Aftenposten

Slagkrafti­g «kombi»

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Hans største enkeltseie­r kom allerede i 1989 mot den sovjetiske stjernen Andrej Sjkalikov, senere europamest­er. Selv fikk han med seg NM-medaljer i ulike vektklasse­r, blant annet gull i supertungv­ekt i 1993. Vi snakker boksing og Rolf Haug. Som sjakkspill­er har han en femteplass i NM i klasse 3, omtrent tilsvarend­e fjaervekt, altså en klasse med mange sterke deltakere med god utholdenhe­t.

Haug går alltid all in – i boksing, sjakk og de senere år også i fotografer­ing, der bokse- og sjakkportr­ettene hans er best i landet. Nylig fikk han inn følgende knockout på Internet Chess Club mot en mesterspil­ler med en pen rating: Partiet ble spilt med 15 minutters betenkning­stid. Nå setter Haug inn støtet, men først må han sperre løperens kontroll over h6: 21… g5! 22.Dc1 Sxg3†! Hvit blir matt etter en venstre hook fra dronningen til h6. 0–1. Kraftfullt og elegant!

Haug kan altså kombinere i ringen og på brettet, men kan disse egenskapen­e kombineres? Ja, det arrangeres faktisk seriøse verdensmes­terskap i sjakkboksi­ng. Sporten er saerlig populaer i Tyskland og Russland. I en kamp over 11 runder alternerer man etter tre minutter mellom brettet og ringen til en av duellanten­e enten er sjakk matt eller knockout. I India er dette en damesport, ifølge Wikipedia, for kvinner som ønsker å bryte ut av tradisjone­lle mønstre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway