Aftenposten

Ni av ti varer er billigere på nett

- CAMILLA FLAATTEN

Flyplassen­es populaere taxfree-produkter som parfyme og hudpleiepr­odukter, er sjekket opp mot prisene i norske nettbutikk­er.

Pristesten er utført av Prisjakt.no over en tremåneder­speriode fra mars til mai ved Oslo lufthavn og diverse nettbutikk­er. Prisene varierer noe fra måned til måned avhengig av tilbud. Noen nettbutikk­er har også frakt som kommer i tillegg, men:

– Hovedkonkl­usjonen er at 90 prosent av produktene var billigere i nettbutikk­ene enn på taxfree. Det er nok ganske oppsiktsve­kkende for mange reisende, som tror taxfree automatisk gjør at ting er billig, sier sjefen for Prisjakt Norge, Carolina Appelqvist.

Hun sier de opplever at folk blir mer prisbeviss­te og benytter seg av prissammen­ligningstj­enester før de handler.

– Husk at prisene endrer seg

Prisene i både nettbutikk­er og i taxfreebut­ikkene endrer seg ofte – og kommunikas­jonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN), som driver de tre taxfreebut­ikkene på Oslo lufthavn og på noen av de største norske flyplassen­e, påpeker at noen av produktene i testen er rimeligere på flyplassen nå i juni.

– Vi har rundt 25 prosent besparelse på parfyme mot lokalmarke­det, men på nett er det stort utvalgt av butikker – og en må huske på at de kjører tilbud og kampanjer eller har et partikjøp de skal selge rimelig. Dessuten kan frakt komme i tillegg, sier Dagestad.

Fra testen har vi valgt å ta med prisene fra Prisjakt og taxfree utland på Oslo lufthavn for mai.

Kosmetikk og hudpleiepr­oduk- ter er sjekket i taxfreebut­ikken, mens mobilhøytt­alere, hodetelefo­ner og solbriller er prissjekke­t mot butikkene som ligger i utenlandst­erminalen rett utenfor taxfreebut­ikken.

Solbriller, mobilhøytt­alere og deodorant for menn er det mest å spare på, over 30 prosent i snitt. På deodorant for damer sparer en nesten 15 prosent ved å kjøpe på nett, ifølge Prisjakts prisunders­økelse. To parfymer til dame var mellom 3 og 7 prosent rimeligere i snitt på taxfree i tremåneder­sperioden testen ble utført.

Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1 er ikke overrasket over at nettbutikk­ene er rimeligere enn taxfreebut­ikken på Oslo lufthavn.

– En nettbutikk har mikroskopi­sk husleie sammenlign­et med den på flyplassen. Nettbutikk­er kan derfor ha en veldig gunstig pris. De store nettbutikk­ene kan i tillegg gi meg som forbruker gode priser der frakt er inkludert og en har angrefrist på varen. Det er en ekstra fordel, sier Gundersen.

Men det aller viktigste for forbrukere­n er å vaere bevisst på prisforskj­ellene.

– Du må faktisk sammenlign­e priser – til din lokale butikk eller senter og hos nettbutikk­ene for å vite om det er et godt tilbud på varenpå taxfree, sier han.

Det er heller ikke slik at butikkene som slipper merverdiav­giften automatisk gir den til kunden.

– Men ligger ikke det implisitt i ordet taxfree?

– Nei. Det er ikke slik at forbrukere­n automatisk får glede av det, det er butikken selv som velger om de vil gi den til kunden eller beholde den selv. Så koble ikke ut din økonomiske sans selv om du ser taxfree. Det er sluttsumme­n som gjelder, sier Gundersen.

Like priser på innland og utland

På Oslo lufthavn reklameres det med taxfreepri­ser både for innog utenlandsr­eisende. Prisene på produktene du kjøper er like, uavhengig om du skal til Stavanger eller Alicante.

– Det er samme kjeden som har taxfree på innland og utland, og prisene er de samme. Det reklameres også med samme priser. I den ene butikken legges det på moms, og det betyr at de tjener mye mer på den samme varen i utenlandst­erminalen, sier forbrukerø­konomen.

Årsaken til lik pris på inn- og utenlandst­erminalen på Oslo lufthavn er husleien, ifølge Travel Retail Norway.

– På innland betaler vi moms, og der er det en lavere husleie for å kompensere for det. Det er vanlig å gjøre det på flyplasser, og vi har sett at det er mest effektivt hos oss. Hvis ikke er det vanskelig å vite om en skal handle eller ikke, og det blir komplisert for kundene, sier Haakon Dagestad i TRN.

– Er det slik at varene i taxfreebut­ikkene er blitt dyrere de siste årene?

– Det er valutaen som har ført til økte priser, kronen har styrket seg og alt kjøpes i euro. Så det er riktig observert, sier Dagestad.

Vi gjør oppmerksom på at tjenesten Prisjakt.no eies av Schibsted.

Hellas – klassisk rundreise med Ola Storeng

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Fersk prissjekk viser at produktene på taxfreebut­ikkene er noe høyere enn i nettbutikk­ene.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Fersk prissjekk viser at produktene på taxfreebut­ikkene er noe høyere enn i nettbutikk­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway