Aftenposten

Politiet får kritikk for bruk av narkohunde­r

-

– Observasjo­ner fra politifolk­ene på stedet kan vaere skjellig grunn til mistanke. Det kan vaere observasjo­n av brukerutst­yr eller rett og slett oppførsel hos den enkelte. Noen ganger kan vi lukte cannabis fra mistenkte. På Kadetten stoppet vi endel på bakgrunn av lukten. De fleste vil legge merke til lukten hvis noen røyker cannabis i naerheten. Og så hadde vi politihund til stede begge dagene. En markering fra politihund­en er også å regne som skjellig grunn til mistanke, sier Thue.

– Flere mener at det er feil bruk av politiets ressurser å kontroller­e unge folk på festival. Hva sier du til det?

– Å forebygge narkotikam­isbruk er en av politiets viktigste oppgaver. Vi har fått mange positive tilbakemel­dinger fra dem som var til stede.

Kan snuse på alle

Svein Magnus Sønstelid er politiførs­tebetjent i hundetjene­sten i Oslo politidist­rikt. Han sier at politihund­er på jakt etter narkotika kan gå rundt og snuse på folk.

– Vi pleier å bruke narkotikah­under på offentlige steder som for eksempel Oslo S og festivaler der vi har grunn til å tro at vi vil finne narkotika. Vi går rundt med bikkjene og driver med det som heter overvaers-søk. I disse tilfellene er markering fra hunden å regne som skjellig grunn til mistanke, sier Sønstelid.

De fleste narkotikah­undene til politiet er av rasen flatcoated retriever og jaktlabrad­or.

– Hvor tett inntil en person kan hunden gå?

– Hvis det er en stor folkemengd­e, kan hunden gå helt tett inntil personer som er der. Hunden skal ikke hoppe på personen eller vaere aggressiv, sier Sønstelid.

– Det er neppe lov

Jon T. Johnsen, professor emeritus ved Institutt for offentlig rett ved Universite­tet i Oslo, har tidligere vaert skeptisk til bruken av narkohunde­r på skoler. Politiet har i ettertid justert sin praksis.

Politiet må kunne ha med seg hund under patruljeri­ng, men han mener det ikke er adgang til å la narkotikah­under gå tett inntil folk for å snuse på dem på festivaler og andre offentlige arenaer uten at det foreligger en konkret mistanke om at den personen som blir snust på har narkotika på seg.

– Det er neppe lov å bruke hunder på denne måten bare ut fra en generell antagelse om at det ofte er noen på for eksempel et festivalom­råde som bruker eller selger narkotika. Dette gir undersøkel­sen preg av en razzia – hvor et antall mennesker blir tvunget til å la seg etterforsk­e uten at politiet har noen spesiell grunn til å undersøke akkurat dem. Det skal vaere rimelig grunn til mistanke mot én eller flere personer før man kan starte etterforsk­ning, sier Johnsen.

For å gå til pågripelse og ransaking av en person, må mistanken ifølge Johnsen vaere sterk. Kvaliteten i hundens markering må vurderes og sees i sammenheng med om det er andre indikasjon­er på ulovlig befatning med narkotika.

Johnsen understrek­er at dette ikke kan sammenlign­es med for eksempel en promilleko­ntroll fordi det er egne regler for dette i loven.

123 ble tatt med cannabis på Kadetten-festivalen.

“Bestefar” med Sven Nordin

 ?? FOTO:
MAGNUS T. HELSTAD, KADETTEN ??
FOTO: MAGNUS T. HELSTAD, KADETTEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway