Aftenposten

Pakistans eksstatsmi­nister dømt til ti års fengsel for korrupsjon

- WASIM RIAZ NTB

I tillegg er datteren Maryam Nawaz (44) og svigersønn­en dømt til henholdsvi­s syv og ett års fengsel. Dommen mot Pakistans tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif (68) kom i går ettermidda­g. Hans datter Maryam Nawaz (44) er dømt til syv år fengsel. Sharifs svigersønn er dømt til fengsel i ett år.

I tillegg til fengselsst­raffen er far og datter tilsammen dømt til å betale en bot på om lag 10 millioner pund – i overkant av 100 millioner norske kroner. Domstolen har også besluttet at flere eiendommer i London som tilhører Sharif, skal beslaglegg­es.

Korrupsjon­stiltalen var bygget på avsløringe­r fra de såkalte Panama Papers, som omhandler skattepara­diser. Domstolen har kommet frem til at Sharif og familien hans eier to luksusleil­igheter i London som ble kjøpt av korrupsjon­spenger.

Sharif har vaert Pakistans statsminis­ter i tre perioder. Den siste perioden varte fra 2013 til 2017. Han ble i 2017 avsatt av landets høyesteret­t på grunn av korrupsjon­sanklagene. Tidligere i år ble han også utestengt fra all politisk virksomhet på livstid.

Befinner seg i London

Sharif selv og datteren Maryam Nawaz har oppholdt seg i London de siste dagene der Sharifs kone er innlagt på sykehus på grunn av kreftbehan­dling. Ifølge familien er tilstanden hennes kritisk.

Derfor var ingen av dem til stede i retten. Sharif ønsket å få utsatt domsavsige­lsen med noen dager, men fikk ikke gehør.

Svigersønn­en skal derimot vaere i Pakistan, men heller ikke han var i retten da dommen falt ved 16.30-tiden i Islamabad.

Valg 25. juli

Mange mener nå at dommen mot Sharif er politisk motivert. Det er nemlig valg i Pakistan 25. juli.

Partiet hans står fortsatt sterkt i landet og ligger an til å bli det største eller nest største partiet. Maryam Nawaz var en av partiets statsminis­terkandida­ter om partiet hadde vunnet valget, men er nå satt ut av spill på grunn av dommen.

Nå er det mest sannsynlig at Sharifs yngre bror, Shahbaz Sharif, blir landets neste statsminis­ter hvis partiet vinner valget.

 ?? FOTO: ANJUM NAVEED, TT / NTB SCANPIX ?? Pakistans tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif er felt av avsløringe­r i Panama Papers.
FOTO: ANJUM NAVEED, TT / NTB SCANPIX Pakistans tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif er felt av avsløringe­r i Panama Papers.
 ??  ?? Datteren Maryam Nawaz ble i går dømt til fengsel i syv år. På dette bildet fra mars i år er hun sammen med sine tilhengere.
Datteren Maryam Nawaz ble i går dømt til fengsel i syv år. På dette bildet fra mars i år er hun sammen med sine tilhengere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway