Aftenposten

Thomas Hjermann

-

Norges mest entusiasti­ske mann er død. Etter at kreften hadde herjet med ham i over ti år, måtte selv Thomas Hjermann gi tapt. Han døde 27. juni, bare 63 år gammel. Thomas kom fra storgården Stødno i Laerdal, som har tilhørt Hjermann-slekten i flere hundre år. Gården ligger dramatisk til ved den store Stødnafoss­en, og i tillegg til innmark har gården store fjellvidde­r og fiskerett i Laerdalsel­va. Oppveksten i dette jakt- og fiskeparad­iset kom til å prege Thomas livet ut, han var en eksepsjone­lt pasjonert jeger og fisker.

Etter gymnaset reiste Thomas til Oslo for å studere jus. «Thomas har vorten frakkakar», som vennene i Laerdal sa. Underveis i studiet jobbet han en periode i JussBuss, også som daglig leder. Det viktigste som skjedde der, hadde ingenting med jus å gjøre: Han traff Anne Sofie, som han etter hvert ble gift med.

Etter avsluttede studier og en runde i forvaltnin­gen og som dommerfull­mektig i Telemark begynte han i advokatfir­maet til svigerfare­n sin, Per Faye-Lund. Dette ble etter hvert en del av det som i dag er Advokatfir­maet Dalan.

Å stille sitt lys under en skjeppe var en ukjent øvelse for Thomas. Han var alltid markant til stede. Med sine ramsalte replikker, et stemmevolu­m preget av en oppvekst ved en buldrende foss og en støyende og hjertelig latter, var det umulig å unngå å merke at han var i rommet.

Thomas og Anne Sofie var begge genuint sosialt anlagte. Paret med sjenerøsit­et, et uoppslitel­ig godt humør og gjestfrihe­t resulterte det i en tallrik og usedvanlig bredt sammensatt venneskare. Thomas hadde bursdag 16. mai, og den ble markert hvert år med stort lag. Mange av oss venner har opplevd å feire 17. mai ikke riktig så duggfriske og opplagte som ønskelig kunne vaere.

Selv om Thomas har bodd på Østlandet siden 1970-tallet, forble han laerdøl livet ut. Oslo bet ikke på ham. Ikke nok med at han holdt på dialekten, han snakket slik de gjorde i Laerdal da han forlot bygda for godt over 40 år siden.

Familien var viktig for Thomas. Anne Sofie og de to barna mente nok at han til tider var i overkant opptatt av fisker og dyr, men kjaerlighe­ten hans til familien var åpenbar.

For oss venner går livet vi- men det blir kjedeliger­e. Tapet er smertelig, men det er beskjedent sammenlign­et med hvordan de naermeste opplever det. Våre tanker går til dem.

Henrik Munthe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway