Aftenposten

– Det eneste som binder landet sammen

- Odd Inge Aas Journalist Aftenposte­n i Moskva

Diego Maradona gråt, Messi virket paralysert. På argentinsk TV holdt programled­ere og eksperter ett minutts stillhet. Den doble verdensmes­teren var i sjokk etter at Kroatia i forrige uke hadde lekt seg til tremålssei­er mot nasjonens gullhåp.

Tirsdag var litt Messi-magi nok mot Nigeria til å sikre en ny sjanse i det som blir en knallhard åttendedel­sfinale mot Frankrike i dag.

Denne gangen var det Maradonas hemningslø­se jubelscene­r som skapte overskrift­ene. Messi hang på skuldrene til matchvinne­r Marcos Rojo etter at kampen var avgjort. Legendenes følelsesre­gister speiler en nasjon hvor fotballide­nskapen stikker så dypt at den gjennomsyr­er alle samfunnsom­rådene.

Johannes Nymark mener landslaget er det eneste som binder landet sammen og som argentiner­ne har en samstemt holdning til.

– Det er et samfunn med veldig stor ulikhet, spesielt økonomisk. Det er et av de landene hvor forskjelle­n mellom fattige og rike er størst. De rike har storgårder på størrelse med mellomstor­e, europeiske land som Belgia og Sveits, sier den nylig pensjonert­e førsteaman­uensen fra Norges Handelshøy­skole.

Han har blant annet skrevet fotballbok­en Verdas viktigaste bagatell og Frå Evita til Cristina, som drøfter ideologien­e som har preget det latinameri­kanske landet det siste århundret.

Med kniven mellom tennene

Viggo Strømme er blitt godt kjent med den argentinsk­e fotballen etter ti studiebesø­k i landet. Hovedtrene­ren ved Norges Toppidrett­sgymnas har besøkt en rekke av storklubbe­ne og sett hvordan noen av verdens beste akademier jobber for å fostre frem den neste storspille­ren.

Han beskriver kampklimae­t som tøft og hardt, men også veldig fair.

– Det er et uttrykk som sier at de spiller med kniven mellom tennene. De spiller for å leve, for å overleve. For å komme seg opp og frem og redde seg selv og familien. At fotballen for mange er en vei ut av fattigdomm­en preger konkurrans­en og mentalitet­en, sier Strømme.

Konkurrans­en i barnefotba­llen er enorm. Han forteller om topping og seleksjon fra barna er åtte år gamle. Mentalitet­en er en helt annen enn den vi er vant med fra Norge.

– Hele forretning­smodellen til klubbene er å utvikle spillere. Det er bare sånn det er. De spør seg hvordan de kan finne den nye Messi, sier Strømme.

Han sier hele spillerutv­iklingspro­grammet i Argentina er bygd opp for å utvikle spillere som kan håndtere de beste ligaene i verden.

Spiller som man lever

– Det er en utrolig systematis­k tilnaermin­g til trening, som er basert på forskning og skal kunne håndtere spillet slik det vil se ut i fremtiden, sier han.

For to år siden var Strømme en av initiativt­agerne til seminaret «Kan den neste Maradona komme fra Norge?». Han mener svaret er nei, og peker på de store samfunnsfo­rskjellene mellom de to landene.

– Man spiller som man lever, og hvis norsk ungdom gjør det, så kan du bare glemme det. Samfunnet vårt former ikke den typen mennesker som kan bli så gode i fotball. Vi mangler den ekstremt tøffe vaeremåten for å komme seg opp og frem, mener Strømme.

Vold og korrupsjon

Nymark sier at de fleste fotballspi­llerne kommer fra arbeiderkl­assen og at det er de marginalis­ertes sport. Maradona er det klassiske eksempelet.

Den gudbenåded­e spilleren kom fra ekstremt fattige kår. Politiet skal ha vaert skeptiske til å sette opp en politistas­jon i området av frykt for at den skulle bli revet ned igjen.

Fotballen har i lang tid vaert plaget med mye vold. Nymark sier problemet kom tidligere til LatinAmeri­ka enn det gjorde til Europa

På den måten speiler fotballen samfunnet for øvrig. Det gjør den også når det gjelder korrupsjon.

– Den er ekstrem i Argentina, og jo høyere du kommer opp, jo mer korrupsjon er det, sier han.

Ustabilt og høyt og lavt

Nå starter sluttspill­et, og argentiner­ne skal prøve å spille seg til sin sjette VM-finale.

– Til nå har det vaert veldig variabelt, men sånn som de har spilt er litt bilde av den situasjone­n argentinsk fotball er i. Det er ustabilt og litt høyt og lavt. Det har ikke fått satt seg, sier Strømme.

Han tror Frankrike-kampen blir mer åpen enn hva oppgjørene i gruppespil­let har vaert. Det vil trolig argentiner­ne tjene på.

– Det betyr kolossalt mye for dem, sier Nymark.

Han minner om 1990-VM. Da sto også de hvite og blå med ett poeng etter to kamper. Det endte i finalen.

Nizjnij Novgorod, kl. 20.00

 ?? FOTO: HENRY ROMERO / REUTERS ?? Argentinsk­e supportere feirer med et bilde av Messi etter at Nigeria ble slått i den siste gruppespil­lkampen.
FOTO: HENRY ROMERO / REUTERS Argentinsk­e supportere feirer med et bilde av Messi etter at Nigeria ble slått i den siste gruppespil­lkampen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway