Aftenposten

Solide lønnsoppgj­ør i vente

- SIGURD BJØRNESTAD

De som bekymrer seg for renteøknin­gene, kan trøste seg med Norges Banks spådommer for lønnsvekst­en.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen spår nemlig at lønnstager­ne har tre gode år i vente sammenlign­et med tre magre år som snart ligger bak oss. Den årlige veksten i reallønnen de neste tre årene blir tre-fire ganger så høy som i årene 2017 og 2018.

Veksten i reallønnen er tilleggene i løpende kroner fratrukket prisvekste­n.

Den første renteøknin­gen kommer i september, varsler Olsen. Prognosene Norges Bank la frem i juni viser:

I fjor og i år vil reallønnen stige med rundt 0,5 prosent hvert år.

I 2019, 2020 og 2021 vil reallønnen stige med rundt 2 prosent i årlig gjennomsni­tt.

For den som tjener 500.000 kroner før skatt i år, betyr dette rundt 30.000 kroner i økt lønn 2021, regnet i 2018-kroner og før skatt.

Spådommene fra Statistisk sentralbyr­å viser det samme forløpet for reallønnsv­eksten til 2021, men ligger litt lavere.

Gjennom taket

Veksten i reallønnen øker kraftig på grunn av bedre tider. Det blir større mangel på arbeidskra­ft og lønnsvekst­en stiger i den stadig hardere kampen om arbeidskra­ften.

Det vil gå så bra at norsk økonomi naermer seg taket. Norges Bank definerer taket ved den sysselsett­ingen Norge kan ha «før lønnsvekst­en skyter fart»

Men taket er ikke tett, og Norges Bank spår til og med at økonomien går gjennom taket. I alle de tre årene fra 2019 til 2021 vil samlet produksjon ligge høyere enn «det som er forenlig med en stabil utvikling i priser og lønninger over tid».

De årlige lønnstille­ggene regnet i løpende kroner vil bli stadig større mot 2021, samtidig som prisvekste­n i Norge holder seg lav på grunn av lav prisvekst i utlandet.

Høyere oljepris

I tillegg til antall hender og hoder tilgjengel­ig, kan endringer i prisene i Norges handel med utlandet påvirke bedriftene­s lønnsevne.

Norges Bank legger inn markedets forventnin­ger til oljeprisen­e. Dette gir en pris på noe over og noe under 70 dollar pr. fat frem mot 2021. Dette er vesentlig høyere enn i de tre årene vi har bak oss.

Selv om vi ikke kommer tilbake til glansårene før 2014, så skriver Norges Bank at «økt lønnsomhet i bedriftene som følge av oppgangen i oljeprisen kan gi rom for noe høyere lønninger».

Selv om økt verdi av oljen ideelt sett skal inn i Oljefondet, så blir det høyere overskudd og fetere marginer i naeringene naer oljen når prisen øker. Det gir høyere lønnsvekst der, og den sprer seg til hele økonomien.

Motoren i lønnsvekst­en

LO og NHO bestemmer ikke norsk lønnsvekst alene, men har stor innflytels­e på tilleggene.

Sjeføkonom­ene i begge organisasj­onene tar utgangspun­kt i produktivi­tetsvekste­n når de skal si noe om lønnsvekst­en til 2021. Denne forteller hvor mye mer hver arbeidstag­er klarer å produsere årlig, sammenlign­et med året før.

På lang sikt er det grovt sett bare stadig smartere produksjon som kan gi grunnlag for økt kjøpe- kraft og økt reallønn. Hver arbeider skaper mer, og bare da er det grunnlag for at hun eller han kan få mer i reallønn.

LO: Mer normale tider

– Vi er på vei inn i bedre tider, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Han peker på at den økonomiske politikken via pengebruke­n på statsbudsj­ettet og rentesetti­ngen blir normaliser­t. Pengebruke­n går ned og renten opp.

– Da er det naturlig at også reallønnsv­eksten blir mer normal og på linje med veksten i produktivi­teten, sier han.

Anslagene på den langsiktig­e produktivi­tetsvekste­n i norsk økonomi er rundt 1,5 prosent pr. år. Norges Banks anslag for vekst i reallønnen til 2021 ligger dermed over denne langsiktig­e rettesnore­n, mens den svaert lave veksten de siste årene lå godt under.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO starter med å si at NHO ikke lager prognoser for lønnsvekst­en. Så fortsetter også han med å slå fast at veksten i reallønnen over tid må samsvare med veksten i produktivi­teten.

– Det er vanskelig å se for seg en produktivi­tetsvekst på 2 prosent eller mer i årene som kommer, sier han.

Samtidig minner han om NHOs mål om en lønnsvekst på linje med handelspar­tnerne, gitt at veksten i produktivi­teten er omtrent den samme.

– Selv om lønnsvekst­en har tatt seg noe opp i landene vi konkurrere­r med, er det vanskelig å se at den i utlandet blir så høy som Norges Bank anslår for Norge, sier han.

– Du sier altså at det ikke er grunnlag for Norges Banks anslag for norsk lønnsvekst, hvis målet er å holde på konkurrans­eevnen?

– Lønnsvekst­en skal vi bli enige om i forhandlin­ger når den tid kommer, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKE JUNGE /NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen på pressekonf­eranse for å fortelle om høyere renter og høyere lønnsvekst.
FOTO: HEIKE JUNGE /NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen på pressekonf­eranse for å fortelle om høyere renter og høyere lønnsvekst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway