.

FBI-rapporten, som ble publisert tidligere denne måneden, har tatt for seg angriperne­s opptreden i tiden frem mot ugjerninge­ne. Den viser også at antallet hendelser økte i løpet av perioden.

Flere av funnene i rapporten bryter med mytene rundt massedraps­menn:

Cirka 25 prosent hadde diagnoser på psykiske lidelser

De fleste brukte våpen som var kjøpt lovlig

De fleste angrep mål eller personer de kjente fra før

De fleste planla angrepene nøye og i god tid før ugjerninge­ne skjedde

Planla lenge

Beslutning­en om å begå drapene er som regel en lang prosess, forteller spesialage­nt Andre Simons i FBI. 77 prosent av angriperne hadde brukt minst en uke å planlegge angrepet.

– Gjerningsp­ersonene klikker ikke. De våkner ikke opp en morgen og bestemmer seg plutselig for å angripe, sier han til The Washington Post.

Simons leder byråets arbeid med å analysere opptredene­ne til gjerningsp­ersoner. I tillegg til våpendebat­t blusser gjerne diskusjone­n om psykisk helse opp i kjølvannet av slike angrep.

Mens en rekke politikere, blant dem president Donald Trump, har ment at masseskyti­nger hovedsakel­ig skjer på grunn av et for dårlig psykisk helsevern, kan FBI kun påvise diagnoser i 25 prosent av tilfellene. Likevel hadde folk rundt sett faresignal­er, heter det i rapporten: «Det som kommer frem, er et komplekst og bekymrings­fullt bilde av individer som ikke har klart å navigere en rekke stressfakt­orer i livene sine».

Kjøper våpen lovlig

I snitt viste gjerningsp­ersonene at de oppfylte 3,6 såkalte stressindi­katorer. Det kan vaere problemer som konflikter med venner, på skolen eller på jobb, ekteskapsp­roblemer, økonomiske problemer eller seksuell frustrasjo­n.

– Ett av de viktigste funnene er at det var en person i hver gjerningsp­ersons liv som hadde merket en eller annen type oppførsel som ga grunn til bekymring, sier Sarah Craun til The Washington Post.

Hun er analytiker i FBI og en av rapportens forfattere.

Bare tre av de 63 drapsmenne­ne hadde fått diagnoser som tilsa at de var psykotiske.

Rapporten viser også at de eller fleste, hele 75 prosent, enten anskaffet våpenet på lovlig vis eller eide våpenet fra før.

Kun 8 prosent hadde stjålet våpenet eller kjøpt det på det svarte markedet. Undersøkel­sen sier ikke noe om hvilken type våpen som ble benyttet.

Liberale våpenlover

USA har svaert liberale våpenlover. I de aller fleste delstatene kan nesten hvem som helst kjøpe håndvåpen og halvautoma­tiske rifler etter å ha gjennomgåt­t en grunnlegge­nde bakgrunnss­jekk. Dersom man kjøper våpenet fra en privatpers­on, trengs det ingen slik undersøkel­se før kjøpet kan gjennomfør­es.

Motstander­ne av de liberale våpenloven­e mener det vil bli vanskelige­re å gjennomfør­e slike angrep om det blir vanskelige­re å få tilgang til våpen.

Våpentilhe­ngere, og våpenlobby­en NRA, mener derimot at flere vanlige mennesker må vaepne seg i det daglige for å kunne skyte tilbake dersom de blir utsatt for angrep eller annen kriminalit­et.

Nesten samtlige av gjerningsp­ersonene er gutter eller menn.

64 prosent av gjerningsp­ersonen angrep minst en person eller institusjo­n de kjente fra før. Flest gjerningsp­ersoner var i 20- eller 40-årene.

Siden utvalget er så lite, er det vanskelig å slå fast noen sikre konklusjon­er fra hverken dataene om alder eller etnisitet. Grovt sett, utvalget på 63 personer tatt i betraktnin­g, stemmer den etniske sammensetn­ingen forholdsvi­s godt overens med befolkning­en generelt.

 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / NTB SCANPIX ?? To FBI-agenter fotografer­t etter skytingen i lokalavise­n Capital Gazette i Annapolis torsdag. Fem personer ble drept i angrepet.
FOTO: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / NTB SCANPIX To FBI-agenter fotografer­t etter skytingen i lokalavise­n Capital Gazette i Annapolis torsdag. Fem personer ble drept i angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway