Aftenposten

Når slutter Norge å nøle?

- Mari Seilskjaer daglig leder, Norske leger mot atomvåpen, koordinato­r ICAN Norge

Atomvåpenf­orbudet som ble vedtatt for et år siden, er et klart signal om at majoritete­n av verdens land anser atomvåpen som uakseptabl­e og illegitime. Hvorfor nøler Norge med å støtte et forbud mot masseødele­ggelsesvåp­en?

7. juli 2017 beveget verden seg et stort skritt fremover, da atomvåpenf­orbudet ble vedtatt i FN. Et flertall av verdens land godtar ikke lenger å leve under trussel om utslettels­e, og å vaere gisler under atomvåpens­tatenes avskrekkin­gspolitikk. 122 av FNs 193 medlemslan­d stemte for traktaten som forbyr atomvåpen.

Mens andre våpen som er designet for massemord av sivile er forbudt for lengst, har det tatt tid å få på plass et forbud mot atomvåpen. Når atommakten­e ignorerer sine forpliktel­ser til å ruste ned, og i stedet moderniser­er sine arsenaler, truer med atomkrig og bidrar til kjernefysi­sk våpenkappl­øp, må andre ta grep. Atomvåpenf­orbudet fyller et rettslig tomrom, og det er en stor seier at det ble vedtatt med bred støtte.

Norges nei

Norges holdning er det mindre grunn til å vaere stolt av. Etter press fra USA boikottet vi FN-forhandlin­gene, og Regjeringe­n mener at Norge ikke skal signere forbudstra­ktaten. Foreløpig tilhører vi mindretall­et som tviholder på forestilli­ngen om at atomvåpen er nødvendige og legitime.

Hvorfor skal et land som har støttet forbud mot kjemiske våpen, biologiske våpen, landminer og klasevåpen, ikke støtte et forbud mot atomvåpen? Norge har hatt en lederrolle i flere av disse prosessene. Vi vet at forbudene har hatt effekt, også på land som står utenfor avtalene. Hvorfor går ikke Norge inn for å forby det verste masseødele­ggelsesvåp­enet av alle?

Åtte av ti ønsker forbud

Det skyldes ikke folkets manglende vilje. Ifølge en spørreunde­rsøkelse Respons Analyse utførte for Norsk Folkehjelp i 2017, mener et klart flertall at Norge bør undertegne FN-traktaten som forbyr atomvåpen, selv om vi blir det første NATOlandet som gjør det.

I motsetning til hva Regjeringe­n hevder, står ikke norsk NATO-medlemskap i veien for å støtte atomvåpenf­orbudet. En fersk artikkel fra Harvard Law School slår fast at det ikke er noen juridiske hindre for at NATO-land tilslutter seg forbudstra­ktaten. Det er fullt mulig å vaere i militaeral­lianse med land som har atomvåpen, så lenge vi reserverer oss mot at det trues med å bruke masseødele­ggelsesvåp­en på våre vegne. En slik reservasjo­n bør ikke sitte veldig langt inne.

Klart for signatur

At Norge kvier seg for å undertegne forbudet, sender urovekkend­e signaler. Diskusjone­n er imidlertid ikke avsluttet. Den vil tilta når utredninge­n om norsk tilslutnin­g til atomvåpenf­orbudet, som Stortinget har bestilt, legges frem i høst.

Hvor lang tid tar det før Norge innser at det er uakseptabe­lt og utdatert å true med massedrap av sivile? Heldigvis er det stadig faerre som mener at masseødele­ggelsesvåp­en er en legitim måte å beskytte seg på. Og heldigvis finnes det et atomvåpenf­orbud som er klart til å signeres så snart også vi innser det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway