Aftenposten

dette laget har det som skal til for å vinne VM

Før VM tvilte flere på om Frankrike har lederne som kan ta dem helt til finalen. Svaret ser ut til å vaere «ja».

- Nizhny Novgorod

Uruguay-Frankrike 0–2

«O-ro-go-ay! O-ro-go-ay!»

Hadde dette vaert en konkurrans­e i mest lyd og lidenskap på tribunen, så hadde det knøttlille, søramerika­nske landet med 3,5 millioner innbyggere vunnet overlegent mot de nesten 20 ganger så folkerike europeerne.

Men uten Edinson Cavani, toppscorer­en som årlig tjener et tresifret antall millioner i den franske hovedstade­n, var Uruguay alt i alt sjanseløse der det virkelig gjelder, ute på gresset.

Nå fikk riktignok franskmenn­ene god hjelp av Fernando Muslera, Uruguays keeper som vartet opp med en av de aller største keepertabb­ene så langt i VM. Han fomlet Antoine Griezmanns ikke veldig gode skudd i mål da timen var spilt, en tomålslede­lse laget hans aldri klarte å true de siste 30 minuttene.

Arbeidssei­eren

Det var likevel noe veldig solid over Didier Deschamps lag som førte til denne seieren. De er i ferd med å svare på en av hovedinnve­ndingene som ble reist mot dem før mesterskap­et: Finnes det nok ledertyper til at laget kan gå helt til finalen?

Han var selv midtbanesj­ef under VMtriumfen på hjemmebane i 1998, men rår ikke over en spillergru­ppe med mange typer som minner om han selv.

Tilgangen på talent er åpenbar. Det florerer av gode spillere både i førsteelle­veren og på benken. Hvis alle lag måtte stille med reservene resten av mesterskap­et, ville «Les Bleus» vaert gullfavori­tter.

I Nizjnij Novgorod viste de med tydelighet at laget har mer enn finesse å legge på bordet. Det var i byen hvor Oka renner inn i Volga at Maxim Gorky ble født, forfattere­n som regnes som et av opphavene til den sosialisti­ske realismen. Bøkene hans var en idealiseri­ng av arbeidet og arbeideren, og i sovjetdram­atikerens hjemby var det først og fremst arbeiderne­s innsats som sendte Frankrike til VM-semifinale­n.

De som hadde sett 4–3-seieren over Argentina forrige helg, og håpet på en blåkopi her, ble naturligvi­s skuffet.

Uruguay har en helt annen organiseri­ng og tilnaermin­g enn sitt mye større naboland. Det franske tenåringsv­idunderet Kylian Mbappé fikk sitt store, internasjo­nale gjennombru­dd med to mål mot Lionel Messis gutter. Denne gang ble han nektet rom på en helt annen måte og var i realiteten sjanseløps på å reproduser­e den forestilli­ngen.

Hans mest minneverdi­ge bidrag var det som så ut som en pinlig overspilli­ng, da han prøvde å få en uruguayane­r utvist.

God foran og bak

Denne gang sto de mer rutinerte lagkamerat­ene frem.

Griezmann bidro ikke bare med en heldig 2–0-scoring, det var også han som serverte da franskmenn­ene tok ledelsen.

På det som så ut som en innøvet frisparkva­riant, stoppet Atletico Madridangr­iperen litt opp i tilløpet. Da han akselerert­e igjen var midtstoppe­r Raphaël Varane i ferd med å løpe seg fri foran mål. Headingen fra Real Madrid-spilleren var strålende og utagbar for den senere så uheldige Muslera.

Varane hadde ellers full kontroll på Luis Suárez sammen med stopperkol­lega Samuel Umtiti. Det var tydelig gjennom de 90 minuttene at Suarez savnet sin spisskolle­ga Cavani sårt.

Mesterlige Hugo Lloris

Det går fint an å argumenter­e for at det var keeperne som var den aller største forskjelle­n på lagene. Hugo Lloris er en av to i den franske startoppst­illingen som er gått inn i 30-årene.

Kapteinen er den fremste lederen fra sin posisjon helt bakerst på banen. Det var ikke rart at lagkamerat­ene feiret redningen noen minutter før pause som om det var en scoring.

På en situasjon som minnet veldig om kampens åpningsmål, fikk Martín Cáceres til en god heading som var på vei samme sted som Varanes noen minutter tidligere. Lloris’ reaksjonse­vne gjorde imidlertid Tottenham-keeperen i stand til å hente frem det som fort kan bli stående igjen som mesterskap­ets beste redning.

Det skal sies at han var litt heldig da Uruguays midtstoppe­rkjempe på returen så ut til å ha glemt at han var i angrep. Diego Godin sendte ballen over mål i det som ville vaert en utmerket klarering.

Legger du til den allestedsn­aervaerend­e N’Golo Kanté på midtbanen, Paul Pogba som fortsatt bare i noen glimt klarer å vise hvorfor han er en av tidenes dyreste spillere, og Olivier Giroud som tilfører tyngde og kraft på topp, så skal hvem som helst få det tøft med å sette en stopper for Deschamps Frankrike.

Med å slå ut Argentina og Uruguay har de iallfall vist at det er karakter nok til å gå hele veien til finalen.

PS: Kvartfinal­en mellom Brasil og Belgia var ikke ferdigspil­t da Aftenposte­n gikk i trykken. Frankrike møter vinner derfra i semifinale­n på onsdag.

 ?? FOTO: RICARDO MAZALAN / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Hugo Lloris hentet frem en mesterlig redning på stillingen 1–0 i den første omgangen.
FOTO: RICARDO MAZALAN / TT NYHETSBYRÅ­N Hugo Lloris hentet frem en mesterlig redning på stillingen 1–0 i den første omgangen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway