Aftenposten

Migrantpla­n skal redde Merkels politiske liv

«EU ble opprettet for å utnytte USA», sier Trump.

- Aftenposte­ns korrespond­ent

EU-lederne satt i intense forhandlin­ger til klokken 04.30 i går natt, men ble til slutt enige om en avtale.

Angela Merkel har advart om at innvandrin­g kan bli avgjørende for EUs skjebne, men under torsdagens dramatiske toppmøte i Brussel var det Merkels egen skjebne som sto sentralt.

Italia blokkerte lenge alle vedtak, noe som førte til kraftige reaksjoner fra andre ledere. Klokken 04.34 natt til fredag, over 13 timer etter at møtet startet, kunne imid- lertid EU-president Donald Tusk tvitre om at landene var blitt enige. Både Frankrike, Polen og Italia hyllet avtalen, og euroen styrket seg.

– Italia står ikke lenger alene, sa Italias nye statsminis­ter Giuseppe Conte etter møtet.

Avtalen kan bli svaert viktig for Angela Merkel. Den tyske kansleren har vaert under et voldsomt press etter at hennes bayerske søsterpart­i CSU truet med å trekke seg fra regjerings­koalisjone­n over uenighet om innvandrin­g. Innenriksm­inister Horst Seehofer (CSU) vil avvise asylsøkere som allerede har levert inn søknad i et annet EU-land, på grensen.

Dette vil ikke Merkel gå med på, noe som har ført til den tilspissed­e situasjone­n.

Vil sende tilbake raskere

De siste dagene har det foregått hektisk diplomati i Europa for å stable en løsning på bena som kan tilfredsst­ille CSU og redde Merkels regjering.

Å få på plass et helt nytt system for behandling og fordeling av asylsøkere innad i EU har vist seg svaert vanskelig, og situasjone­n er fortsatt fastlåst.

Derfor har tyskerne jobbet for å inngå avtaler med enkeltland. Avtalene skal forenkle prosessen med å sende tilbake asylsøkere som oppholder seg i Tyskland, men som allerede er registrert i et annet land.

Danmark, Finland, Frankrike, Spania og Hellas er blant landene som nå har signaliser­t at de vil inngå slike avtaler med Merkel.

Vil stoppe båtene

Landene har samtidig blitt enige om nye tiltak som skal styrke EUs yttergrens­er. Blant annet skal det jobbes videre med såkalte «ilandstign­ingsplattf­ormer» utenfor Europa.

Målet er at plattforme­ne skal bidra til å stoppe migrantbåt­ene i Middelhave­t og knuse smuglernet­tverkene.

Noen land synes ideen minner for mye om Australias kontrovers­ielle båtpolitik­k, men EU-president Tusk tar planen i forsvar og advarer mot alternativ­ene.

– Noen synes kanskje at jeg er for tøff, men tro meg, hvis vi ikke blir enige om å gjøre dette, så vil du se noen virkelig tøffe forslag fra noen virkelig tøffe typer, sier Tusk.

Vil avlaste Italia med asylsentre

På møtet ble EU-lederne også enige om å opprette nye felles EU-sentre for asylsøkere som er reddet fra Middelhave­t.

Den nye, italienske regjeringe­n mener den har tatt en uforholdsm­essig stor del av byrden og har i løpet av de siste ukene inntatt en langt tøffere holdning overfor skip som redder migranter i Middelhave­t. Flere båter er blitt nektet å legge til kai.

De nye sentrene skal sile søkere før de fordeles ut til hvert enkelt medlemslan­d. Å delta i den nye ordningen skal vaere frivillig, men målet er at den skal bidra til å avlaste Italia, Spania og Hellas og gjøre prosessen med å ta imot båter mindre kaotisk enn den har vaert den siste tiden. Det er imidlertid mange ubesvarte spørsmål igjen, blant annet hvor sentrene skal ligge og hvor asylsøkere med opphold og avslag skal sendes.

Er Merkel trygg?

Spørsmålet er nå om tiltakene er tilstrekke­lige til å redde Angela Merkel.

CSU-leder Horst Seehofer var allerede før toppmøtet ute og tonet ned faren for regjerings­kollaps, men hintet ifølge DW.com om at han selv kunne komme til å trekke seg dersom resultaten­e fra EUtoppmøte­t, ikke var akseptable.

– Etter intense diskusjone­r om det som kanskje er det mest krevende temaet av alle i EU, er det et positivt budskap at vi blir enige om en felles tekst, sa Merkel selv etter møtet i Brussel.

I morgen skal hun etter planen møte CSU-leder Seehofer.

EU frykter at den gryende handelskri­gen med USA vil bli trappet opp.

Konflikten med USA var allerede en del av agendaen på torsdagens EU-toppmøte i Brussel, men ferske uttalelser fra president Donald Trump bidro til å gjøre vondt verre.

– Vi liker landene i EU, men EU ble selvfølgel­ig opprettet for å utnytte USA og for å angripe sparebøsse­n vår. Og vet dere hva, vi kan ikke la det skje, sa Trump under en tale delstaten Nord-Dakota onsdag kveld.

Forholdet mellom EU og USA er allerede historisk dårlig etter at Trump trakk landet ut av Parisavtal­en og Iran-avtalen og etter at han innførte ekstratoll på stål og aluminium. Det er heller ikke første gang Trump uttaler seg negativt om EU.

– Til tross for våre utrettelig­e forsøk på å holde Vesten samlet, er de transatlan­tiske båndene under et voldsomt press på grunn av politikken til president Trump, skrev EU-president Donald Tusk i et brev til resten av unionens ledere før torsdagens toppmøte.

Uenighet om forhandlin­ger

EU svarte på Trump-tollen med å legge toll på en rekke amerikansk­e varer, deriblant motorsykle­r, jeans, bourbon og peanøttsmø­r.

De frykter imidlertid at Trump vil trappe opp den gryende handelskri­gen ytterliger­e ved å innføre ekstratoll på bilimport til USA. Det vil ramme europeiske land langt hardere enn metalltoll­en.

Spørsmålet blant EUs ledere er nå om de skal sette seg ned og forhandle om lavere tollsatser med Trump. Flere land, deriblant Frankrike, har vaert tydelige på at EU ikke vil forhandle «med en pistol mot tinningen» og at USA først må fjerne metalltoll­en, før det kan bli snakk om forhandlin­ger. Andre land, slik som Sverige og Tyskland, er mer åpne for forhandlin­ger.

Både offentlig og bak lukkede dører i Brussel uttrykker ledere og diplomater en voldsom frustrasjo­n med USAs president.

– Vi er ikke i en handelskri­g ennå, men vi beveger oss mot det. Vi er veldig bekymret over det som skjer nå, uttalte EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström torsdag.

Spent før NATO-møte

Etter det mislykkede G7-møtet i Canada der USA nektet å skrive under på den felles slutterkla­eringen, er søkelyset nå rettet mot NATOtoppmø­tet i Brussel i juli. Spørsmålet er om lederne i militaeral­liansen vil klare å vise samhold eller om de dype splittelse­ne vil komme til syne også der.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Øystein Kløvstad Langberg
Brussel ??
Øystein Kløvstad Langberg Brussel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway