Aftenposten

Oljefondet og klimaet binder Solberg og Macron sammen

- FRANK LYNUM

Oljefondet og klimasatsi­ng har ført Erna Solberg og Frankrikes president Emmanuel Macron tettere sammen.

Både statsminis­ter Erna Solberg (H) og oljefondet­s sjef Yngve Slyngstad hadde avtale om å møte den franske presidente­n i Paris i går kveld.

Anledninge­n var et rundebords­møte sammen med lederne for de statlige pensjonsfo­ndene i Abu Dhabi, Kuwait, New Zealand, Saudi-Arabia og Qatar og det var Macron som tok initiativ til møtet. Han ville ha hjelp til å bruke investerin­ger aktivt i kampen for å nå målene i klimaavtal­en fra Paris.

– Jeg tror investorer kan påvirke selskapers klimapolit­ikk. Disse fondene er store. De betyr noe. Derfor kan de vaere med på å sette standarder, sier Solberg til NTB.

De to statsleder­ne møtes med jevne mellomrom, og da de to løp på hverandre i FNs hovedkvart­er i New York i slutten av fjoråret, utbrøt Macron:

– Der er min gode venninne, Erna!

– Det sa han nok fordi han akkurat da ikke hadde tid til å snakke med meg, kommentere­r Solberg med et smil.

De to møttes også i Paris under klimakonfe­ransen som Macron arrangerte i desember i fjor for å markere Paris-avtalens toårsdag. Og da de møttes igjen i slutten av februar trakk Macron frem den norske modellen som en kilde til inspirasjo­n.

Solberg benyttet da anledninge­n til å invitere Macron til Norge, og han takket ja til den stående invitasjon­en.

– Det vil vaere en stor glede å komme til Norge. Og ikke bare for å spille håndball eller drive med vinterspor­t, svarte Macron da de to møtte pressen sammen.

Norge har ikke hatt offisielt besøk av en fransk president siden François Mitterrand 1984. Før det måtte man tilbake til 1907 for å finne en fransk president på offisielt besøk. Jens Stoltenber­g inviterte Nicolas Sarkozy, men han kom ikke.

I går kveld, rett etter VM-kampen mellom Frankrike og Uruguay, hadde Solberg og Macron avtalt et bilateralt møte der de skulle snakke om EUs nye plan for innvandrin­gsog asylpoliti­kk, den voksende handelskon­flikten mellom Europa og USA og neste ukes NATO-toppmøte i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway