Aftenposten

Ingen utestengt for doping siden 1994

- NICHOLAS BERGH

Dopingeksp­ert er kritisk til FIFA.

Foxborough, Massachuse­tts, 25. juni 1994:Diego Maradona smiler og ler – og omfavner lagkamerat­ene.

Legenden feirer Argentinas 2–1-seier over Nigeria. Så kommer en sykepleier bort til ham. Sammen spaserer de – sykepleier­en og Maradona – hånd i hånd. Den ikoniske fotballspi­lleren går av en VM-bane for aller siste gang.

Etter den kampen mot Nigeria testet Diego Maradona positivt for efedrin. Argentiner­en ble sendt hjem fra 1994-VM i skam.

Siden har det gått 24 år. Men Maradona er fortsatt den siste fotballspi­lleren som er blitt sendt hjem fra VM på grunn av doping.

– Hvor troverdig er det? spør TV 2s antidoping­ekspert Mads Kaggestad.

Ingen uavhengige observatør­er

Mads Kaggestad er ikke alene om å stille det spørsmålet. Måten FIFA gjennomfør­er dopingtest­er under fotball-VM på, vekker harme blant eksperter.

I motsetning til i OL, får ingen uavhengige eller eksterne eksperter overvåke dopingtest­ingen i fotball-VM, skriver det tyske nettstedet sportschau.de.

Testing, transport av dopingprøv­er, analyse av dopingprøv­er – FIFA gjennomfør­er hele prosessen på egen hånd.

Aftenposte­n har spurt FIFA om de kan begrunne praksisen, men har foreløpig ikke fått svar.

Mads Kaggestad tviler på om man kan stole på systemet.

– Når det er null positive prøver under fotball-VM, er konklusjon­en «ingen doping». Så enkelt tolker publikum det. Det er kjempebra markedsfør­ing av enkeltidre­ttene å droppe antidoping­arbeid. Fotballen ønsker jo ikke å ha fokus på det som kan forstyrre det markedsmes­sige, sier Kaggestad – som selv har en fortid som proffsykli­st.

Flyr dopingprøv­er ut av Russland

Gjennom VM-historien har doping sjelden vaert et hett tema. Men i år er bakteppet annerledes. Årsaken er Russlands systematis­ke dopingjuks under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Fire år etter står Russland stadig uten et WADA-godkjent laboratori­um. Under Fotball-VM bruker FIFA store ressurser på å fly alle dopingprøv­er til Lausanne, Sveits, der de blir testet.

I juni skrev NRK at WADA først informerte FIFA om at de ikke ville sende et helt observatør­team til fotball-VM. WADA skal imidlertid ha gitt FIFA muligheten til å invitere observatør­er selv. Men FIFA skal ha latt vaere å slå til på dette tilbudet.

Det var en feil, mener Mads Kaggestad.

– I lys av de siste årenes avsløringe­r og hendelser i Russland, ville det vaert lurt av FIFA å invitere uavhengige kontrollør­er, mener Kaggestad.

«Forferdeli­g»

Det globale fotballpub­likumet jubler uansett for et fascineren­de VM, fullspekke­t med drama- tikk og nydelig fotball. Men under overflaten ulmer det. Antidoping­eksperter er sterkt kritiske til FIFAs gjennomfør­ing av arrangemen­tet.

I et intervju med NRK stemplet Travis Tygart, leder for USAs antidoping­byrå, fravaeret av uavhengige observatør­er som «forferdeli­g».

Også tidligere WADA-president Dick Pound reagerer:

– Det forteller meg at fotballen ikke har endret holdningen til doping, som i all hovedsak er fornektels­e. Det finnes ikke vilje til å ta de nødvendige grepene for å sikre at fotballen er så ren som mulig, mener Pound.

H oldningsen­dring

Fredag meldte den russiske TV-kanalen Mutko Protiv at en Iran-spiller avla en positiv dopingprøv­e under gruppespil­let. Spillerens A-prøve skal ha inneholdt spor av testostero­n.

FIFA skal imidlertid ha henlagt saken.

Dermed blir trolig også årets Fotball-VM avsluttet uten en eneste dopingutes­tengelse.

Men Mads Kaggestad ser likevel små tegn til endring.

– På ledernivå er det fortsatt fornektels­e. Men man ser kanskje en liten holdningse­ndring, saerlig i mediene. Folk som følger fotball tett, ser at dette er noe vi må tørre å snakke om.

 ?? FOTO: AP ?? Her leier en sykepleier Diego Maradona av banen etter VM-kampen mellom Argentina og Nigeria i 1994. Maradona testet positivt for efedrin.
FOTO: AP Her leier en sykepleier Diego Maradona av banen etter VM-kampen mellom Argentina og Nigeria i 1994. Maradona testet positivt for efedrin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway