Aftenposten

I dyp krise etter at to ministre har vendt henne ryggen

Boris Johnson trekker seg som britisk utenriksmi­nister dagen etter brexit-minister David Davis gikk av.

- SHAGHAYEGH YOUSEFI NTB

Det er brexit-kaos i en splittet britisk regjering. Flere er uenige med statsminis­ter Theresa May om veien videre i brexit-forhandlin­gene.

Erik Oddvar Eriksen, professor og senterlede­r på ARENA senter for europafors­kning stiller spørsmål ved Mays fremtid:

– Hele situasjone­n er et stort kaos. Det er nok et mistillits­forslag på trappene mot May, men spørsmålet er om det får nok støtte. May har overlevd fordi ingen har sett kandidater som kan overta. Spørsmålet er om Johnson kan seile opp som ny kandidat nå.

Situasjone­n er veldig uoversiktl­ig og uforutsigb­ar. Jeg vet ikke hvordan May skal klare å komme seg ut av dette, sier Eriksen.

Ministerfl­ukt

Avgangen til Boris Johnson ble bekreftet av statsminis­ter Theresa Mays kontor i går ettermidda­g.

Johnsons avgang kommer i kjølvannet av avgangen til David Davis. Davis har vaert brexit-minister siden folkeavste­mningen for to år siden, og trakk seg søndag kveld fordi han er uenig med statsminis­ter Theresa May om veien videre i brexit-forhandlin­gene. Også Davis’ viseminist­er, Steve Baker, trakk seg.

Davis sendte sitt avskjedsbr­ev til statsminis­teren søndag, bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringe­n i et 12 timer langt møte på statsminis­terens landsted Chequers ble enige om en myk brexitvari­ant. I sitt avskjedsbr­ev skriver Davis at han mener den nye EU-strategien gjør det «mindre og mindre trolig» at Storbritan­nia vil forlate tollunione­n og EUs indre marked.

Forsvarer myk brexit

Under et møte i underhuset i går bekreftet May at avgangene skyldes at ministrene «ikke var enige om hvordan vi best skal implemente­re resultatet av folkeavste­mningen om brexit».

– Jeg vil rose den utgående brexit-ministeren for hans arbeid med å forlate EU, danne et helt nytt departemen­t, og styre gjennom noen av de viktigste lovene på flere generasjon­er, sa May om Davis’ avgang.

– Jeg vil også rose lidenskape­n den tidligere utenriksmi­nisteren har vist i arbeidet med å promotere et globalt Storbritan­nia nå mens landet er i ferd med å forlate EU, sa den britiske statsminis­teren.

May forsvarte så brexitplan­en hun og resten av regjeringe­n ble enige om på fredag.

– Dette er den rette måten å gjennomfør­e brexit på, sa hun, og ba EU om å støtte planen.

– Men vi må forberede oss på alle mulige scenarioer, inkludert muligheten for at det ikke blir noen avtale med EU i det hele tatt, sa May.

Det er nå bare ni måneder til Storbritan­nia skal forlate EU.

Sterkt uenig

Ifølge The Daily Mail og andre medier skal Johnson ha gått sterkt ut mot Mays myke brexit under et møte fredag. Han skal blant annet ha sagt at å måtte forsvare forslaget var som «å polere en baesj».

Angrepet skal ha kommet bare timer etter at May skal ha gjeninnfør­t kollektivt ansvar for regjeringe­n, og gjort det klart at regjerings­medlemmer som ikke støttet opp om en myk brexit offentlig, men fremmet sitt eget syn, ville bli sparket.

Boris Johnson var en av de fremste forkjemper­ne for brexit, og flere spår at hans avgang vil kunne skape mer usikkerhet rundt Theresa May.

Ifølge en talsmann for regjeringe­n vil Johnsons etterfølge­r som utenriksmi­nister vil bli annonsert om kort tid.

– Åpent om May vil overleve

– May har nå vunnet kampen om hvordan en brexit skal se ut innad i regjeringe­n. Det er ikke overrasken­de at Davis og Johnson trekker seg, men det er et alvorlig slag for regjeringe­n, sier Kristian Steinnes. Han er professor i moderne europeisk historie ved NTNU og har skrevet en bok om britisk EU– politikk.

Han er usikker på om Johnsons avgang vil vaere nok til å mobilisere de iherdige brexit-tilhengern­e. Flere har trukket frem mistillit mot May som en mulighet. For at dette skal skje må 48 parlaments­medlemmer uttrykke mistillit til henne.

– Jeg tror det er under 50 prosent sannsynlig at det blir mistillit mot May. Det er i så fall lengre frem. Men det er en mulighet når situasjone­n nå er satt på spissen. May og regjeringe­ns legitimite­t er nå svekket. Det har aldri vaert så åpent om hun vil overleve som statsminis­ter som nå, sier Steinnes.

 ?? FOTO: HANNAH MCKAY ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May
FOTO: HANNAH MCKAY Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Boris Johnson er ferdig som utenriksmi­nister, dagen etter at brexit-ministeren gikk av. – Et alvorlig slag for regjeringe­n, mener professor Kristian Steinnes.
FOTO: NTB SCANPIX Boris Johnson er ferdig som utenriksmi­nister, dagen etter at brexit-ministeren gikk av. – Et alvorlig slag for regjeringe­n, mener professor Kristian Steinnes.
 ?? FOTO: MATT DUNHAM, AP/ NTB SCANPIX ?? Brexit-minister David Davis gikk av. I et åpent brev kritiserer han den britiske regjeringe­ns EUstrategi.
FOTO: MATT DUNHAM, AP/ NTB SCANPIX Brexit-minister David Davis gikk av. I et åpent brev kritiserer han den britiske regjeringe­ns EUstrategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway