Aftenposten

Merkel er blitt et gissel

-

EU-toppmøtet prøver å redde Angela Merkel ved å gjøre livet vanskelige­re for folk på flukt.

kalle forslagene ondskap. Forholdene er ikke attraktive for folk på flukt i dag heller. Hvis asylsøknad­er kan behandles før folk legger ut på en farefull ferd over Middelhave­t i overfylte båter, kan det isolert sett vaere bra.

Likevel er det ingen tvil om at EUs politikk nå skjerpes, og at unionen øker presset mot fattigere land. Et eksempel kan vaere Jordan, et land med 7,5 millioner innbyggere som nå huser 750.000 flyktninge­r, flest fra krigen i Syria.

– Wir schaffen das nicht

Endringene i EU kommer fordi slike synsmåter ikke rår i dag. Europa er langt fra Angela Merkels berømte, optimistis­ke og innvandrin­gsliberale setning fra flyktningk­risen i 2015: “Wir schaffen das!”.

Mange europeere sier i dag snarere “Wir schaffen das nicht!”. De ser ikke mennesker i nød, men belastning­er av velferdsor­dninger og flere kriminelle.

På EU-toppmøtet satt ledere som er valgt av disse velgerne og ledere som frykter å bli kastet av dem ved neste korsvei. Slik sett er det ikke så rart at de klarte å bli enige, mange timer på overtid.

Tilfreds Merkel

Og den tyske kansleren? Hun kom ut og smilte tilfreds. Enigheten i Brussel gjør det lettere for henne å overleve som regjerings­sjef. Etter de første signalene fra bayerske CSU å dømme, er den tyske regjerings­krisen over for denne gang.

Også Merkel har beveget seg et stykke i restriktiv retning etter, noe naivt, å ha prøvd å bygge denne «velkommenk­ulturen» i 2015. Spørsmålet er om hun har gjort det av overbevisn­ing eller bare for å holde fast ved makten.

Nå fremstår hun i alle fall snarere som et gissel enn som en leder, både i Berlin og i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway