Aftenposten

Advarer: Radikal islam styrker seg i Sverige

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S

Salafistmi­ljøer vokser i mange svenske byer, ifølge rapporten.

Radikale predikante­r som skremmer folk til lydighet. Moralpolit­i som overvåker kvinner. Barn som blir nektet å leke med barn med annen trosbakgru­nn.

Slike tilstander øker i Sverige nå, ifølge en ny rapport, melder Göteborgs-Posten. Det er forskere fra Försvarshö­gskolan, den svenske forsvarshø­yskolen, som har skrevet den.

Studien har forsøkt å gi en bedre forståelse av kjente ekstremist­miljøer i Sverige og utviklinge­n av dem de siste årene.

Antidemokr­atiske grupper

Studien slår fast at salafistmi­ljøer vokser i mange byer i Sverige, og at det medfører former for sosial kontroll. Den viser også til Säpo, mot å delta i samfunnet, de påvirker barn i koranskole­r, de har invitert inn predikante­r som har antisemitt­iske og homofobe meninger, sier Magnus Ranstorp, en av personene bak rapporten, til Göteborgs-Posten.

Han mener dette kolliderer med svensk verdigrunn­lag og demokratis­ke friheter.

Inngangspo­rt til radikalise­ring

Forskerne påpeker at salafisten­e utgjør en minoritet i sunniislam og ikke represente­rer muslimer som gruppe. Salafisten­e utgjør likevel en trussel som en inngangspo­rt til radikalise­ring og rekrutteri­ng til jihad.

Forskerne peker på at et stort antall personer i Sverige har reist for å slutte seg til jihadistgr­upper i utlandet, og at det er blitt utført terror i Sverige.

– Ideologien fyller et vakuum i de segregerte områdene i Sverige. Det er et feilgrep at vi ikke har forstått problemati­kken, og at vi ikke har tatt tak i det, sier Ranstorp. Over 100 flyktninge­r og migranter fryktes druknet i Middelhave­t, etter at en gummibåt sank utenfor kysten av Libya.

Tre spedbarn er funnet omkommet og rundt 100 er fortsatt savnet etter forliset, opplyser øyenvitner og Libyas kystvakt. 16 overlevend­e er brakt til land i al-Hmidiya øst for hovedstade­n Tripoli, det var om lag 120 mennesker i gummibåten da den sank. (NTB)

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? Bydelen Rosengård i Malmö har vaert mye i medienes søkelys som et eksempel på dårlig integrerin­g.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX Bydelen Rosengård i Malmö har vaert mye i medienes søkelys som et eksempel på dårlig integrerin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway