Aftenposten

Pokerborde­ne avslører kobling til utenlandsk­e spillselsk­aper

- JAN GUNNAR FURULY ARNFINN MAUREN THOMAS OLSEN

Koblingen er ikke vanskelig å få øye på: Filten på pokerborde­ne har logoer til spillselsk­aper.

Logoer pryder også kortstokke­r og annet materiell. Og rundt bordet sitter det sponsede pokerspill­ere.

Spillrekla­men er ulovlig, ifølge Lotteritil­synet, og den kan straffes med bøter og fengselsst­raff. Men markedsfør­ingen har kunnet pågå uten reaksjoner, fordi de illegale pokerklubb­ene i stor grad er blitt drevet i det skjulte.

Nå sitter trolig både tilsyn og politi på nok informasjo­n til at det vil bli rettet søkelys mot disse forholdene, i tilknytnin­g til etterforsk­ningen etter politiaksj­onen mot pokerklubb­ene 1. mars.

– Gjennom tips har vi fått informasjo­n om at det forekommer samarbeid eller ulovlig markedsfør­ing av utenlandsk­e spillselsk­aper i denne type klubber, opplyser Lotteritil­synet.

Spesielt de norskeide spillselsk­apene har hatt en svaert synlig tilstedeva­erelse i klubbene som politiet aksjonerte mot. Også på klubbenes Facebook-sider er reklamen for spillselsk­aper fremtreden­de. Turneringe­r, utstyr og premier sponses. Flere av selskapene har også egne ambassadør­er som reiser rundt til norske pokerklubb­er for å promotere selskapene.

Sponset dagen etter razzia

Coolbet er ett av de mest synlige selskapene i det norske pokermiljø­et. Selskapet drives fra Estland, men eies av nordmenn.

Talsmann for Coolbet, Mikael Mellqvist, opplyser at de bruker et syvsifret beløp på sponsorakt­iviteter rettet mot det norske pokermiljø­et.

Selskapet var blant annet sponsor for en jenteturne­ring som etter planen skulle avholdes i Oslos største illegale pokerklubb, Nye Oslo Poker, helgen 2. og 3. mars. Der fristet Coolbet med ekstraprem­ier på 550 og 850 euro for å dekke deltagelse på en turnering i Tallinn, samt gavekort, bobler og andre overraskel­ser.

Over 50 kvinner hadde meldt seg på turneringe­n. Den ble imidlertid avlyst etter at politiet aksjonerte mot fem andre ulovlige klubber i Oslo dagen før.

– Jeg vil presisere at ingen av de klubbene politiet aksjonerte mot i sin storaksjon har vi i Coolbet hatt et samarbeid med, sier Mellqvist.

Han kan ikke forklare hvorfor pokerbord i noen av klubbene hadde selskapets logo på.

Avslørt på Facebook

En oppdaterin­g fra 23. februar i år på Oslo Nye Pokers hemmelige Facebook-gruppe viser hvor tett samarbeide­t har vaert mellom Coolbet og den illegale pokerklubb­en:

Coolbets markedsans­varlige for iGaming, Merethe Krohn, forteller her at hun akkurat har delt ut en pokerpakke verdt 12.000 kroner til en av Nye Oslo Pokers gjester. Hun oppfordrer samtidig klubbens medlemmer til å registrere seg hos Coolbet, slik at de automatisk er med i konkurrans­er.

Ambassadør­er promoterer

De fleste selskapene som er aktive på det norske markedet, har også sponsoravt­aler med profesjone­lle pokerspill­ere. Silje Nilsen er en av de mest profilerte. Hun jobber for det norskeide nettkasino­et Guts, og profilerer selskapet både ved å besøke ulovlige norske pokerklubb­er og ved å delta i turneringe­r rundt omkring i verden.

– Sponsoravt­alen er på linje med hvordan selskaper sponser enkeltutøv­ere og klubber både i poker og andre idretter, skriver hun i en e-post til Aftenposte­n.

Silje Nilsen hevder hun forholder seg til de markedsfør­ingsreglen­e som gjelder for oppdragene. I hennes egen blogg kommer det imidlertid frem at hun driver aktiv markedsfør­ing av Guts, noe som er ulovlig etter dagens regler.

Guts eierselska­p, Oslo Børs-noterte Gaming Innovation Group (GIG), understrek­er imidlertid at selskapet ikke har noen sponsoravt­aler med pokerklubb­er i Norge. Men selskapet kan likevel knyttes til flere klubber.

Fra illegale pokerklubb­er

GIGs PR- og kommunikas­jonskonsul­ent Alexander Ohnmeiss skriver i en e-post at selskapet har en såkalt «affiliates»-avtale med flere pokerklubb­er i Norge, blant annet Quads, som var en av de klubbene som politiet aksjonerte mot i mars.

En «affiliates» er en aktør – en klubb eller nettside – som rekruttere­r spillere til et større selskap. Denne aktøren får utbetalt en provisjon basert på den trafikken de skaper.

Vurderer å se på koblingen

Lotteritil­synet opplyser at tilsynet

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Under politiets pokeraksjo­n 1. mars i år ble det beslaglagt en rekke pokerbord. På filten er det logoer til spillselsk­aper. Ulovlig markedsfør­ing, mener Lotteritil­synet.
FOTO: MORTEN UGLUM Under politiets pokeraksjo­n 1. mars i år ble det beslaglagt en rekke pokerbord. På filten er det logoer til spillselsk­aper. Ulovlig markedsfør­ing, mener Lotteritil­synet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway