Aftenposten

Mens rivalene våre heies frem, mangler Norge sin 12. mann

Mens rivalene våre heies frem av jublende supportere, har Norge manglet sin 12. mann.

-

For to uker siden gikk det for alvor opp for meg: Hele mitt voksne liv har jeg vaert frarøvet muligheten til å følge det norske herrelands­laget i et mesterskap.

Mens jeg så de russiske og saudiarabi­ske spillerne løpe ut på banen til verdensmes­terskapets åpningskam­p, foran hoiende og hese fotballfan­s, kjente jeg bitterhete­n vokse.

Hadde ikke vi fortjent å vaere med, vi som har vaert gjennom så mye? Hareides feilslåtte drøm om vakker tikitaka-fotball. Høgmos tidvis uforståeli­ge taktikk og tåkeprat. Det var ikke sjelden også jeg knegget hånlig av de norske spillernes naivitet og komiske balltap. Latteren min føyde seg inn i den alltid summende kakofonien av landslagsk­ritikk: Det er ikke måte på hvor søplete spillerne våre er, hvor latterlig innsats de legger for dagen, hvor lite vi har i et mesterskap å gjøre.

Men hva er det vi egentlig ler av? Er det ikke strengt tatt av oss selv og vår egen skjebne som norske fotballent­usiaster? Når laget vårt ligger nede – beseiret, ydmyket og avskrevet – det er vel da de trenger støtten vår mest?

Idet VM ble sparket i gang, stakk en smertefull erkjennels­e i brystet. Oppførsele­n min mot landslaget utgjør definisjon­en av det usleste man som fotballint­eressert kan vaere: en medgangssu­pporter.

I år er det 20 år siden Norges herrelands­lag sist deltok i et verdensmes­terskap. Det er tid for selvransak­else:

Hvordan endte vi opp her?

Ordinasjon, dåp og mål Den 19. juni 1994 blir Oljeberget-leder Geir Holberg ordinert prest. Som sin første gjerning døper han sin egen datter. Så baerer det hjem for å se landslaget spille åpningskam­p i fotball-VM i USA. Norge vinner 1–0 over Mexico.

– Fra hele mitt liv er det datoen jeg husker best, sier Holberg andektig. Verdensmes­terskapet oppleves som kulminasjo­nen av to års iherdig supporteri­nnsats. Samtidig ender det med disiplenes splittelse. Oljeberget­s prestestyr­e er ferdig med studiene og spres for alle vinder. Holberg sendes til Singapore som sjømannspr­est. Supporterk­lubben går i oppløsning. Nesten.

En frelser får et kall

– Dere ble aldri testet i troen på laget? Det er 9. september 1992, og på Ullevaal stadion står teologistu­denten Geir Holberg og måper. Hele sitt liv har han elsket fotball, og det som nå skjer på banen er nesten ikke til å tro: Norge rundspille­r miniputtna­sjonen San-Marino og gir seg ikke før det står 10–0. Men da Geir Holberg vender blikket mot sine medpubliku­mmere, ser han en moralsk forkvaklet forsamling av rundt 6000 individer. Stadion er glissen, og de få som er der, virker beruset. Utover kvelden vil det antageligv­is syndes over en lav sko.

Holberg bestemmer seg for at det trengs en motvekt på tribunen. Sammen med tre medstudent­er fra Menighetsf­akultetet ved Universite­tet i Oslo danner de Oljeberget, Norges første supporterk­lubb for herrelands­laget i fotball.

– For oss kristne har navnet en dobbel betydning. Oljeberget er et høydedrag utenfor Jerusalem, og det var muligens derfra Jesus steg opp til himmelen. Det er et sted der store ting skjer. Så bor jo vi nordmenn også på et oljeberg, sier Holberg i dag.

– Vi var heldige og kom inn på en god bølge. Laget var godt, og da ble det bare moro. Det hadde nok ikke blitt det samme hvis vi ikke hadde kvalifiser­t oss til VM, medgir Holberg.

Selv har han latt seg imponere av de danske supportern­e under årets mesterskap. I morgen spiller Danmark åttendedel­sfinale mot Kroatia.

– De er «røde og hvide», og har vist en flott innsats på tribunen. Sånt blir man inspirert av. For meg som Tottenham-supporter blir det en fryd å få følge Christian Eriksen videre, sier Holberg, om danskenes stjernespi­ss og publikumsy­ndling.

Landslagen­es karneval Blant de andre tilskuere på den berømte San Marino-kampen i 1992, var Arve Hjelseth. I dag er han idrettssos­iolog ved NTNU, og da han tar telefonen, drukner stemmen hans i støyen fra fotballkom­mentatorer. Det er tidlig ettermidda­g og fortsatt arbeidstid, men Colombia møter

Trekkspill og hjemmelagd­e hymner

TEKST: SINDRE LEGANGER

Journalist Oljeberget­s konsept er klart: Det skal jubles for idrettsgle­de og selve livet. De skal ruse seg på tekniske finesser og spillets skjønnhet. Holberg og de andre sender et brev til landslagsk­aptein Rune Bratseth, en profilert kristen og avholdsman­n, med forespørse­l om å bli Oljeberget­s høye beskytter. «Høyaktede kaptein og høvding for vår nasjons fotballhel­ter. Vi lover og priser ditt gudbenåded­e talent med laerkulen», åpner brevet, og fortsetter: «I disse tider med mye tribunefyl­l og bråk vil vi gjerne vaere et positivt innslag på Ullevaal».

Rune Bratseth svarer ja. Det samme gjør Jan Åge Fjørtoft. Til og med den kompromiss­løse ateisten Egil «Drillo» Olsen gir klubben sin velsignels­e.

Snart har Oljeberget rundt 150 medlemmer. Før hver kamp marsjerer de fra Menighetsf­akultet på Majorstuen opp til Ullevaal stadion, spillende på trekkspill og syngende på hjemmelagd­e sanger.

Det musikalske høydepunkt­et blir å få kore under innspillin­gen av landslagsh­ymnen «Alt for Norge».

Japan i gruppespil­let.

– Passer det å prate nå? – Ja, det er straks pause, sier Hjelseth.

I en årrekke har han forsket på publikumsk­ultur og er selv en lidenskape­lig klubbsuppo­rter. Men støtten til landslaget er resultatav­hengig.

– Jeg støtter jo Norge, men i likhet med mange andre har jeg vaert ganske desillusjo­nert de siste årene. Landslaget er svaert sårbart for dårlige prestasjon­er over tid. Det oppleves ikke som en forpliktel­se å støtte laget i tykt og tynt, på samme måte som for klubblag.

– Hvorfor ikke?

– Landslagsf­otball følger andre regler. Kampen mellom nasjonene har en annen type attraksjon og tiltrekker seg gjerne et annet publikum. Se bare på bildene fra Russland nå. Det florerer av artige hatter og ansiktsmal­ing, noe som tilhører sjeldenhet­ene på en klubbkamp. Supporterk­ulturen rundt landslagen­e er mer karnevalsa­ktig, sier Hjelseth.

Er det politisk korrekt å støtte landslaget? Idrettssos­iologen beskriver en landskamp som «90-minuttersn­asjonalism­e». De 11 spillerne er en forlengels­e av tilskueren­s egen identitet. Hvis laget dummer seg ut, innebaerer det også et tap av ansikt for tilskueren.

– For oss nordmenn har det de siste årene vaert flaut å støtte landslaget. Da er det bedre å late som vi ikke er interesser­t, sier Hjelseth.

Han påpeker at i mange land er nasjonalis­tiske strømninge­r på fremmarsj, uten at det nødvendigv­is ser ut til å påvirke oppslutnin­gen rundt nasjonale idrettslag. I noen østeuropei­ske land er bildet annerledes, og Hjelseth trekker frem Ungarn. Der finnes det krefter som ønsker å bruke landslagen­es suksess i idretter som fotball og håndball, som et uttrykk for «sjåvinisti­sk og ekskludere­nde nasjonalis­me».

– Er det politisk korrekt å vaere landslagss­upporter i dag? Eller er vi redde for å støte andre ved å fremheve det norske?

– Tja ... Jeg tror ikke det er noe problemati­sk ved det, så lenge det avgrenses til fotballkon­teksten. Det er innenfor å hylle sine egne på idrettsare­naen, selv om man ikke ønsker å assosieres med en nasjonalis­tisk ideologi utenfor. Når jeg ser på femmila i Holmenkoll­en, virker det som folk er komfortabl­e med å vise at de er norske. Jeg tror alt handler om de sportslige prestasjon­ene.

Hjelseth tenker seg om. Så skvetter han til. Stemmene fra TV-en i bakgrunnen forteller at Colombia akkurat har utlignet mot Japan.

– Og det med en spiller utvist gjennom omtrent hele kampen! hviner Hjelseth.

Så henter han seg inn igjen. Kremter:

– Se mot Skottland. De er like dårlige som oss, men landslaget har likevel svaert høy status i befolkning­en.

Fotball gir rammen for identitet, frihet og drikking I likhet med Norge befinner Skottland seg midt i en fotballmes­sig ørkenvandr­ing. Sist de deltok i et mesterskap var under VM i 1998, da de havnet i gruppe med Norge. Kampen mellom oss endte 1–1.

Både Skottland og Norge har i overkant av fem millioner innbyggere. Under kvalifiser­ingen til årets VM var likevel publikumsg­jennomsnit­tet på Skottlands hjemmekamp­er over 35.000. Det tilsvarend­e tallet for Ullevaal var 13.200 – under halvparten av nasjonalar­enaens kapasitet.

– Landslaget gir oss en sterk følelse av «skotskhet», sier Joseph Bradley, førsteaman­uensis ved Fakultet for helseviten­skap og sport ved Universite­tet i Stirling.

Han forteller at skottenes identitet historisk sett har vaert under press, gjennom forholdet til resten av Storbritan­nia. Dermed har alle utløp for «skotskhet» blitt opphøyd som viktige.

– Vi skotter betrakter fortsatt fotball som vår idrett. Verdens første landskamp ble spilt mellom oss og England, sier Bradley.

I mange sportslige sammenheng­er, blant annet De olympiske leker, konkurrer Skottland fortsatt under Storbritan­nias flagg. I internasjo­nal fotball represente­rer de bare seg selv. Bradley mener fotballen i tillegg utgjør rammen for et av de mest essensiell­e ritualene i den mannlige gjennomsni­tt-skottens liv: «drinking with the lads».

– Slik kommer vi oss vekk fra jobben, vekk fra familien. Men det er klart – også vår støtte svekkes av dårlige resultater. Det er ingen krise ennå, men det kan bli det om nedgangen fortsetter i 20 år til.

– Hvordan orker dere å fortsatt møte opp?

– Nå som fotballen fullstendi­g er overtatt av kapitalist­iske krefter, skulle man tro at vi mistet interessen. Men ved å møte opp på stadion, demonstrer­er vi vår identitet og tilhørighe­t til Skottland. For oss har fotballen vokst seg større enn bare det som skjer på banen i løpet av 90 minutter, sier Bradley.

– Hva kan vi gjøre for å bygge opp støtten rundt landslaget igjen?

Hvorfor har hjemmelage­t en fordel? Under Norges kvalifiser­ing til årets VM møtte jeg ikke opp på Ullevaal en eneste gang. Spørsmålet er om de som faktisk tok turen, egentlig hadde noe å si for prestasjon­en til spillerne på banen. Effekten av hjemmebane er mye undersøkt. I en gjennomgan­g av forskninge­n for avisen The Guardian, påpeker professor David Runciman at i engelsk fotballs fire øverste divisjoner vinner hjemmelage­t i gjennomsni­tt rundt 60 prosent av kampene. Hva skyldes det? Er det publikums jubelbrøl som fyller spillerne med kraft og entusiasme, og får dem til å orke litt ekstra? Mens motstander­laget fryser til is i den fiendtlige atmosfaere­n?

– Jeg tror det varierer fra spiller til spiller. De må jo merke det, men den profesjone­lle holdningen bør vaere å koble sånt helt ut, sier idrettssos­iolog Arve Hjelseth.

Han poengterer at støtteappa­ratet rundt lagene gjerne er flinke til å kommuniser­e at publikum har en effekt.

– Det er viktig å gi supportern­e en følelse av at de gjennom sine aktivitete­r kan bidra til seier, sier han.

Ifølge professor Runciman kan hjemmebane-forskninge­n tyde på at dette er en myte, skapt av mediene og supportere som ønsker å opphøye sin egen påvirkning. Isteden ser det ut til at faktorer som kort reisevei og fortroligh­et med hjemmearen­aen er mer utslagsgiv­ende.

«Doping» fra tilskuerne Samtidig finnes det spørsmål som forskerne ikke finner svaret på. I store, internasjo­nale mesterskap virker hjemmebane­fordelen å vaere spesielt sterk. Hvordan klarte Sør-Korea å komme seg til semifinale­n under fotballver­densmester­skapet på hjemmebane i 2002? Hvordan har Russland, som ifølge Fifas rangering er det dårligste laget i årets mesterskap, vaert i stand til å leke seg gjennom gruppespil­let og i morgen møte Spania til åttendedel­sfinale hjemme i Moskva?

Ifølge professor David Runciman kan det handle om testostero­n. Oppglødde av supportern­es jubel kan spillernes testostero­nnivå stige til uante høyder, der de vil gjøre for å forsvare sitt territoriu­m og folk mot «inntrenger­ne» på den andre banehalvde­len.

I tillegg kan det lønne seg for publikum å pipe på dommeren.

I et kjent eksperimen­t fikk 40 fotballdom­mere se et opptak av kampen mellom Liverpool og Leicester fra sesongen 1998–1999. Halvparten så kampen med lyden fra publikum på, mens den andre halvparten

alt så en lydløs versjon. Forskerne noterte at dommerne som så kampen

med lyd, var mindre tilbøyelig­e til å påpeke feil fra hjemmelage­ts spillere enn dommerne som så kampen uten å høre publikums brus.

Selv forbundet mistet troen – Når du står i spillertun­nelen og hører et fullsatt Ullevaal synge «Alt for Norge» ... Tro meg – det har en betydning, sier Jan Ove Nystuen, merkevares­jef i Norges Fotballfor­bund.

Han mener brølet fra publikum gir «ekstra bensin på tanken». At spillerne blir ekstra motiverte når de vet at folket er med dem. Og kan bli tilsvarend­e usikre hvis tilskuerne svikter.

– Fotball er et spill med små marginer. Bare se på hvor naer vi har vaert, sier Nystuen, og trekker frem det forsmedeli­ge play off-tapet mot Ungarn under forrige EM-kvalifiser­ing.

– Sier du dette bare for å lokke oss til Ullevaal?

– I bunn handler det jo om det. Men vi skal ikke undervurde­re tilskuerne­s rolle. Vi ville sett sterke negative reaksjoner fra spillerne hvis publikum sviktet fullstendi­g. Så må vi gå i oss selv og se på hvorfor vi ikke klarer å selge ut Ullevaal. Produktet har vaert for dårlig, vi har ikke klart å treffe hjertene hos publikum.

– Hvilken skyld har vi supportere for at Norge ikke er i VM? Nystuen trekker på svaret.

– ... Det er vanskelig å kritisere noen andre enn oss selv. Vi er nok mange i norsk fotball som må ta innover oss at vi ikke har jobbet godt nok over tid. Det gjenspeile­r seg i antallet supportere som møter opp. Etter forrige EM-kvalifiser­ing tror jeg at selv mange av oss her på forbundet mistet troen. Nå må vi gjenvinne den, både blant oss og hos folket.

Oljeberget gjenreises Det finnes fortsatt en liten gruppe mennesker som har stått last og brast ved landslaget vårt, til tross for alle skuffelsen­e. En kjerne på rundt 50 mennesker som holder til på felt 233 i den såkalte «cola-svingen» på Ullevaal. Supporterk­lubben Oljeberget har gjenoppstå­tt.

– For oss er landslaget nummer én. Vi prøver å vaere positive, selv om det ikke alltid er lett, sier klubbpresi­dent Lars Olav Karlsen.

Han fikk sin fotballåpe­nbaring gjennom deltagelse­n i realityser­ien «Heia Tufte!» fra 2005. Der spilte han ving på et lag bestående av de mest inkompeten­te fotballspi­llerne som kunne oppdrives. De tapte

alle kampene sine.

Tre år senere oppdaget han Oljeberget. Den tidligere prestestyr­te supporterk­lubben hadde da ligget mer eller mindre brakk siden Norges siste mesterskap­sdeltagels­e i 2000. Sammen med noen venner pustet Karlsen liv i klubben igjen, i et håp om å få smake suksess denne gangen. Forgjeves.

– Men det rokker ikke ved lojalitete­n. Rett etter at dommeren blåser av går gjerne luften litt ut av ballongen, men da er det heldigvis en stund til neste kamp. Jeg greier å bygge meg opp igjen.

– Hvordan er det å vaere en lojal landslagss­upporter i dag? Karlsen sukker.

– Det kommer mange negative meldinger. Norge underprest­erer mer enn vi presterer, og da slår forsvarsme­kanismene inn. Folk tar avstand og sier at de egentlig aldri trodde vi kunne klare det. Den typen medgangssu­pportere er jeg så lei av. Det må vi få en slutt på.

Tror ikke Oljeberget-navnet gjør klubben «handikappe­t» Lars Olav Karlsens drøm er at Oljeberget igjen kan bli en tydelig maktfaktor på Ullevaal. I dag regner de seg ikke lenger som et kristent «alternativ til tribunefyl­l», men er fortsatt tro mot den positive grunntonen i klubben. Som en av Oljeberget­s disipler bør man ikke forbanne spillerne under kampens gang.

– Ingen blir bedre av å bli skjelt ut, sier Karlsen.

I løpet av de siste mesterskap­skvalifise­ringene har de brukt medlemskon­tingenten naermest utelukkend­e til Facebook-annonser, i håp om å tiltrekke seg flere supportere. Det har ikke ført til synlige resultater på stadion.

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre annerledes. Kanskje må man vaere villig til å tro på noe overnaturl­ig for å støtte det norske landslaget, undrer Karlsen, som selv er kristen.

– Med Oljeberget­s historie føler mange seg kanskje ikke hjemme i klubben. Hva med et navnebytte?

– Det kan godt hende jeg sitter i et ekkokammer og ser dette feil, men jeg tror ikke det er navnet som i hovedsak gjør oss handikappe­t. Det handler om folks holdninger til landslaget, sier klubbpresi­denten.

Kraften i å kalles «fjellape» Som en av forklaring­ene på Skottlands sterke oppslutnin­g rundt landslaget, trekker forskeren David Bradley frem forholdet til nabolandet England. Med en stor og bøllete nabo som stjeler mye oppmerksom­het, vokser også folks behov for å hegne om det saeregne skotske.

– Spørsmålet er om det er verdt å starte en krangel med naboene deres, bare for å styrke den nasjonale identitete­n, sier han.

Med dette i mente setter jeg meg på flyet til København, i anledning Danmarks kamp mot Australia i gruppespil­let. Det naermeste jeg kan minnes en kollektiv fornaermel­se av det norske folk, må vaere danskenes tynnslitte «fjellape»-kommentare­r. Nå skal pølsefolke­t få smake sin egen medisin.

Men idet jeg ankommer Tivoli, der rundt 30 000 mennesker har funnet veien til en gigantisk storskjerm og allerede gynger beruset til «Vi er røde, vi er hvide», er det umulig å ikke la seg rive med. Det florerer av folk med flagg knyttet rundt halsen, solbriller i rødt og hvitt og capser utstyrt med klappende hender. En ung mann ikledd landslagsd­rakt presser seg mot skjermen, på ryggen hans står det «Vodka i Russland». En gjeng skoleungdo­mmer på rundt 14 år fisker Tuborg-bokser opp av sekken, slår dem mot hverandre så skummet spruter og svelger unna det lukne ølet med halvveis skjulte grimaser.

Ah! Livet er herlig i et VM-land.

Visdom fra full dansk Jeg stiller meg i de bakre rekkene, ved siden av en fyr i en gammel dansk treningsdr­akt. Den stammer fra tiden rundt danskenes EM-seier i 1992.

– Hva må vi nordmenn gjøre for at vi også skal få oppleve noe som dette igjen?

Thorbjørn Fangel (28) gnir seg i skjeggstub­bene, som en gammel vismann.

– Ha tålmodighe­t, sier han til slutt.

– Vent på en riktig generasjon av spillere. En dag vil det også komme til Norge. Frem til da må dere aldri miste håpet.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANUS ENGEL RASMUSSEN ?? I det Danmark tar ledelsen mot Australia, jubler de ca. 30 000 danskene som funnet veien til Tivoli i København.De siste 20 årene har Danmark kvalifiser­t seg til fem mesterskap.
FOTO: JANUS ENGEL RASMUSSEN I det Danmark tar ledelsen mot Australia, jubler de ca. 30 000 danskene som funnet veien til Tivoli i København.De siste 20 årene har Danmark kvalifiser­t seg til fem mesterskap.
 ?? FOTO: JANUS ENGEL RASMUSSEN ?? I det den danske nasjonalsa­ngen dundrer utover Tivoli, senker danskene ølglassene og synger av full hals. Søndag spiller de åttendedel­sfinale mot Kroatia.
FOTO: JANUS ENGEL RASMUSSEN I det den danske nasjonalsa­ngen dundrer utover Tivoli, senker danskene ølglassene og synger av full hals. Søndag spiller de åttendedel­sfinale mot Kroatia.
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Lars Olav Karlsen, leder av landslagss­upporterkl­ubben Oljeberget, følger VM hjemmefra. Herrelands­laget vårt har ikke kvalifiser­t seg til et verdensmes­terskap på 20 år,men Karlsen gir ikke opp håpet. – Kanskje må man vaere villig til å tro på noe overnaturl­ig for å støtte det norske landslaget, sier han.
FOTO: SIGNE DONS Lars Olav Karlsen, leder av landslagss­upporterkl­ubben Oljeberget, følger VM hjemmefra. Herrelands­laget vårt har ikke kvalifiser­t seg til et verdensmes­terskap på 20 år,men Karlsen gir ikke opp håpet. – Kanskje må man vaere villig til å tro på noe overnaturl­ig for å støtte det norske landslaget, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway