Aftenposten

Irans atomsjef er skeptisk til Nord-Korea-avtalen. Men ikke fordi han mistror Trump.

- KJETIL HANSSEN

Irans atomsjef Ali Akbar Salehi omtaler enigheten mellom Donald Trump og Kim Jong-un som «vage løfter».

I mai trakk USAs president Donald Trump supermakte­n fra en internasjo­nal atomavtale med Iran selv om landet ikke var anklaget for brudd på avtalen.

I juni møtte han Nord-Koreas leder Kim Jong-un og undertegne­t et dokument om atomnedrus­tning.

– Fiasko som før?

Irans atomsjef og visepresid­ent Ali Akbar Salehi er skeptisk til enigheten med Nord-Korea. Til tross for at Trump vraket avtalen med dem, er hans mistro ikke først og fremst begrunnet i manglende tillit til Trump.

– Dette er bare et antall vage løfter fra begge sider. Inntil noe av dette blir realisert, gjenstår det å se om det blir noe av, eller bare blir en fiasko, sier Salehi.

Han minner om at to tidligere slike avtaler med nordkorean­erne senere er brutt sammen.

I samsvar med eksperter

Hans skepsis gjenspeile­r dermed tvilen eksperter i USA og andre vestlige land har uttrykt etter at de to lederne møttes til det historiske toppmøtet i Singapore tidligere i juni. Nemlig at enigheten i dokumentet om atomnedrus­tning er så diffus at den ikke trenger bety noe saerlig.

– Dette er ikke en avtale. Det bare et såkalt omforent memorandum. Noen brede linjer trekkes opp. Det internasjo­nale samfunn har fortsatt til gode å se noen konkrete tiltak som følge av dette, sier Salehi.

Advarte ikke Kim

Kjernefysi­keren har sin doktorgrad fra det amerikansk­e prestisjeu­niversitet­et MIT. Aftenposte­n møtte den iranske toppolitik­eren da han nylig var i Norge under Oslo Forum.

Han forteller at Iran på forhånd heller ikke har advart Kim om at Trump ikke er til å stole på.

– Det var ikke nødvendig. Det er så tydelig, sier han.

Drøfter koreansk toglinje

Tilnaermin­gen mellom det isolerte nordkorean­ske regimet og andre land begynte så smått i februar under vinter-OL i Sør-Korea. Da marsjerte Nord- og Sør-Korea inn sammen under åpningen. Siden har tilnaermin­gen mellom landene som formelt er i krig med hverandre, skjedd på en rekke felter. De har fått samme tidssone, propaganda­høyttalere ved grensen har stilnet, gjenforeni­ng av familier er på trappene og denne uken begynte de drøftelser om å anlegge toglinje fra sør til nord.

Anti-USA-souvenirer borte

Forholdet til USA er kraftig forbedret, også før toppmøtet mellom Kim og Trump. Turistguid­er forteller at antiamerik­anske souvenirer er forsvunnet fra Pyongyang. Mandag droppet Nord-Korea sin årlige massemønst­ring mot USA på årsdagen for krigsutbru­ddet 25. juni 1950. Den hissige og spydige tonen i de statlige mediene er langt på vei forstummet. I fjor skrev storavisen Rodong Sinmun at «folkets blod kokte etter hevn over USA-imperialis­tene». I år nevnes USA så vidt som en «sterk fiende».

Bygger på atomanlegg

På spørsmål om nedrustnin­g er de konkrete resultaten­e faerre. Trump overrasket imidlertid de fleste da han allerede noen timer etter Kim-møtet sa at USA vil droppe militaerøv­elser i Sør-Korea. Denne ordren har nå USAs forsvarsde­partement Pentagon bekreftet. Kim har på sin side lagt ned og delvis sprengt anlegget for atombombep­røver i et fjell nordøst i landet.

Dette ble gjort uten utenlandsk­e eksperter til stede, kun et knippe journalist­er var der som vitner. Analyser av bilder, video og satellittb­ilder tyder på at det kan vaere mulig å gjenoppta prøvespren­gninger her, men at dette riktig nok er blitt vanskeligg­jort.

Ved andre kjernefysi­ske anlegg har det ennå ikke skjedd noen nedbygging. Tvert imot viser satellittb­ilder at atomforskn­ingssenter­et ved Yongbyon i disse dager oppgradere­s og nye bygninger er i ferd med å bli reist.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Kjernefysi­ker Ali Akbar Salehi er sjef for Irans atomprogra­m og tidligere utenriksmi­nister.
FOTO: ROLF ØHMAN Kjernefysi­ker Ali Akbar Salehi er sjef for Irans atomprogra­m og tidligere utenriksmi­nister.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway