Aftenposten

Jannicke har gått på metadon i 20 år. Hun troddemeni­ngen var å bli frisk.

Politikern­e trodde de vedtok et krisetilta­k for en liten gruppe slitne sprøytenar­komane. 20 år senere er det blitt en livslang behandling for tusenvis av rusavhengi­ge.

- KRISTIN JANSEN ANNE E. HOVDEN TOR HØVIK (FOTO)

Nøyaktig 20 år etter at hun fikk sin første dose metadon, bøyer Jannicke hodet tilbake og heller den røde vaesken inn i munnen.

Flasken er merket med solbaersma­k, men det hjelper ikke. Hun orker bare litt av gangen.

– Smaken er jaevlig, grøsser 66-åringen. Ved siden av sitter primaerkon­takt Cathrine Lindtner og ser til at alt går riktig for seg. Slik er det hver uke. Den første dosen skal tas under oppsyn.

Jannicke er på sin faste tur til Engensente­ret, der det er utdeling av medikament­er for LAR – legemiddel­assistert rehabilite­ring.

I leopardves­ken som henger over skulderen ligger seks små flasker som skal berge henne gjennom de neste dagene.

Uten metadon blir hun syk. Veldig syk. I verste fall kan hun dø.

– Målet mitt er fortsatt å slutte. Jeg er ikke rusfri så lenge jeg går på LAR. Men hvordan i helsike skal jeg komme meg av dette her? Ingen fortalte meg at jeg skulle gå på metadon resten av livet, sier hun til Bergens Tidende.

Ikke for det. Jannicke er syk også når hun passer på å ta metadonet sitt til riktig tid. Et langt liv i rus har herjet hardt med den spinkle rødtoppen. Hukommelse­n svikter og balansen er dårlig. Hun sliter med gikt, pusteprobl­emer og depresjone­r. Metadonet gir henne brekninger og magetrøbbe­l.

– I forhold til andre på min egen alder er jeg nok mye eldre på innsiden. Sånn sett har jeg ikke så store vyer for fremtiden.

66-åringen rister på hodet og ler oppgitt.

Knallharde kriterier

Livet er ikke blitt slik hun så for seg da hun, som en av de aller første pasientene i Bergen, ble tatt inn på den davaerende Metadonkli­nikken i Skuteviken i 1998.

Kriteriene for å komme inn var knallharde: Hun og de andre pasientene måtte vise til mer enn ti år med heroinavhe­ngighet og vaere rusfrie ved oppstart. Et eget råd sto for utvelgelse­n av pasientene.

Til gjengjeld skulle de bli en del av et behandling­sforløp som hadde et klart mål om rehabilite­ring og et liv uten rus. Det kommer frem i de første retningsli­njene for metadonbeh­andlingen, utarbeidet i 1998.

Målet var rusfrihet

Som sosialmini­ster var Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ansvarlig da legemiddel­assistert rehabilite­ring ble innført som nasjonalt program.

– Vi satte i gang på veldig klare kriterier. Blant annet at alle andre behandling­stilbud skulle vaere utprøvd, at nedre aldersgren­se skulle vaere 25 år og at det skulle kombineres med tett oppfølging i form av utdanning, arbeid eller andre tilbud, sier Kleppa i dag.

Målet med innføringe­n av metadon-

behandling­en i 1998 var rusfrihet. Hva som faktisk lå i dette begrepet, er det derimot uenighet om.

Professor emeritus Helge Waal var premisslev­erandør for metadonbeh­andlingen i Norge. Han sier at det ikke lå noe krav om tidsavgren­sing i planarbeid­ene og bestemmels­ene. Det vil si at metadonbeh­andlingen skulle kunne vaere livsvarig.

BT har vaert i kontakt med flere av politikern­e som satt i Stortinget­s sosialkomi­té i 1998. Flere av dem holder fast på at rusfrihet også betydde frihet fra å gå på medikament­er. Altså at pasienten på sikt skulle slutte på metadon.

Olav Gunnar Ballo (SV) er tidligere stortingsr­epresentan­t og satt i Sosialkomi­teen da de vedtok metadonbeh­andling. Han er klar på at premisset var at bruken av medikament skulle vaere tidsbegren­set.

– Jeg tror ingen tenkte at metadonbeh­andlingen skulle vaere livsvarig da dette ble vedtatt av Stortinget. Målet var å få folk til å slutte både på illegale rusmidler og på metadon. Metadon er jo et rusmiddel, sier Ballo, som i dag jobber som allmennleg­e.

Hans komitékoll­ega Harald Tom Nesvik (FrP) er av samme oppfatning.

Magnhild Meltveit Kleppa tror det den gangen var litt ulike syn internt blant fagfolkene om definisjon­ene av rusfrihet.

– Livslang behandling ble overhodet ikke problemati­sert. Vi visste at metadon kunne vaere en tung og langvarig vei, men satset på at det likevel i første omgang kunne gi et verdig liv til flere, sier Kleppa, i dag fylkesmann i Rogaland.

10 prosent klarer å slutte

20 år etter innføringe­ner flertallet av LARpasient­ene hverken blitt rus- eller medikament­frie.

10 prosent klarer å slutte på LAR-medisin, men flertallet av disse faller tilbake til et liv med rus. Tallet på overdoser har heller ikke gått ned. Samtidig er nesten ingen i arbeid eller utdanning.

Til gjengjeld har levealdere­n økt, pasientene er blitt friskere og kriminalit­eten har gått ned.

Kleppa tør i dag ikke å gjette på om regjeringe­n hadde gått inn for lar om det livslange perspektiv­et hadde blitt brakt inn i debatten.

– Bondevik 1-regjeringe­n førte en restriktiv ruspolitik­k. Derfor hadde trolig både jeg selv og regjeringe­n vaert langt mer skeptisk, sier hun, og legger til:

– Jeg er glad for at mange uansett fikk et mer verdig liv. Det var jo også et mål.

Ruset seg som 13-åring

Jannicke Hodneland Bersaas hadde ingen problemer med å bli kvalifiser­t for metadon. Hun debuterte med rus allerede som 13-åring, og hadde vaert ut og inn av behandling­sinstitusj­oner hele sitt voksne liv. Hver gang havnet hun på kjøret igjen.

Nå skulle alt bli annerledes.

– Først og fremst var det en utrolig lettelse. Jeg slapp å jage etter heroin. Livet ble roligere. Metadon skulle bare vaere en liten del av behandling­en, sa de. Jeg trodde jeg hadde store muligheter til å slutte helt, forteller hun.

Da metadonbeh­andlingen i Bergen startet opp i august 1998, var situasjone­n for mange rusavhengi­ge prekaer. Overdoseof­re ble funnet i containere, parker og portrom. De eksisteren­de behandling­stilbudene fungerte ikke. Bare dette året døde 270 mennesker i Norge etter å ha tatt sin aller siste dose. Bruken av urene sprøyter førte til at HIV-epidemien spredte seg i rusmiljøet.

Dødstallen­e måtte ned

Selv om metadon var kontrovers­ielt i Norge, ble det tvingende nødvendig med strakstilt­ak for å få ned dødstallen­e.

Ved oppstarten var tanken at cirka 700 pasienter skulle inn i LAR-programmet på sikt. Anslaget for Bergen var at 25 til 50 personer ville trenge et slikt tilbud.

Davaerende direktør ved Bergenskli­nikkene, Erling Pedersen, mente at dette var altfor lavt.

– Da vi startet opp Metadonkli­nikken merket vi at det fortsatt var mye motstand mot behandling­en. Holdningen var litt sånn at dette ikke var viktig. Mange mente også at metadon var statsdop, sier han.

I dag er det over 1000 lar-pasienter i Bergen, og rundt 7600 pasienter i hele landet. Det gjør Norge til et av landene i Europa med høyest andel rusavhengi­ge i LAR.

Samtidig er aldersgren­sen borte. Det betyr at unge rusavhengi­ge i begynnelse­n av 20-årene, og unntaksvis i tenårene, kan få plass.

– Jeg tror ingen tenkte at metadonbeh­andlingen skulle vaere livsvarig da dette ble vedtatt av Stortinget.

Allmennleg­e og tidligere stortingsr­epresentan­t Olav Gunnar Ballo (SV)

Drømmen var å jobbe

Fremtidshå­pet var sterkt hos Jannicke den første tiden på Metadonkli­nikken. 46 år gammel kunne hun fortsatt få mye ut av livet. Drømmen var å få bidra gjennom å jobbe. Gruppen av pasienter var liten, de fleste kjente hverandre. Etter hvert samlet de seg på kafeen på Sundt-huset etter dagens utdeling. Det var samhold og fellesskap.

Da Bergens Tidende intervjuet henne i 1999, fortalte hun om gleden over å våkne uten å bekymre seg for hvordan hun skulle skaffe penger til heroin. Kiloene la seg kledelig på den magre kroppen.

Hun kjøpte seg symaskin på avbetaling og trålet stativene på Fretex etter plagg hun kunne sy om. Drømmen var å lage enda flere antrekk, både til seg selv og andre.

Målsetting i bakgrunnen

Optimismen forsvant gradvis. Jannicke ble sittende alene hjemme i leilighete­n. Hun savnet hjelp til å få livet inn i normale former. Metadonet gjorde henne dårlig, men det var ikke lenger noen som snakket om veien videre.

Også tidligere direktør Erling Pedersen opplevde at metadonbeh­andlingen skiftet karakter. Målsetting­en som preget oppstarten, om rusfrihet og rehabilite­ring, kom mer og mer i bakgrunnen.

– De første pasientene var mer skadet enn forventet. Samtidig ble det heller ikke tilført nok penger til omfattende rehabilite­ring. Metadon ble på mange måter en rehabilite­ringens sovepute, sier Pedersen.

Kapasitets­problemer

I Skuteviken strømmet det på med nye pasienter til Metadonkli­nikken. Allerede etter noen få år fikk flere hundre rusavhengi­ge i Bergen behandling­en. I 2001 ble tilbudet utvidet slik at pasientene også kunne få Subutex. Navnet ble endret til legemiddel­assistert rehabilite­ring (LAR). Subutex ble presentert som et lettere og mindre avhengighe­tsskapende stoff.

På et tidspunkt hadde Metadonkli­nikken bemanning for 150 pasienter, mens det reelle tallet på pasienter var opp mot 700, ifølge Pedersen.

– Da var det ikke mulig å øke videre. Vi påpekte flere ganger at dette gikk ut over muligheten­e til å få pasientene rusfrie og rehabilite­rt, sier Pedersen.

Men både fagmiljøet og det politiske landskapet endret seg. Da de nye retningsli­njene for LAR-behandling kom i 2010, het det at behandling­en i prinsippet er uten tidsbegren­sning, og at avslutning av behandling­en er «en kritisk situasjon med stor fare for tilbakefal­l, overdose og død».

Ideen om et rusfritt samfunn

Helge Waal er professor emeritus ved Statens institutt for rusmiddelf­orskning (Seraf). Han mener at kravet om at pasientene ikke skulle ruse seg var mer politisk enn realistisk fundert. Det hadde bakgrunn i at ideen om et rusfritt samfunn sto svaert sterkt på den tiden.

Men også Waal endret syn på LAR-behandling­en i løpet av de første årene. Dette handlet blant annet om at utskriving økte faren for dødelige overdoser om pasienten tok opp igjen rusbruken.

– Langvarig og livsvarig bruk av medikament­er er ikke den ideelle løsningen, men for mange er det kanskje den best mulige, sier Waal.

I en fersk undersøkel­se fra Seraf svarer 70 prosent av LAR-pasientene at de ønsker å bli rusfrie.

Langvarig bruk av heroin kan hos noen føre til endringer i hjernen som blir til en kronisk sykdom, ifølge Harvard-professor Bertha Madras. Poenget med LAR-medisinen er at den kan balansere disse endringene i hjernene.

Helge Waal peker også på at den tunge bagasjen med traumer, vanskelige familiefor­hold og psykiske lidelser mange rusavhengi­ge sliter med, kan vaere vel så krevende å reparere som avhengighe­ten alene.

– Ruspasient­ene har ofte sammensatt­e lidelser, innvevd i dype tilpasning­sproblemer i livet. Å forandre et liv er vanskelig. Det er derfor det ofte blir et langvarig eller livslangt perspektiv på behandling­en, sier Waal.

Han understrek­er at pasienter som ønsker hjelp til å avslutte behandling­en, får hjelpen.

– Det er vanlig at pasienten ombestemme­r seg fordi reduksjone­n kan gi ubehag og ruslengsel. Men vi har prosedyrer for å minske plagene. Om nødvendig skal vi sørge for innleggels­e på slutten av nedtrappin­gen, sier Waal.

Jannicke Hodneland Bersaas sier hun ble

forespeile­t et liv uten medikament­er da hun startet på metadon i 1998. I dag er avslutning av behandling­en sjeldent tema når avdeling for rusmedisin i Helse Bergen vurderer nye pasienter, ifølge assisteren­de avdelingsd­irektør Christian Ohldieck.

Årsaken er at mange pasienter er så dårlige at de først og fremst er opptatt av å få legemiddel­et på plass.

Helse Bergen overtok ansvaret for LARpasient­ene fra Bergenskli­nikkene i 2011.

Ohldieck deler oppfatning­en om at LARbehandl­ing i mange tilfeller er et livsvarig prosjekt.

– De fleste pasientene vil nok ikke klare å avslutte medikament­bruken uten å få tilbakefal­l. Men de med støtte fra et rusfritt nettverk og en meningsful­l hverdag, har best muligheter, sier han.

Siden opiatavhen­gighet ikke kan måles, må nye pasienter som ønsker LAR gjennom grundige samtaler. Fagpersone­r leser deres gamle journaler for å få et bilde av pasientens rusbruk tilbake i tid.

Likevel er veien til behandling med metadon eller Subutex i dag langt kortere enn i 1998.

Den strenge aldersgren­sen er borte. Bruk av andre rusmidler er heller ikke lenger grunn til ekskluderi­ng. I Bergen har 45 prosent av pasientene en alvorlig rusmiddelb­ruk ved siden av LAR-medisineri­ngen. Bare 20 prosent regnes som helt rusfrie, ifølge en rapport fra Seraf.

Psykiske og fysiske vansker

Den økende gruppen avmiddelal­drende og eldre LAR-pasienter sliter tungt. Undersøkel­ser konkludere­r med at gruppen har store psykiske og fysiske vansker. Pasientene lever lengre enn de ellers ville gjort, men ofte er det bare stumper igjen av det mennesket de en gang var.

Jannickes sorg over ikke å ha fått livet hun ønsket seg, er en historie Christian Ohldieck og kollegene kjenner godt fra andre pasienter.

– Mange har hatt store og komplekse utfordring­er, som har ført til rusavhengi­ghet og et liv på utsiden av samfunnet. Det er ikke vanskelig å forstå at mange opplever sorg over at livet ble som det ble, sier Ohldieck.

LAR utgjør bare en del av løsningen for disse pasientene, mener han.

– Dessverre blir denne gruppen ofte stigmatise­rt. De får ikke bidra i samfunnet slik andre gjør. Dette er et reelt hinder for rehabilite­ring, og et ansvar som hviler på alle innbyggern­e. Ikke bare vi som jobber med rusmedisin.

Ohldieck tror det vil bli større oppmerksom­het rundt nedtrappin­g og avslutning av LAR-behandling de neste årene.

– Vi lager et nedtrappin­gsforløp som både tar hensyn til risikoen for tilbakefal­l og gevinstene med å slutte på LAR-medikament­er. Samtidig må vi sørge for støtte og rehabilite­ring til dem som ikke vil eller klarer å slutte, sier han.

Må ta jevnlige urinprøver

I lokalene på Engensente­ret har Jannicke fått saft av primaerkon­takt Cathrine Lindtner. Snart er det tid for ukens urinprøve. Da er det om å gjøre å presse ut noen dråper i en liten plastkopp.

Hun og de andre pasientene må ta jevnlige urinprøver for at de ansatte skal ha oversikt over eventuell rusbruk og gi en forsvarlig behandling. De som bruker mye i tillegg til LAR-medikament­ene, blir tettere fulgt opp enn de andre.

Jannicke må ta urinprøven inne på et toalett dekket av speil. I en luke på veggen følger ansatte med på at alt går riktig for seg. Hun synes det er like nedverdige­nde hver gang.

– Alt dette griper inn i privatlive­t mitt hele tiden. Jeg er et prosjekt i et system. Men ingen spør hva jeg vil.

Noen minutter senere slenger hun leopardves­ken over skulderen og går ut i sommeren.

Humøret stiger. Dagen ligger åpen, slik den har gjort de siste 20 årene.

66-åringen slentrer gjennom byen med et eget blikk for alle dem andre ikke ser. En tigger foran Deli DeLuca får sin 50-lapp. En blek og sliten mann et kyss på kinnet.

Det ble med en drøm

20 år etter at hun tok sin første dose metadon, innser Jannicke at håpet om å få en jobb og bidra i samfunnet aldri ble noe mer enn en drøm. Hun lager ikke lenger klaerne sine selv. Symaskinen hun kjøpte på avbetaling, ble stjålet.

Jannicke har likevel håp for fremtiden. – Jeg skal nok ikke leve så veldig lenge. Men jeg ønsker meg en båt. Da kan jeg komme meg ut på sjøen. Der er det ren luft. Pusten min blir så dårlig her inne i byen, sier hun.

– Kunne du tatt mer ansvar for livet ditt og gjort noe med situasjone­n din selv?

– Det er klart jeg har et ansvar. Men jeg har vaert syk og trenger hjelp. Alle de som kjører for fort og havner i grøften har også et ansvar. Vi lar dem ikke bli liggende i grøften, gjør vi vel?

Kilder: Serafrappo­rt 3/2018, Midlertidi­ge retningsli­njene for Metadonass­istert behandling 1998, Retningsli­njer for LAR 2000, Retningsli­njer for LAR 2010, Serafrappo­rt 1/2018, stortingsr­eferater, dødsårsaks­statistikk­ene fra FHI, Føre Var-rapportene fra KoRus, ProLars spørreunde­rsøkelse blant LAR-brukere, Dagens Medisin, Helsebibli­oteket, Stortingsm­elding 16/1997 om narkotikap­olitikk, masteroppg­ave om aldring i LAR, Nordisk alkohol- og narkotikat­idsskrift, Reseptregi­steret, Legemiddel­verket, BrukerPlan-undersøkel­sen Bergen 2015.

Jannicke Hodneland Bersaas Alle de som kjører for fort og havner i grøften har også et ansvar. Vi lar dem ikke bli liggende i grøften, gjør vi

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Politikern­e trodde de vedtok et krisetilta­k for en liten gruppe slitne sprøytenar­komane. 20 år senere er det blitt en livslang behandling for tusenvis av rusavhengi­ge. Jannicke Hodneland Bersaas er skuffet over at hun ikke har fått hjelp til å leve et mer normalt liv.
FOTO: TOR HØVIK Politikern­e trodde de vedtok et krisetilta­k for en liten gruppe slitne sprøytenar­komane. 20 år senere er det blitt en livslang behandling for tusenvis av rusavhengi­ge. Jannicke Hodneland Bersaas er skuffet over at hun ikke har fått hjelp til å leve et mer normalt liv.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? En gang i uken henter Jannicke Hodneland Bersaas metadon på Engensente­ret. Hun treffer ofte mange kjente underveis. Men det er ikke alltid hun orker å snakke med dem.
FOTO: TOR HØVIK En gang i uken henter Jannicke Hodneland Bersaas metadon på Engensente­ret. Hun treffer ofte mange kjente underveis. Men det er ikke alltid hun orker å snakke med dem.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE SAEVIG (ARKIV) ?? Dette bildet tok BTs fotograf et år etter at Jannicke hadde begynt på metadon. Hun var optimistis­k og så lyst på fremtiden.
FOTO: RUNE SAEVIG (ARKIV) Dette bildet tok BTs fotograf et år etter at Jannicke hadde begynt på metadon. Hun var optimistis­k og så lyst på fremtiden.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Erling Pedersen er tidligere direktør ved Bergenskli­nikkene som hadde ansvaret for LAR-behandling­en frem til 2011. Han er kritisk til at målsetting­en om rusfrihet har forsvunnet ut av LAR-behandling­en.
FOTO: ØRJAN DEISZ Erling Pedersen er tidligere direktør ved Bergenskli­nikkene som hadde ansvaret for LAR-behandling­en frem til 2011. Han er kritisk til at målsetting­en om rusfrihet har forsvunnet ut av LAR-behandling­en.
 ??  ?? Magnhild Meltveit Kleppa var til stede da Metadonkli­nikken ble åpnet høsten 1998. Der fikk hun en glassfugl, som er logoen til Bergenskli­nikkene som da drev metadonutd­elingen. – Jeg har den fuglen fortsatt, og tenker ofte: Fikk vi noen flere til å fly?
Magnhild Meltveit Kleppa var til stede da Metadonkli­nikken ble åpnet høsten 1998. Der fikk hun en glassfugl, som er logoen til Bergenskli­nikkene som da drev metadonutd­elingen. – Jeg har den fuglen fortsatt, og tenker ofte: Fikk vi noen flere til å fly?
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Jannicke Hodneland Bersaas har vaert gift fire ganger, og baerer fortsatt alle ringene hun fikk fra sine ektemenn. – Jeg var over 60 år første gang jeg bodde alene, sier hun.
FOTO: TOR HØVIK Jannicke Hodneland Bersaas har vaert gift fire ganger, og baerer fortsatt alle ringene hun fikk fra sine ektemenn. – Jeg var over 60 år første gang jeg bodde alene, sier hun.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Innholdet på metadonfla­sken ser ut som saft, men smaker ikke slik.
FOTO: TOR HØVIK Innholdet på metadonfla­sken ser ut som saft, men smaker ikke slik.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Jannicke Hodneland Bersaas og en tigger fast stasjonert utenfor Deli de Luca i Bergen sentrum snakker ikke samme språk, men har vaert venner i årevis. Hver gang 66-åringen går forbi, får den aldrende mannen 50 kroner og en klem.
FOTO: TOR HØVIK Jannicke Hodneland Bersaas og en tigger fast stasjonert utenfor Deli de Luca i Bergen sentrum snakker ikke samme språk, men har vaert venner i årevis. Hver gang 66-åringen går forbi, får den aldrende mannen 50 kroner og en klem.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Omgitt av speil må LAR-pasientene ta urinprøven­e sine. Overvåking­en skal sørge for at ingen jukser underveis. I dag tas det langt faerre urinprøver av pasientene enn det som var tilfellet da Metadonbeh­andlingen startet opp.
FOTO: TOR HØVIK Omgitt av speil må LAR-pasientene ta urinprøven­e sine. Overvåking­en skal sørge for at ingen jukser underveis. I dag tas det langt faerre urinprøver av pasientene enn det som var tilfellet da Metadonbeh­andlingen startet opp.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Overlege Christian Ohldieck mener at vi alle har et ansvar for å inkludere LAR-pasientene i samfunnet slik at de kan leve meningsful­le liv.
FOTO: TOR HØVIK Overlege Christian Ohldieck mener at vi alle har et ansvar for å inkludere LAR-pasientene i samfunnet slik at de kan leve meningsful­le liv.
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Fra denne luken overvåker ansatte LAR-pasientene når de skal levere urinprøven­e sine. Speilene og luken er satt inn for å hindre at noen jukser.
FOTO: TOR HØVIK Fra denne luken overvåker ansatte LAR-pasientene når de skal levere urinprøven­e sine. Speilene og luken er satt inn for å hindre at noen jukser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway