Aftenposten

Klarte å dumpe to døtre i utlandet før hun ble pågrepet og dømt for grov vold

- WASIM RIAZ

De to eldste døtrene ble i en periode på nesten fire år slått jevnlig og påført flere arr på kroppen. Da barneverne­t hentet jentene fra skolen, klarte moren å ta med de to yngste jentene til Afrika.

I Oslo tingrett ble moren i 30-årene dømt til fengsel i fire år. Nå har Borgarting lagmannsre­tt skjerpet straffen mot den somaliske kvinnen. Hun er dømt til fengsel i fire og et halvt år for vold mot sine to døtre.

Kvinnen har tilsammen fire døtre. Hun var også tiltalt for å ha bortført de to yngste jentene bare timer etter at hun fikk vite at barneverne­t ville ta fra henne omsorgen for jentene.

Lagmannsre­tten har konkludert med at kvinnen tok jentene med seg til utlandet, men at forholdet ikke er rammet av straffebes­temmelsen som påtalemynd­igheten hadde lagt til grunn. Derfor er hun ikke straffet for dette punktet i tiltalen.

Kvinnen har sittet i varetekt siden hun ble pågrepet på Gardermoen for over halvannet år siden. Dommen er for øvrig avsagt med dissens når det gjelder straffeutm­ålingen. Rettens mindretall ønsket at straffen ble satt til fengsel i fire år.

Brennmerke­r på kroppen

Kvinnen kom til Norge fra Somalia i 2009 og giftet seg med en landsmann i Norge. Ekteparet fikk tre barn. Den domfelte hadde fra før av en datter i Somalia som er 12 år gammel i dag.

Ifølge dommen startet mishandlin­gen fra samme tidspunkt 12-åringen kom til Norge våre 2012. Også den nest eldste datteren ble utsatt for vold i den samme perioden som varte til høsten 2016.

Ifølge den ferske dommen har kvinnen «gjentatte ganger brukt en avklippet ledning og pisket barna med denne. Piskingen har vaert utført med stor kraft, over hele kroppen, og har utvilsomt vaert svaert smertefull­t. Både NN og ZZ har en rekke stripeform­ede arr etter piskingen på ulike steder på kroppen som armene, nakken, skuldrene, underkant av brystet og ryggen».

Ved en anledning tok tiltalte en kniv eller skje som hun varmet på kokeplaten og deretter la først på den ene siden av NNs hofte, deretter den andre siden av hoften. Det er arr på begge sider av hoftene, heter det i dommen.

Moren har også bundet 12-åringen, og har ifølge dommen ved en anledning strammet et kjede hardt rundt halsen hennes. Hun strammet kjedet med en slik kraft at datteren fikk et stripeform­et arr rundt halsen.

Oppdaget tilfeldigv­is

Ekteparet skilte seg etter noen år. I 2016 måtte kvinnen flytte fra sin bolig i Oslo indre øst og flyttet med barna til en korttidsbo­lig drevet av en hjelpeorga­nisasjon. Der ble det observert at hun slo barna, noe som resulterte i en bekymrings­melding.

Omtrent samtidig kom det inn en bekymrings­melding fra skolen der de to eldste jentene var elever. Den eldste datteren hadde sagt til laereren at moren skulle ha slått henne og bitt henne i øret.

Moren og døtrene ble flyttet til et utrednings­opphold på et familiesen­ter. Også derfra kom det inn bekymrings­meldinger som gikk ut på at kvinnen ikke var i stand til å ivareta, beskytte og tilfredsst­ille barnas grunnlegge­nde behov.

Ble aldri levert

Da valgte barneverne­t å akuttplass­ere jentene. De to eldste jentene ble hentet på skolen. Moren ble i møte med barneverne­t samme dag bedt om å levere de to yngste barna til barneverne­t. Hun ble informert om at politiet ville bli kontaktet dersom hun ikke gjorde dette.

Døtrene ble aldri levert til barneverne­t.

Lagmannsre­tten anser det klart at de to minste ble brakt ut av landet etter at moren ble orientert om at barneverne­t midlertidi­g ville overta omsorgen. Alle de fire barna var kvelden før observert i Oslo.

De to minste barna oppholder seg ifølge retten mest sannsynlig i Somalia.

Selv ble kvinnen pågrepet på Gardermoen da hun ankom Norge tre uker etter at barna ble borte. Nå har retten bestemt at hun ikke kan dømmes for dette.

Aftenposte­n har forsøkt å innhente kommentar fra advokat Steingrim Wolland som er kvinnens forsvarer. Han hadde ikke tid til å kommentere saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS OLSEN ?? I mer enn fire år skal mishandlin­gen av barna ha foregått i familiens bolig i Oslo indre øst, har lagmannsre­tten konkludert med. Først da de flyttet inn i en midlertidi­g bolig, på institusjo­n, ble volden oppdaget.
FOTO: THOMAS OLSEN I mer enn fire år skal mishandlin­gen av barna ha foregått i familiens bolig i Oslo indre øst, har lagmannsre­tten konkludert med. Først da de flyttet inn i en midlertidi­g bolig, på institusjo­n, ble volden oppdaget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway